...FLEUR VAN HAAREN...
...FLEUR VAN HAAREN... Foto: eigen collectie

EINDEXAMENLEERLINGEN JRL ZIJN BEZORGD

‘Ken je De Braken een beetje? Heel gehorig’

MARC CLEUTJENS

De GGD Hart voor Brabant opent half mei een vaccinatielocatie in De Braken in Boxtel. Gelijktijdig wijkt het Jacob-Roelandslyceum (JRL) uit naar het sportcomplex om er bijna alle eindexamens af te nemen. Geen gelukkige combinatie, vinden veel leerlingen. Ze maken zich zorgen over de bedrijvigheid en de geluidsoverlast die de vaccinatiedrukte in De Braken met zich mee zou kunnen brengen.

In een brief aan de leerlingen schrijft de schoolleiding van het JRL er alle vertrouwen in te hebben dat het combineren van de eindexamens met het vaccineren door de GGD ‘goed en rustig’ zal gaan verlopen. Het JRL geeft ook aan ‘goed contact’ te hebben met zowel de gemeente Boxtel als de eigenaar van sportcomplex De Braken.

GEEN BESMETTINGSANGST

,,Veel leerlingen en hun ouders maken zich zorgen”, vertelt gymnasiaste Fleur van Haaren (17), die vanaf 17 mei eindexamen doet. ,,In de brief die we van school hebben gehad, staat weinig informatie. Ik weet dat er ouders zijn die een klacht hebben ingediend. Ik heb er al met enkele docenten over gesproken, maar die hebben geen invloed op dit besluit.”

Fleur is bezorgd over het verloop van de eindexamens. ,,Ik geloof dat ze het goed gaan organiseren. Maar ken je De Braken een beetje? Het is er heel gehorig. Je hoort er veel treinen rijden en ook elke auto die langskomt, hoor je. Als er straks de hele dag gevaccineerd wordt, zal het alleen maar drukker worden.”

Bang om tijdens de eindexamens in het sportcomplex besmet te raken met corona, is Fleur niet. ,,Iedereen moet anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen”, zegt de gymnasiaste die volgend schooljaar medische wetenschappen en technologie gaat studeren aan de TU/e in Eindhoven. ,,Ik sta er heel goed voor, dus als ik geen gekke dingen doe behaal ik mijn diploma."

NIET VOOR HET EERST

Giel Langerwerf (16) doet eindexamen havo op het JRL. ,,We hebben in de derde toetsweek ook al een paar keer in De Braken moeten zitten, dus de plek is bekend”, zegt Giel. ,,Ik verwacht dat het druk zal worden als de GGD er ook gaat vaccineren. Ik vind het belangrijk dat we er tijdens onze eindexamens geen last van hebben. We moeten rustig kunnen werken, zonder geluidsoverlast of hinder van mensen die rondlopen om een prik te krijgen.”

Giel hoopt dat de eindexamens en de vaccinaties niet te dicht bij elkaar gehouden worden. ,,In De Braken heb je meerdere hallen, dus we zullen vast van elkaar gescheiden worden. Bang voor een coronabesmetting ben ik niet, wel vind ik dat we ongestoord onze eindexamens moeten kunnen doen.” De Boxtelse havist heeft vertrouwen in een goede afloop. Na de zomervakantie gaat hij technische bedrijfskunde studeren aan hogeschool Avans in 's- Hertogenbosch.

LAGE BROMTOON

,,Het combineren van eindexamens en vaccinaties in De Braken gaat hoe dan ook wat lawaai opleveren”, verwacht Gijs Lagerweij (18). De gymnasiast van het JRL weet van eerdere toetsmomenten in het sportcomplex dat het er knap rumoerig kan zijn. ,,Je hoort geroezemoes als er mensen door de gangen lopen. Er klinken voetstappen en als mensen praten, hoor je zo’n lage bromtoon.”

Gijs verwacht zelf geen grote problemen. ,,Ik kan me wel voorstellen dat er leerlingen zijn die hier last van hebben. Het gaat er in onze vriendengroep continu over en we willen dan ook een soort statement maken bij de directie van het JRL. We zijn bezorgd omdat de eindexamens vanwege corona sowieso al anders dan anders zijn. We vinden het belangrijk onze laatste toetsen in alle rust te maken.”

Na de zomervakantie hoopt Gijs aan de Technische Universiteit in Delft te starten met de studie lucht- en ruimtevaarttechniek. ,,Ik kan nog cum laude slagen, dus ik ga flink mijn best doen.”







            ...GIEL LANGERWERF...
              ...GIJS LAGERWEIJ...              (Foto's: eigen collectie)