Maria Olislagers toonde zich aangenaam verrast met het prentenboek van Jas de Keistamper dat Paul Hermans namens de reus aanbood. Ook Henk Groenendaal en Hans van Schijndel ontvingen het presentje. (Foto: eigen collectie).
Maria Olislagers toonde zich aangenaam verrast met het prentenboek van Jas de Keistamper dat Paul Hermans namens de reus aanbood. Ook Henk Groenendaal en Hans van Schijndel ontvingen het presentje. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

KEISTAMPERSGIGANT KLIMT IN DE PEN


Reus Jas schrijft brief
aan Willem-Alexander

Voor het tweede jaar op rij bleef de Boxtelse reus Jas de Keistamper op Koningsdag noodgewongen achter zijn grote, donkere wolk met reuzin Hanne mî de Moor. Het ontbreken van feestelijkheden op de Markt en de angst voor het coronavirus zorgden ervoor dat de twee giganten zich verscholen hielden. Toch bleef het niet helemaal stil. Jas schreef hoogstpersoonlijk een brief aan de koning. Bovendien liet hij een presentje bezorgen bij de nieuwe gedecoreerden: het prentenboek 'Reus Jas helpt een handje' en enkele Jaskuukses. Beide vielen bij het drietal in de smaak.

,,Majesteit, Graag zou ik u vandaag maar wát graag persoonlijk hebben willen feliciteren met uw 54e verjaardag. Vanuit mijn Keistampersdûrp Boxtel, op een steenworp afstand van Eindhoven waar u vandaag te gast bent, had ik op mijn klompen (maot 63 – mî pijn!) in een paar stappen op de Hightech Campus aanwezig kunnen zijn. Helaas is dat absoluut niet aan de orde vanwege de coronapandemie. Ik mag me echter gelukkig prijzen dat u tijdens de bevrijdingsfeesten in 2012 te Breda en tijdens uw Blijde Incomste een jaar later in Oisterwijk reeds mijn kolenskûp van haand wilde schudden.

Ik vind het spijtig dat ik voor het tweede jaar op rij niet door onze burgemeester word geroepen op de keien te landen van ons goei aauw Boxtelse Mèrt. Sinds 1949, het jaar dat ik voor het eerst van aachter munnen groten donkere wolluk neerdaalde uit de reuzenhemel, is het een goed gebruik dat ik op de verjaardag van ons Nederlandse staatshoofd de nieuwe gedecoreerden toespreek, net als de aanwezigen die al eerder een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding ontvingen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel zijn daarbij steevast aanwezig en ik neem dan ook de gelegenheid te baat om met een humoristische ondertoon hen eens fijntjes te wijzen op een aantal zaken die het afgelopen jaar niet zo goed uit de verf kwamen. Maar ook om hen – én mijn Keistampersvolk – een hart onder de riem te steken en op te roepen samen de schouders te zetten onder het streven om van Boxtel een nóg fijnere plek te maken dan het al is om te wonen, te leven en te werken. Dit jaar is dat meer dan anders nodig vanwege corona, dat ook in onze lokale samenleving diepe wonden heeft geslagen.

Uiteraard zou ik in mijn toespraak ook de loftrompet hebben gestoken over Maria Olislagers, Henk Groenendaal en Hans van Schijndel, drie inwoners van Esch. Dit dorp, bekend als de Glimlach van Brabant, maakt sinds 1 januari deel uit van onze mooie gemeente. Burgemeester Ronald van Meygaarden heeft ze gisteren uit uw naam de versierselen gebracht die behoren bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau voor hun inzet ten behoeve van de lokale gemeenschap. In onze andere kernen (naast Boxtel ook de kerkdorpen Lennisheuvel en Liempde) zijn dit jaar geen vrijwilligers voorgedragen voor een lintje, maar ik houd het erop dat dit te maken heeft met het feit dat er weinig te feesten valt. Ik verwacht daarom ook dat in 2022 de lintjesregen verandert in een stortbui…

Kennismaking met het vanwege de gemeentelijke herindeling vernieuwde college van B&W zit er voor mij deze Koningsdag helaas niet in. Ik hoop dat u, samen met koningin Máxima en uw dochters, op de High Tech Campus in Eindhoven innovatieve ideeën opdoet, waarmee ook wij in Boxtel gebaat zijn. Bijvoorbeeld rondom de ambtelijke fusie met buurgemeente Sint-Michielsgestel, de noodzakelijke verkeersoplossingen als gevolg van het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en de penibele situatie van de gemeentelijke financiën die vooral worden veroorzaakt door de wettelijke taken op het gebied van jeugdzorg.

Mede namens Hanne mî de Moor wens ik u en uw gezin, ondanks alle beperkingen door Covid-19 een fijne en leerzame verjaardag in Eindhoven. Graag ontmoet ik u weer eens in levenden lijve. Voor nu: houdoe war!"

        REUS JAS DE KEISTAMPER