What's Up
What's Up Foto: Eigen collectie

What’s Up, Taco & Imke?

Al vijf jaar zet de Boxtelse stichting Zwerfkat zich in voor katten in nood. Dit doet de organisatie niet alleen, maar met hulp van vele vrijwilligers. Ook Taco (12) en Imke (11) Brullemans uit Boxtel dragen de stichting een warm hart toe en helpen waar kan. Hoe? Door als pleeggezin jonge zwerfkatjes tijdelijk op te vangen.

Wat bijzonder dat jullie jonge katten een tijdelijk huis bieden. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? Imke: ,,We hebben zelf ooit een kitten geadopteerd bij de stichting. Zo zijn we erin gerold.” Taco: ,,Dat is vijf jaar geleden.”
Hebben jullie zelf ook katten? Taco: ,,Jazeker, we hebben er vijf. Ze heten Tijger, Diesel, Heidi, Pluis en Magnum.”
Wat vinden jullie zo goed aan stichting Zwerfkat? Imke: ,,Ze vangen gewonde katten op straat om ze te helpen. Zo zijn veel katten die wij opgevangen hebben, buiten geboren. Taco: ,,Vaak zijn ze gewond. Vorig jaar vingen we er een op die het puntje van zijn staart kwijt was. Ik vind het ook goed dat ze de dieren castreren zodat ze geen nieuwe kittens krijgen.”
Stichting Zwerfkat bestaat vijf jaar. Gaan jullie het jubileum vieren? Taco: ,,Zodra het mag, wil ik het wel vieren. Hoe? Het liefst met alle gastgezinnen bij elkaar. En met een lekkere taart.” Imke: ,,Ja met een taart! Met katjes erop.”
Wat is er zo leuk aan katten? Imke: ,,Sommige vinden het fijn om te knuffelen. En sommige zijn eigenwijs.” Taco: ,,Ik houd heel erg van pluizige katten. Die móet ik altijd knuffelen. Ik vind ze heel schattig.”
Hebben jullie eigen katten weleens boevenstreken uitgehaald? Imke: ,,Echt wel. Magnum heeft de antenne van mijn wekkerradio kapotgebeten. Gelukkig doet hij het nog. De poezen maken trouwens ook zelf de deur open. Ze brengen soms ook cadeautjes mee. Wat? Elastiekjes ofzo.” Taco: ,,De meesten zijn eigenlijk heel lief. Maar katten zijn dan ook onze lievelingsdieren.”
Wat is heel belangrijk als je pleeggezin wilt worden? Taco: ,,Je moet veel geduld hebben. Sommige wilde katten willen in het begin niet knuffelen. Maar als je de tijd neemt, kun je ze met een beetje geluk tam maken.” (Tekst: Linda van de Wiel I Foto: Sandra Kollen).