HANDHAVING BLIJKT NIET MEER MOGELIJK

Illegaal geplaatste silo's Vion blijven op hun plek


JAN HERMENS

Ja, vleesverwerker Vion plaatste vorige week zaterdag twee waterbuffertanks zonder vergunning. En nee, die verdwijnen niet. Handhaving is niet meer mogelijk, aldus het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

De fractie PvdA-GroenLinks zette vraagtekens bij de plotselinge plaatsing van de silo's en stuurde daarvan 19 april een afschrift naar het gemeentebestuur. B en W stellen dat handhaving geen optie meer is omdat de waterbuffertanks binnen het bestemmingsplan passen van Ladonk. Silo's, schoorstenen en bedrijfsinstallaties mogen op het bedrijventerrein niet hoger zijn dan 25 meter. Deze tanks vallen onder de bedrijfsinstallaties en zijn 18,5 meter hoog, meldde Vion vorige week op vragen van deze krant.

De aanvraag, ingediend op 8 maart van dit jaar, is volgens B en W vergunbaar en daarmee kan de overtreding achteraf legaal gemaakt worden: ,,Indien sprake is van concreet zicht op legalisatie is handhaving niet meer mogelijk. Wij kunnen dus niet optreden tegen de waterbuffertanks."

NOG GEEN VERGUNNING

De benodigde vergunning was vorige week nog niet verleend. B en W erkennen dat de werkzaamheden illegaal zijn uitgevoerd. ,,We hebben hier contact over gehad met Vion. Het bedrijf geeft toe dat het niet op de juiste manier gehandeld heeft en had moeten wachten."

Het college heeft met Vion afgesproken dat de vleesverwerker geen verdere werkzaamheden verricht aan de watertanks totdat de vergunning afgegeven is.


TEKORT BOXTEL NOG NIET WEGGEWERKT

Rijk niet met meer geld jeugdzorg over de brug

JAN HERMENS

Wanneer er geen extra budget voor jeugdzorg komt vanuit het Rijk, is het niet uitgesloten dat Boxtel meer moet bezuinigen. Vooralsnog komt dat geld er niet, ondanks eerdere toezeggingen van het kabinet. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de fractie van Balans.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigt Boxtel op dit moment in Den Haag, als het gaat om jeugdzorg. In het voorjaar van 2018 trok de regio Noordoost-Brabant al bij het kabinet aan de bel. En in december van dat jaar richtte Boxtel met andere kleine gemeenten waar een jeugdzorginstelling is gevestigd een noodkreet richting de toenmalige minister van volksgezondheid, welzijn en sport.

B en W: ,,Boxtel is in 2019 aangemeld voor advies van experts van de VNG hoe grip te krijgen en te houden op de financiƫn in het sociaal domein. Onze gemeente is toen echter niet uitgekozen om deel te nemen aan dit traject."

Vorig jaar bedacht Boxtel manieren om te besparen op het sociaal domein. Voor jeugdzorg betekende dit onder meer focussen op het voorkomen van problemen bij jongeren en kritisch kijken naar in- en uitstroom in instellingen. Immers, minder jeugd in een zorginstelling, betekent minder kosten. Tegelijkertijd moeten kinderen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Of er verdergaande maatregelen nodig zijn, is nog onduidelijk.

WOONPLAATSBEGINSEL

,,We hebben nog geen inzicht in eventuele nieuwe tekorten voor Boxtel", aldus B en W. ,,Daarvoor moeten we weten wat de maatregelen die we vorig jaar opstelden en nu invoeren, opleveren. Ook speelt de inkoop jeugdhulp 2022 mee en het nieuwe woonplaatsbeginsel, dat per januari volgend jaar ingaat."

Dit houdt in dat de gemeente waar een jongere stond ingeschreven voor aanvang van een hulptraject, verantwoordelijk blijft voor de kosten van de hulp aan hem of haar. Momenteel is dat de gemeente waar ouders, verzorgers of voogden wonen. Dat is onder meer lastig wanneer ouders gedurende een behandeling verhuizen naar een andere gemeente. Of wanneer vader en moeder gescheiden zijn en in verschillende gemeentes wonen. Het nieuwe systeem moet de kosten voor jeugdzorg drukken.

Balans vroeg zich tevens af jeugdhulp meer kost door de coronaperikelen. ,,We zien bij de wijkteams geen duidelijke toename van jeugdhulp door corona. Het Rijk heeft bovendien wel extra geld gegeven aan onderwijs en jongerenwerk om het welzijn van de jongeren in de lockdown te bevorderen", aldus burgemeester en wethouders.