BUITENSPELEN IN NAAM VAN DE KONING

Sport en spel met
een oranje tintje

JAN HERMENS

Ik + Jij = Wij. Dat was het thema van de Koningsspelen 2021. De bovenbouw van basisschool De Spelelier bracht het motto vrijdag in de praktijk door zij aan zij vol overgave te dansen. Een heuse Koningsdans was het.

In vroeger eeuwen schreden vorst en hofhouding, getooid met pruiken, voort op barokke klanken, al knikkend en buigend naar elkaar. Een Koningsdans anno 2021 ziet er iets anders uit.

Op een betonnen tafeltennistafel, ideaal als podium, deden twee jonge vrouwen alle bewegingen voor. De leerlingen imiteerden ze zo goed mogelijk. Ze maakten pasjes en vette moves op een lied. Vanwege de bekende maatregelen hupten de groepen in aparte vakken, in hun eigen bubbel zogezegd.

Na tien minuten was het over met de pret en mocht de onderbouw aantreden. De kleintjes kregen dezelfde dans voorgeschoteld. Het origineel, te zien in een clip van Kinderen voor Kinderen, is tamelijk lastig. Speciaal voor deze dag was de choreografie iets vereenvoudigd, zodat de schoolkinderen makkelijk mee konden doen.

Stagiaires Britt van de Schoot en Malissa van de Nieuwenhof van Buurtsport Boxtel keken hoe het eraan toeging. ,,Buurtsport begeleidt de activiteiten. De Koningsdans wordt op negen scholen in de gemeente uitgevoerd, er haakten er wat af vanwege coronaperikelen."

VLAG UIT

Henk Verhoeven, directeur van basisschool De Hobbendonken, verzuchtte: ,,Als Covid-19 uitgebannen is, kan de vlag pas echt uit." De kleuters die om half negen 's ochtends op het grote luchtkussen bij de school speelden, gingen na drie kwartier alweer naar huis. ,,Hun juf heeft corona en er is geen vervanging beschikbaar", legde Verhoeven uit. De directeur was vrijdagochtend zelf buiten om een oogje in het zeil te houden bij de kinderen. ,,Hun ouders wachten op hen. Niet op het schoolplein, maar daarbuiten. Ze nemen de kleuters straks weer mee."

BLIKGOOIEN

Het team van de Prinses Amaliaschool tuigde een circuit op met tal van spelletjes. Het aloude blikgooien bijvoorbeeld. De opa's en oma's van de leerlingen speelden dit waarschijnlijk al. Een staaltje oog-handcoördinatie van ver voor de Playstation, iPhone en tablet. En nog steeds leuk, zo bleek. Het jongetje op de foto mikte in ieder geval geconcentreerd de bal richting de blikken, met de tong uit de mond.

Leerlingen van de Angelaschool waanden zich even Jong Oranje. Al dan niet gehuld in toepasselijke kleding, voetbalden ze ter ere van de koning. Met een oranje bal natuurlijk.

De Koningsspelen, hoewel hier en daar wat aangepast wegens coronamaatregelen, brachten kinderen in beweging. Normaal gesproken is er een gezamenlijk ontbijt gekoppeld aan de activiteiten. Dat ontbrak dit jaar. Maar de spelletjes niet. De weergoden werkten mee en dus werd het een dag vol pure pret en gezonde ontspanning voor meer dan een miljoen kinderen in Nederland.


De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013, in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, met als doel kinderen in het basisonderwijs en hun ouders te laten ervaren dat goed ontbijten en bewegen gezond en leuk is.