Duel tussen Tygo van Kasteren van AC Milan (rechts) en Stijn Romme van Barcelona. Links Stijns ploeggenoot Milan van Haandel. (Foto: Bas van den Biggelaar)
Duel tussen Tygo van Kasteren van AC Milan (rechts) en Stijn Romme van Barcelona. Links Stijns ploeggenoot Milan van Haandel. (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

JUNIOREN TRICOLORES ERG ENTHOUSIAST OVER GROOT ONDERLING MIXTOERNOOI

‘Je ziet het: de Super League werkt wél bij ODC’


MARC CLEUTJENS

Liverpool heeft zaterdagmiddag met 5-3 gewonnen van Manchester City. In sportpark Wagenaars aan het Essche Heike in Boxtel. Hersenschim? Nee hoor! Voetbalclub ODC hield een onderling mixtoernooi voor alle spelers die uitkomen in de zes JO17 en JO19-elftallen en het Zaterdag 2-team. En met een knipoog naar de veelbesproken Super League droegen alle toernooiploegen de naam van een Europese topclub. In een spannende finale was het Liverpool van coach Stefan Verhappen nét iets sterker dan het Manchester City van Ad Timmermans.

Zichtbaar trots verliet Verhappens team het kunstgrasveld. Liverpool had in poule A op doelsaldo de eerste plaats veroverd en was daarmee sterker dan AC Milan, Barcelona en Bayern München. In poule B moesten strafschoppen uitmaken wie het in de eindstrijd mocht opnemen tegen The Reds. Na een lange reeks penalty’s klopte Manchester City het dappere Paris Saint-Germain. Real Madrid en Juventus waren de andere teams die in deze poule in actie kwamen.

,,Het is belangrijk voor ODC om actief te blijven, ook in deze moeilijke coronaperiode”, zegt jeugdvoorzitter Jeroen Hertog langs de lijn. ,,Je merkt dat jongeren het lastig hebben en steeds vaker trainingen overslaan. Omdat de competities al heel lang stil liggen en niet meer worden hervat, is de motivatie om te trainen wat weggeëbd. Daarom vindt ODC het belangrijk om binnen de geldende coronamaatregelen activiteiten te organiseren en de jeugd betrokken te houden.”

Met succes. In december werd een toernooi gehouden voor elftallen in de leeftijdscategorieën JO10 tot en met JO16. In april werd een tweede toernooi georganiseerd waaraan onder meer de mini’s en de voetballers van JO8 en JO9 deelnamen. ,,Toen hebben we naast onderlinge wedstrijden ook een spellencircuit opgezet”, vertellen Susan van Erp en Sandra Schoenmakers van het wedstrijdsecretariaat. ,,Met zoveel voetballers in ons sportpark voelt het vandaag weer als een ouderwetse zaterdag”, meent jeugdvoorzitter Hertog. ,,Al missen we het publiek en blijft de kantine op slot en kan van een derde helft dus geen sprake zijn.”

LEVENDIGE APPGROEP

Coach Islam Atalay van Zaterdag 2 lanceerde het plan om ook voor de oudere junioren een toernooi op te zetten. ,,Ik moet toegeven dat ik niet zoveel enthousiasme had verwacht”, geeft Atalay aan. ,,Voordat ik het in de gaten had, was een levendige appgroep samengesteld waarin alle coaches hun ideeën deelden.” Wedstrijdsecretarissen Van Erp en Schoenmakers gingen ermee aan de slag en verdeelden alle junioren over acht teams, die elk de naam van een Europese topclub kregen. ,,Dat was nog voor al dat gedoe rond de Super League begon”, grinnikt Van Erp. Schoenmakers: ,,Je ziet het: bij ODC werkt de Super League wél!”

Dat bevestigt jeugdvoorzitter Hertog. ,,Dit toernooi laat zien dat er heel veel drive in deze club zit. We zetten er graag de schouders onder en dat blijven we doen. Binnenkort houden we een meidentoernooi en is er een voetbalparty voor pupillen. Het onderling mixen van jeugdspelers is goed voor de onderlinge band. Onze spelers leren daardoor ook andere ODC’ers kennen.”

ONTSLAG

Ook op voetbalgebied is het goed om de junioren eens in een ander team in actie te laten komen. ,,Spelers van verschillende leeftijden en uiteenlopende kwaliteiten worden aan elkaar gekoppeld”, legt coach Marcel Poirters van AC Milan uit. ,,Tijdens het toernooi spelen ploegjes van zes veldspelers en een keeper tegen elkaar op een half veld. Dat is intensief en vergt dat alle spelers actief zoeken naar ruimte om te voetballen. In een klein team kun je je niet verstoppen.”

Tijdens de poulewedstrijden werd volop gescoord. Het Bayern München van coach René van Esch had het zwaar en opende met een 8-2 verliesbeurt tegen latere toernooiwinnaar Liverpool. ,,Het gaat hier net zoals in het Europese topvoetbal”, verzuchtte Van Esch na afloop van het duel met een knipoog. ,,De spelers hebben nu al om mijn ontslag gevraagd..."



BLESSURELEED HIELD TALENTVOLLE BOXTELSE VOETBALLER LANG AAN DE KANT

Armando Obispo is terug in de hoofdmacht van PSV

MARC CLEUTJENS

Met een invalbeurt tegen VVV-Venlo heeft Armando Obispo (22) eerder deze maand zijn terugkeer in de hoofdmacht van PSV beleefd. Na maandenlang blessureleed maakt de Boxtelse profvoetballer weer deel uit van de selectie van de Duitse hoofdtrainer Roger Schmidt. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, zaterdag in een met 4.000 supporters gevuld Philips Stadion, bleef Obispo op de bank. ,,Als ik inval, doe ik wat het team van me verlangt.”

Obispo kampte met een hardnekkige blessure, die hem dit seizoen langdurig aan de kant hield. Voordat hij met een invalbeurt terugkeerde op het hoogste niveau, kwam hij viermaal uit in Jong PSV. Eind februari speelde Obispo met Jong PSV tegen Helmond Sport (2-2), daarna volgden duels tegen FC Dordrecht (0-1), Jong FC Utrecht (6-1) en MVV Maastricht (3-1). ,,Het is lang geleden dat ik het shirt van PSV 1 droeg”, reageerde hij opgelucht na het met 2-0 gewonnen duel in Venlo.

Voor de camera van PSV TV vertelde de verdediger - die zijn carrière in 2006 begon bij LSV in Lennisheuvel en ODC in Boxtel - dat hij in Venlo met een goed gevoel van het veld was gestapt. ,,Ik ben ontzettend blij dat ik hier weer mag staan. Het heeft lang geduurd om me terug te knokken en te herstellen.” Lachend: ,,Natuurlijk had ik liever wat langer gespeeld; je kunt nooit lang genoeg in PSV 1 spelen. Maar dit is een begin. Ik werk elke training keihard om er weer te staan.”

Obispo doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van PSV en tekende in 2015 zijn eerste profcontract bij de club in Eindhoven. Een jaar later debuteerde hij met Jong PSV in het profvoetbal. Zijn eerste wedstrijd in PSV 1 was ook tegen VVV-Venlo. In maart 2018 viel hij in de slotfase in en maakte hij zijn eerste minuten op het hoogste niveau in Nederland.In het seizoen 2018-2019 kwam Obispo nauwelijks in actie voor PSV, dat hem in de jaargang 2019-2020 verhuurde aan Vitesse. In Arnhem was hij een vaste waarde. Vanwege de coronacrisis kwam een voortijdig einde aan de competitie en keerde Obispo eerder terug in Eindhoven. Daar wachtte hem bij PSV een langdurig herstel.

DUELS WINNEN

Voor de camera van PSV TV gaf Obispo aan dat hij er alles aan doet om weer positief in beeld te komen. ,,Ik wil een goede indruk achterlaten, bij de trainer én het team. Als ik inval, zoals tegen VVV-Venlo, wil ik er staan en duels winnen. Ik bekijk per wedstrijd hoe het gaat." De voetballer besluit: ,,Volgend seizoen gaat het vast een stuk beter. Of ik dan kansen zie bij PSV? Jazeker!”




Liverpool-speler Thijs Nooren (links) vecht met Jay York van Bayern München om de bal. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Armando Obispo oogt ontspannen tijdens een training van PSV op De Herdgang in Eindhoven. (Foto: Marc Cleutjens, 2018).