Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

GEMEENTE DICHT GAT MET RIJKSGELD

Museum Vekemans heeft
zwaar jaar achter de rug


JAN HERMENS

Iets meer dan 370 mensen stapten in 2020 over de drempel van Museum Vekemans aan de Stationsstraat. Een jaar eerder waren dit er tweeduizend. De coronacrisis is niet ongemerkt aan het museum voorbijgegaan. Desalniettemin blikt het bestuur met een positieve blik vooruit, zo blijkt uit het jaarverslag.

Door het wegvallen van inkomsten ontstond er in 2020 een tekort van 7.000 euro. Steun van de gemeente Boxtel, die via het Rijk geld ontving voor de culturele sector, dichtte het gat.

Begin 2020 was er reden tot optimisme vanwege aardige bezoekersaantallen en veel groepsreserveringen. Het coronavirus doorkruiste echter alle mooie vooruitzichten. Musea moesten de deuren sluiten. ,,Toen we weer open mochten, bleven de bezoekers weg", schrijft het stichtingsbestuur.

NIEUW CAMERASYSTEEM

Tijdens de sluiting, die nog steeds voortduurt, zitten vrijwilligers en bestuur niet stil. In het pand zijn voorzieningen aangebracht om gasten coronaproof te kunnen ontvangen, het gebouw is aan de buitenzijde geschilderd en er is binnen een nieuw camerasysteem geïnstalleerd.

Ook zijn alle lampen en armaturen vervangen door led-verlichting. Die bespaart energie en dat scheelt in de kosten. Daarnaast straalt led-verlichting minder warmte uit dan gloeilampen of tl-buizen en dat is beter voor de historische objecten.

Intussen heeft het museum twee schilderijen verworven. De collectie Brabant Goed Gemutst is uitgebreid met het doek 'Moeder geeft baby te eten' van Hein Kever (1854-1922). Het schilderij Les Lavandières (De wasvrouwen - red.) van Charles Beauverie (1839-1923) siert de afdeling Wasch & Strijk.

Verder mocht Vekemans enkele poffers in ontvangst nemen, een potkacheltje met bijbehorende strijkijzers en het habijt van wijlen pater Hans de Visser. Dit kreeg het museum van de paters kapucijnen, de orde waartoe de vorig jaar overleden geestelijke behoorde.

OOK ONLINE

Het stichtingsbestuur wil meer bekendheid geven aan het Boxtelse museum door gebruik te maken van sociale media. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet. Jos Geerts zet maandelijks een topstuk van de maand op Facebook.

Wie geïnteresseerd is kan de collectie ook digitaal bekijken. Via de website www.museumvekemans.nl kunnen bezoekers doorklikken naar brabantserfgoed.nl waar alle objecten met beschrijvingen zijn te zien.


q Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt. (Foto: Bas van den Biggelaar).