Diverse centrumondernemers laten met ballonnen zien blij te zijn dat hun winkels weer open mogen.
Diverse centrumondernemers laten met ballonnen zien blij te zijn dat hun winkels weer open mogen. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

CENTRUMWINKELIERS BOXTEL VIEREN CORONAVERSOEPELING

‘We zetten de ballonnetjes buiten’


MARC CLEUTJENS

,,Zo, dat ziet er écht heel gezellig uit!” Woorden van een enthousiaste fietsster die woensdagochtend 28 april even voor negen uur door de Rechterstraat rijdt. Ze reageert jubelend op de kleurige ballonnenzuilen die naast de voordeuren van pakweg 25 winkels zijn geplaatst en de heropening na een lange lockdown markeren. ,,We zijn zó blij dat weer open mogen. Dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan.”

Onderneemster Natasja Willems is initiatiefneemster van de sfeeractie en heeft Maurice van Hommel van De Feestwinkel in de arm genomen om bij alle deelnemende winkeliers twee trossen ballonnen te plaatsen. ,,Ik heb collega’s via Facebook uitgenodigd. Samen laten we zien dat we er weer zijn”, vertelt de Boxtelse. ,,Ik ben ook langs de deuren gegaan om wat geld in te zamelen. Vandaag zetten we samen de ballonnen buiten en vieren we een feestje.”

De eigenaresse van Natasja Fashion, All About The Woman, vindt dat de ballonnen eenheid uitstralen en het publiek laten zien dat de winkeldeuren in hartje Boxtel weer open zijn. ,,Samen bereik je meer”, vindt Willems, die blij is dat ze ook steun krijgt van het Centrummanagement Boxtel. Dat is vandaag vertegenwoordigd door Bruisend Centrum-coördinator Jordy van den Boer. ,,We dragen graag bij aan acties die de sfeer in het centrum verhogen”, zegt Van den Boer. ,,Als corona straks voorbij is, is onze oproep nog steeds: ‘Wees loyaal, koop lokaal’.”

DAGELIJKS RITME

Onderneemster Willems is verheugd dat de coronamaatregelen zijn versoepeld en ook niet-essentiële winkels de deuren weer mogen openen. ,,Maandenlang werkten we op afspraak”, blikt ze terug op de afgelopen tijd. ,,In onze kledingwinkel hebben we ook besloten vriendinnenavonden kunnen houden waar maximaal twaalf vrouwen welkom waren.” Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets veegt het pas bestrate wegdek van de Rechterstraat. ,,Ik ben blij dat ik voor het eerst sinds 15 december weer klanten mag ontvangen”, zegt ze. ,,Je mist het dagelijks ritme als de winkeldeur op slot is.”

Melis’ eerste klant is Sjef van Asveldt, uitbater van café Dok 12 aan de Markt. ,,Na zoveel maanden eindelijk weer een builtje shag kopen”, grinnikt hij. Van Asveldt vertelt dat zijn kroeg het terras niet opent. ,,Mijn klanten werken overdag en ik heb geen lunchkaart. Het heeft dus weinig zin.” De uitbater van Dok 12 vult aan dat hij vraagtekens zet bij de veiligheid van de weer geopende terrassen. ,,Als je kijkt naar de grote druk in de zorg, vind ik het niet zo verantwoord. En hoe houd je toezicht als mensen een paar biertjes op hebben?” Na het afrekenen van de rookwaren wipt Van Asveldt binnen bij de verderop gelegen Barber Lounge. ,,Ik ga mijn baard laten scheren. En om twaalf uur lekker lunchen op het terras van lunchroom Bij d’Ingens.”

Bij Miriam van Breugel van Mijn Herdenking aan de Prins Hendrikstraat staan geen ballonnen voor de deur. ,,Ik verkoop urnen en maak sieraden die herinneren aan dierbare overledenen”, vertelt de onderneemster. ,,Het is dus niet zo gepast om feestelijke ballonnen bij de voordeur te zetten. Maar ik ondersteun het initiatief van Natasja en vind het belangrijk dat we eensgezindheid en saamhorigheid uitstralen.”

Suzanne Schuurmans van telecomwinkel Ring & Go aan de Rechterstraat maakt duidelijk dat ze ondanks de versoepeling van de maatregelen op afspraak blijft werken. ,,Mijn klanten willen uitgebreid advies en dat kost vaak veel tijd. We willen voorkomen dat onze winkel in coronatijd volstroomt met wachtende klanten. Vandaar die keuze.”

KIJKJE IN DE KEUKEN

Voor de deur van lunchroom De Deugniet staan Amelie, Juul, Noa, Steven, Bram en Stan, zes groep acht-leerlingen van de Angelaschool die meedoen aan het project Biz World. In dat project ontdekken ze het lokale ondernemerswereldje. ,,We hebben ook zelf een minibedrijf opgericht”, vertelt Amelie. ,,Dat heet De Gele Jas. We verkopen tasjes en armbandjes met het logo van de Olympische Spelen.” ,,Vandaag gaan we op werkbezoek bij De Deugniet”, gaat Noa verder. Lachend: ,,We krijgen dus een kijkje in een échte keuken.” Bram heeft zijn twijfels of het wel veilig is dat alle winkels weer opengaan. ,,Ik ben blij voor de ondernemers, maar vrees dat het leidt tot meer coronabesmettingen.” Amelie is minder bezorgd. ,,Ik ben blij dat ik eindelijk weer mag winkelen”, straalt ze. ,,Morgen ga ik lekker shoppen. Waar? In Eindhoven.”


p Diverse centrumondernemers laten met ballonnen zien blij te zijn dat hun winkels weer open mogen. Passanten reageerden enthousiast op de versieringen die onder meer in de Rechterstraat te zien waren. (Foto: Bas van den Biggelaar).


'NIETS ZO LEUK ALS EVEN EEN PILSJE PAKKEN IN HET DORP'

Keuvelen in de zon met koel glas bier

Vervolg van voorpagina

De Boxtelse terrassen stroomden gisteren snel vol. Horecaondernemers en gasten genoten van een stukje hernieuwde vrijheid.

In de Oude Kerkstraat loopt uitbater Kim Brusselers van eetcafé De Kerk stralend over zijn terras. ,,We zijn zo blij dat onze klanten er weer zijn”, zegt hij, wijzend naar alle bezette stoelen. ,,Speciaal voor de terrasbezoekers hebben we onze lunchkaart aangevuld met vier soorten pinsa's. Een pinsa is een, eveneens Italiaans, broertje van de pizza en is vandaag meteen een voltreffer.”

Bij café Becoloth is Sjan Ketelaars na burgemeester Van Meygaarden en wethouder Van Alphen de derde klant. ,,Ik heb op 10 oktober de zaak mee gesloten en wil er bij zijn als de deuren weer opengaan”, lacht ze. ,,Ik miste Becoloth erg. Als je alleenstaande bent, mis je aanspraak en dan is een bezoekje aan je stamkroeg heel fijn.”

ONLINE PROEVERIJEN

Pieter Simons en Gerard Hurkmans van De Bierkamer schuiven even later aan op het terras van wat ook hún stamkroeg is. ,,De Bierkamer is thuis bij Becoloth”, vertelt Simons. ,,Sinds de lockdown hebben de leden elkaar uitsluitend digitaal ontmoet en online proeverijen gedaan. Ik kan je verzekeren dat een terrasbezoek veel leuker is dan een bierproeverij via Zoom of Teams.” Het duo bestelt een IPA van Brouwerij 't IJ en geniet.

Een tafeltje verderop keuvelen Noud Heesakkers en Cor Teunis. ,,Elke vrijdagmiddag kun je me hier normaal gesproken vinden”, lacht Heesakkers. ,,Nu het terras weer open is, ben ik meteen gekomen om koffie te drinken.” Teunis: ,,Er is niets zo leuk als even naar het dorp gaan, een pilsje of een borreltje te drinken en wat te zeveren.” Heesakkers knikt: ,,Gelukkig kan het weer. Ik ben onderhand wel klaar met dat puzzelen.”

De opening van de terrassen in het centrum van Boxtel verliep zonder problemen. Er was voortdurend toezicht van twee boa's; bovendien patrouilleerde de politie regelmatig.

Burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Mariëlle van Alphen pikken een terrasje bij Becoloth. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ook in Liempde zaten de terrassen gistermiddag vol. Bij 't Wapen van Liempde genoten Hugo en Leni van Houtum van een lunch, bereid door uitbater Ad Schelle. Maar pas nadat zij het verplichte formulier hadden ingevuld. Er zijn weliswaar versoepelingen doorgevoerd, nog niet alle vrijheden zijn van kracht. Maar het begin is er, langzaam gaat het slot van het land. (Foto: Gerard Schalkx).