Vrijwilligers leggen de vloer van de tent die bij Pius X komt te staan. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Vrijwilligers leggen de vloer van de tent die bij Pius X komt te staan. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

JUDOËRS OEFENEN WEER BIJ PIUS X • OOK ANDERE CLUBS WELKOM

Tent biedt uitkomst voor binnensporters

JAN HERMENS

Met vereende krachten bouwden vrijwilligers vrijdag in Liempde een grote tent op. Die staat tot november achter jeugdhuis en sporthal Pius X, zo is de bedoeling. Het onderkomen biedt onder andere binnensportverenigingen ruimte om activiteiten te ontplooien.

Ton van Boxtel, voorzitter van Pius X: ,,Het plaatsen van de tent is een plan van de judovereniging die bij ons sport. Zij kunnen daar in ieder geval met leden tot 27 jaar judoën, mits er voldoende wordt geventileerd. Dat is geen probleem, want de tent kan deels opengezet worden."

De judoka's zijn blij dat ze weer aan de bak mogen. Secretaris Liezet van Dijk: ,,Onze judoka's en trainers hebben genoten van het feit dat er weer gejudood kan worden. Wat een enthousiasme tijdens de eerste judoles sinds december, toen alle binnensporten in lockdown gingen. We hebben nu een trainingsaccommodatie gecreëerd waarin we, binnen de coronaregelgeving, judolessen kunnen geven aan onze leden tot 27 jaar."

WEERBAARHEID

De judovereniging trainde een poosje buiten, maar echt hun eigen sport beoefenen was toen niet mogelijk. Van Dijk: ,,We hielden een soort bootcampsessies. Maar onze leden willen het liefst judoën en dat kan nu weer."

Vooralsnog zijn de trainingen op woensdagavond en zaterdagmiddag. Van Dijk: ,,Jeugd die kennis wil maken met de sport, is welkom. We beschikken ook over een groep meiden die weerbaarheidstraining volgt. Meisjes die daar belangstelling voor hebben, kunnen contact opnemen met de vereniging."

Om in de tent te trainen, is wel wat extra arbeid nodig vanuit de judoclub. De matten moeten er iedere keer ingelegd en ook weer uitgehaald worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze vochtig worden. Dus rijden de judoka's elke training met een karretje over het terrein om de tent in te richten. Van Dijk: ,,Dat kost extra moeite, maar onze leden hebben dat er wel voor over om te kunnen sporten. We vormen een hechte club. We gaan richting het goede weer, dat is prettig. Zo'n judopak is niet zo heel warm."

'BIJGEBOUW'

Het tijdelijke 'bijgebouw' is tevens beschikbaar voor andere clubs. Uit Liempde, maar ook uit naburige dorpen. Van Boxtel: ,,De handbalclub oriënteert zich op het gebruik van de tent. Vraag is of de vloer geschikt is voor rolstoelhandbal. Verenigingen die de tent willen huren, kunnen contact opnemen met Pius X."

Het jeugdhuis is nog gesloten, zoals ook wijkcentra nog dicht zijn, maar biedt nu een alternatief. Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Menig Liempdenaar heeft al eens op de houten vloer gestaan. De tent is al diverse keren in het dorp opgebouwd, onder andere voor Koningsdag 2019. Stichting Algemeen Belang Liempde verhuurt hem aan Pius X. Van Boxtel: ,,Mede dankzij de wijkmakelaar van de gemeente Boxtel en ondersteuning van stichting Behoud Gemeenschap Liempde, beter bekend als Parkeergelden Velder, kunnen we de tent plaatsen."


pp Vrijwilligers leggen de vloer van de tent die inmiddels bij jeugdhuis en sporthal Pius X staat. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Judoclub Liempde traint voor het eerst in de tent die nu bij Pius X staat. (Foto: eigen collectie).