Het Kloosterpad voert niet door Boxtel, maar vanuit etappeplaats Vught kunnen liefhebbers een aparte wandeling maken langs religieus erfgoed in het dorp waar het voormalige klooster Sint-Ursula staat. (Foto: Henk van Weert).
Het Kloosterpad voert niet door Boxtel, maar vanuit etappeplaats Vught kunnen liefhebbers een aparte wandeling maken langs religieus erfgoed in het dorp waar het voormalige klooster Sint-Ursula staat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

NIEUWE ROUTE VAN 330 KILOMETER DOOR NOORD-BRABANT

Wandelen langs kloosters en abdijen

Door koele kloostergangen galmen gregoriaanse gezangen. Tussen deze muren heersen rust, devotie en contemplatie. 2021 is uitgeroepen tot jaar van het Brabantse Kloosterleven. Daarom is er een permanente wandelroute uitgezet langs karakteristieke panden waar religieuzen leefden of nog altijd wonen en werken.

Het pad wordt morgen, vrijdag 30 april geopend. Daags erna kan de route worden gewandeld. Die voert langs diverse kloosters en abdijen, veelal in Noordoost-Brabant.

Boxtel zelf valt niet onder de route, maar maakt wel deel uit van de losse rondwandelingen. Vanuit elk klooster aan het pad kunnen namelijk ook afzonderlijke wandelingen gemaakt worden. Bij kloosterhotel Zin in Vught start een route die naar de witte zusters verwijst en naar Boxtel voert.

Want van een klooster waar nog zusters of broeders brevieren, is weliswaar geen sprake meer in Boxtel, maar ook hier zijn nog duidelijke sporen zichtbaar uit de tijd dat religieuzen een grote rol speelden in de samenleving. In het onderwijs bijvoorbeeld of in de ouderenzorg. Sint-Ursula is een fraai voorbeeld van religieus erfgoed.

Er wordt een boek uitgegeven met routebeschrijvingen en nadere informatie over de kloosters en abdijen, dit is vanaf zaterdag te koop bij Berne Media. Op de website Visit Brabant zijn vanaf die dag de etappes en routekaarten te vinden. Meer informatie: brabantskloosterleven.nl.