Muziekles op De Hobbendonken.
Muziekles op De Hobbendonken. Foto: Peter de Koning

VREES VOOR VERSCHRALING CULTUUREDUCATIE OP SCHOLEN

'Meer muziek in de klas loopt gevaar'

JAN HERMENS

Kunst- en cultuureducatie draagt bij aan gelijke kansen voor kinderen, aldus de Boxtelse raadsfracties van D66 en SP. Zij zijn bezorgd dat het college van B en W de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) niet wil verlengen tot en met 2024. ,,Het nieuwste project 'Meer muziek in de klas' komt dan onder andere in gevaar."

,,Wanneer de CmK-regeling niet verlengd wordt, heeft dit grote gevolgen voor het totale cultuureducatiebeleid in de gemeente Boxtel", aldus fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van D66. Haar collega Eric van den Broek (SP) vult aan: ,,Dankzij de regeling is het voor onze basisscholen mogelijk veel aandacht te schenken aan kunst-, cultuur- en muziekonderwijs. Ze zorgt voor zowel inschoolse- als buitenschoolse activiteiten waar leerlingen aan mee kunnen doen. Daarnaast draagt ze bij aan kansengelijkheid voor alle kinderen. Niet alle jeugd krijgt van huis uit kunst en cultuur mee. Het stoppen van de CmK-regeling veroorzaakt kansenongelijkheid."

Lessen muziek, beeldende vorming, drama en dans dragen bij aan het creatieve denken van kinderen, aldus beide fracties. Zij roepen B en W dan ook nadrukkelijk op de regeling in stand te houden. ,,Volgens onze informatie betalen provincie en gemeente ieder de helft, namelijk 18.140,72 euro. Dit bedrag gaat grotendeels direct naar de scholen, 4,25 euro per leerling. Alle scholen in onze gemeente nemen deel."

NIET NIEUW

Volgens D66 en SP wil het college zich eerst meer verdiepen in de regeling alvorens een besluit te nemen. Wijffelaars: ,,Waar wil het zich nog op oriënteren? De regeling loopt al jaren en is niet nieuw."

Wanneer er een intentieverklaring is ondertekend, kan de CmK-regeling niet stopgezet worden, vermoeden de fracties. ,,Wij willen graag van B en W weten of er een intentieverklaring is getekend en of er mondelinge toezeggingen zijn gedaan over instandhouding van CmK."

Dit jaar staat het kunstmenu voor de Boxtelse basisscholen in het teken van theater. De groepen 1 en 2 krijgen de voorstelling De koning bakt een huis te zien. Voor de groepen 3 en 4 staat Alice in Wonderland op het programma, voor 5 en 6 Nozel en Het Achterhuis voor de groepen 7 en 8. CultuurBox, bemiddelaar tussen onderwijs en culturele sector in Boxtel, zorgt voor de verdere organisatie.

INSPIRATIEGIDS

De scholen kunnen in de door CultuurBox samengestelde inspiratiegids ook nog kiezen uit clinics voor leerkrachten en workshops voor kinderen. Deze zaken worden mede mogelijk gemaakt door gelden vanuit het CmK-potje. Wanneer die bron opdroogt, vrezen D66 en SP een verschraling van het onderwijs.




p Lessen muziek, beeldende vorming en drama zouden naar de achtergrond kunnen verdwijnen, als het college van burgemeester en wethouders de subsidiekraan dichtdraait. (Foto: Peter de Koning, 2017).


WARM HAPJE OM VRIJHEID TE VIEREN

Soepfiets bij Herenboeren

Een tot soepfiets omgebouwde bakfiets maakt, met berijder uiteraard, woensdag 5 mei een rit van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven. De Boxtelse Herenboerderij in het Wilhelminapark ligt op de route, er is ongeveer tussen 12.45 en 13.30 uur een tussenstop.

Liefhebbers kunnen daar bevrijdingssoep proeven en een rondleiding volgen. Nederland viert Bevrijdingsdag onder andere door hetzelfde gerecht te nuttigen. In dit geval soep, naar een recept van de bekende kok Yvette van Boven.

IN GESPREK

De rit met de soepfiets is onderdeel van het initiatief van het Nationaal Comité 4 & 5 mei. De warme delicatesse, die als het goed is, vele duizenden mensen op 5 mei eten, is ook een middel om met anderen in gesprek te raken over vrijheid.

Na een goed gesprek en met voedzame soep in de maag, kan iedereen die dat wil een rondleiding krijgen op het terrein van de Herenboerderij. Vanwege coronaveiligheid is aanmelden verplicht. Dat kan via internet: www.herenboerenwilhelminapark.nl. (Foto: eigen collectie).


Gedecoreerden mogen met bon naar de bakker

Inwoners van de gemeente Boxtel die in het verleden een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding kregen, ontvingen vorige week een tegoedbon voor een lekkernij.

In jaren zonder corona ontvangt de burgemeester op Koningsdag alle gedecoreerden in de raadzaal van het gemeentehuis. Aansluitend is er een vendelgroet, aubade en toespraak van reus Jas de Keistamper. Dat kon nu niet, dus kwam de gemeente met een alternatief. Een bon van zes euro, tot en met 1 mei te besteden bij een aantal bakkers in Boxtelse n Liempde. Een lekkernij in naam van de koning dus.

Vrijheidsmaaltijdsoep, speciaal voor 5  mei.