CRIMINELEN LAB ESCH ACHTER DE TRALIES

Celstraffen voor mannen van drugslab Broxven


Vier mannen die betrokken waren bij het drugslab dat in de zomer van 2019 in Esch werd opgerold, zijn vorige week door de rechtbank in Breda tot celstraffen veroordeeld. Het gaat om twee mannen uit Tiel, een uit Renesse en een uit Nieuwerkerk.

De criminelen uit Tiel gaan respectievelijk tweeënhalf en drie jaar achter de tralies, de twee Zeeuwen moeten vier jaar de cel in.

De rechtbank vindt het aannemelijk dat de mannen tot een criminele organisatie behoorden, een bende die er niet alleen in Esch, maar ook in het Belgische Hechtel-Eksel een drugslab op nahield. In dat laatste laboratorium vielen in januari 2019 drie doden door koolmonoxidevergifting.

Het amfetaminelab in Esch bevond zich in de kelder van een villa aan het Broxven. De woning is na het voorval zes maanden lang afgesloten geweest. Op het terrein werd onder meer zevenduizend liter drugsafval in opslagtanks aangetroffen.


WINDENERGIE GEEN OPTIE IN BEEKDAL

Al interesse voor aanleg van zonneveld in Esch

JAN HERMENS

Er is belangstelling voor de aanleg van een zonnepark in Esch. De beoogde locatie maakt de gemeente nu nog niet bekend. Voor er panelen gelegd mogen worden, moet de visie zon en wind, die de Boxtelse gemeenteraad in september vaststelde, van toepassing zijn op het gebied.

De raadsfracties dienen 8 juni de visie van toepassing te verklaren voor Esch en buigen zich dezelfde avond over het voorstel Regionale Energiestrategie 1.0, onderwerpen die alles met elkaar te maken hebben. De visie zon en wind dient namelijk om de omslag naar duurzame energie richting te geven.

Bij het opstellen van het beleidsstuk is het grondgebied van Esch al meegenomen in de zoektocht naar geschikte plekken voor zonnevelden en de opwekking van windenergie. Alleen was het vorig jaar niet mogelijk de visie zon en wind ook voor dat dorp te laten gelden, omdat het nog geen deel uitmaakte van de gemeente Boxtel. Dat kan nu wel. Cultuurhistorisch waardevolle percelen en beekdalen zijn uitgesloten van de aanleg van zonneparken. In natuurgebieden mogen ze ook niet vanwege provinciaal beleid.

WINDENERGIE

In Esch is technisch wel potentie voor windenergie, maar de vlakken zijn niet groot genoeg voor een cluster van minimaal drie turbines, meldt het college van B en W. ,,En drie per locatie is het minimale aantal volgens de provincie", aldus het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel. De percelen met potentie liggen bovendien in het beekdal van de Essche Stroom en daar is de opwekking van windenergie volgens bepalingen van de Regionale Energiestrategie Noordoost-Brabant ongewenst.