Het lunchpakket dat SoEsch uitdeelt, is niet zomaar een bruine boterham met kaas. (Foto: Edwin Diependaal, Prikbord Esch)
Het lunchpakket dat SoEsch uitdeelt, is niet zomaar een bruine boterham met kaas. (Foto: Edwin Diependaal, Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal

LUNCHPAKKET ALTERNATIEF VOOR JAARLIJKS ORANJEBITTERTJE

SoEsch zet gedecoreerden in zonnetje

JAN HERMENS

Vrijwilligers van Sint Oranje Esch, beter bekend als SoEsch, zetten dinsdag hun dorpsgenoten die dit jaar of ooit eerder een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen, letterlijk en figuurlijk in het zonnetje.

In jaren zonder coronamaatregelen vindt er een gezamenlijke bijeenkomst plaats, legt Marcia Bekkers namens SoEsch uit. ,,Dan drinken we een Oranjebittertje en spreken de gedecoreerden toe. Nu was dat niet mogelijk en hebben we een alternatief bedacht."

Alle mensen in Esch met een lintje ontvingen 's ochtends tussen elf en twaalf een luxe lunchpakket. Dit werd persoonlijk bezorgd door SoEsch. Aardig detail: Bekkers, betrokken bij de stichting, is zelf lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Het is een jaar of vier geleden, geloof ik, dat ik een koninklijke onderscheiding kreeg."

De actie is een eerbetoon aan de gedecoreerden, doorgaans zeer trouwe vrijwilligers die zich al jaren voor hun dorp inzetten. Daarnaast is het een steunbetuiging aan plaatselijke ondernemers. De pakketten zijn samengesteld met producten die in eigen dorp zijn gekocht.

Alle mensen die een pakket kregen, reageerden blij en dankbaar meldde Bekkers dinsdag. ,,Een dag als vandaag is goed voor de saamhorigheid in het dorp. Iedereen is vrolijk en het weer helpt uiteraard een handje mee op deze stralende Koningsdag."

pp Het lunchpakket dat SoEsch uitdeelt, is niet zomaar een bruine boterham met kaas, maar een doos met allerlei lekkernijen. Iedereen die de atttentie ontving, reageerde verheugd op het intiatief. (Foto: Edwin Diependaal, Prikbord Esch).


DEELNEMERS AAN LUDIEKE ACTIE ABL DUIKEN IN VERKLEEDKIST

Liempdenaren met vorstelijke allure

Telt Nederland maar één koninklijke familie, Liempde kent er meer. Dat zij in het dagelijks leven ook in pluralis majestatis (het koninklijk meervoud) spreken, lijkt onwaarschijnlijk. Ze ogen in ieder geval vorstelijk en hebben allemaal een prijs gewonnen met de actie van stichting Algemeen Belang Liempde (ABL).

Geen Oranjemarkt in het Concordiapark op Koningsdag dit jaar. Toch besteedde ABL aandacht aan de verjaardag van koning Willem-Alexander. Namelijk met een ludiek verkleedwedstrijdje.

De organisatie zocht de meest koninklijk ogende persoon of familie van Liempde. Deelnemers moesten een foto van zichzelf in vorstelijke uitdossing posten en maakten zo kans op een smakelijke prijs van café Het Wapen van Liempde.

Uit de inzendingen koos ABL uiteindelijk drie winnaars. De foto's van Feline Moïze de Chateleux, Nadja van Dinther en Ingrid en François Legius- van Eindhoven zijn bij dit artikel afgedrukt.

Hele stapels met lunchboxen gaan richting inwoners van Esch die een koninklijke onderscheiding hebben. (Foto: Edwin Diependaal, Prikbord Esch).
Nadja van Dinther en haar man in koninklijke kledij. Hun foto werd beloond met een prijs. (Foto: eigen collectie)
'Willem en Max' laten zich vereeuwigen aan een royaal gedekte tafel. Maar wie goed kijkt, ziet dat het Ingrid en François Legius zijn die zich laten portretteren...  (Foto: eigen collectie).
Feline Moïze de Chateleux oogt als prinses en heeft sowieso de meest koninklijk klinkende naam. (Foto: eigen collectie).