Romano Kiel revalideert in Antwerpen na een zwaar scooterongeluk. Lopen gaat hem steeds beter af. (Foto: Gerard Schalkx).
Romano Kiel revalideert in Antwerpen na een zwaar scooterongeluk. Lopen gaat hem steeds beter af. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

'IK GA SNELLER LOPEN DAN IEDEREEN DENKT'

Geld voor revalidatie door quiz Linda de Mol

JOLEEN VAN ROOIJ

Het televisieprogramma ‘Deze quiz is voor jou’ van Linda de Mol leverde zondag maar liefst 27.600 euro op om de inmiddels twintigjarige Romano Kiel uit Liempde verder te helpen bij het opnieuw leren lopen.

In 2018 kreeg Romano een zeer ernstig ongeluk met zijn scooter, waarna hij vier maanden in coma lag. Reguliere revalidatietherapie kan hem niet verder helpen. Robottherapie in Antwerpen echter wel. Met het bedrag dat de quiz opleverde, kan Romano weer een aantal maanden langer revalideren bij onze zuiderburen. De prognose in 2018 zag er zeer somber uit nadat Romano ontwaakte uit zijn coma. Het opgelopen hersenletsel gaf weinig hoop op herstel. Artsen adviseerden hem destijds om voor de rest van zijn leven op zoek te gaan naar een goed verzorgingstehuis. Maar Romano liet de artsen versteld staan. Inmiddels kan hij weer praten, lopen en zelfstandig eten en drinken.

APPLAUS

Koningsdag 2021: ik heb een afspraak met Romano en zijn moeder in het Concordiapark in Liempde. Romano loopt vastberaden achter zijn rollator naar de afgesproken plek. ,, Revalidatie is topsport”, geeft zijn moeder aan. Zijn stapjes zijn wankel en het is zichtbaar dat hij bij iedere beweging in opperste concentratie is. Bij toeval wordt bij het Raadhuis tegelijkertijd het Wilhelmus gespeeld. Na afloop wordt er geapplaudisseerd. Zowel Romano als zijn moeder en ondergetekende ervaren het applaus als een terecht compliment voor de jonge Liempdenaar. Er wordt dan ook vrolijk gelachen. Zijn humor is hij niet verloren.

GEHEIME AFSPRAAK

,,Melissa, het zusje van Romano, werd door iemand getipt over de nieuwe quiz van Linda de Mol. Zij heeft hem opgegeven”, legt moeder Marion uit. In het programma gaan bekende Nederlanders de strijd aan om voor mensen die het echt verdienen een zo hoog mogelijk bedrag te winnen. De hoofdrolspelers weten echter van niets. Pas tijdens de uitzending wordt bekend gemaakt om wie het gaat. Dit vergde een heleboel geheime voorbereidingen. ,,Er waren wel duizenden aanmeldingen. Er vonden diverse intakegesprekken plaats. De redactie heeft zelfs een afspraak met me gemaakt om Romano in het geheim, zonder dat hij het wist, te kunnen ontmoeten bij de Albert Heijn in Boxtel”, vertelt Marion.

THERAPIE NIET VERGOED

De eerder opgezette crowdfundingsactie door familie, maakte het mogelijk dat Romano de eerste stapjes in Antwerpen kon gaan zetten met behulp van een robot. De patiënt wordt met het hele lijf aan zo'n machine vastgekoppeld, waarna het lichaam door de robot mee wordt gevoerd in het maken van bewegingen. Herhalen en nog meer herhalen is hierbij het sleutelwoord. Zo leren de hersenen deze bewegingen opnieuw aan.

Deze therapie is erg kostbaar en wordt niet door een verzekering vergoed, vandaar dat het gewonnen bedrag zeer welkom is. De jongeman die voor het ongeluk zeven dagen per week in de sportschool te vinden was, bezit een onvoorstelbare drive om door te gaan. ,,Onmogelijk is een woord dat gebruikt wordt door mensen die te snel opgeven. Ik ga sneller lopen dan iedereen denkt”, besluit Romano vastberaden.


Bridge


Bridgeclub BReL

Bridgeclub BReL is het digitale verbond van de bridgeclubs Boxtel, Revanche en Liempde. De deelnemers laten zich er door corona niet van weerhouden hun hobby te beoefenen. Fysieke bijeenkomsten zijn nog niet toegestaan, maar spelen kan toch dankzij de digitale mogelijkheden die er voor bridgers bestaan. Wekelijks worden wedstrijden gespeeld op dinsdagavond. Koningsdag maakte daarop deze week geen uitzondering.


Uitslagen dinsdag 27 april

Ton Walbeek/Hans Wolsky        61.20

Leopold Messchaert/Threes Hartmanns        57.92

Masha Kleiss/Edgar Wijnen        57.50