Afbeelding
Foto:

Anoniem en contactgestoord


We leven in een steeds anoniemer wordende maatschappij. Dat geldt zowel voor privépersonen, bedrijven alsook overheid. Beperken we ons tot ons eigen woongebied dan zien we dienaangaande in de gemeente Boxtel een treffend voorbeeld. De laatste zin in ‘Samen sterker in de Meierij, Bedrijfsplan voor de ambtelijke fusieorganisatie tussen de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel’ (versie 22 januari 2015, 57 pagina’s dik!) luidt: ‘Daarbij is sprake van een bestuur dichtbij en herkenbaar voor de bewoner.’

Van dit doel zijn we AD 2021 alleen nog maar verder weg geraakt: MijnGemeenteVeraf. Advies: als iets niet werkt, stop er dan (tijdig) mee. Het begint al met een rommelige, onoverzichtelijke, soms op een doolhof lijkende website. Je vindt er geen overzicht van de ambtelijke organisatie: benamingen van afdelingen, namen van hoofden, telefoonnummers en e-mailadressen. Ook niet van het college van burgemeester en wethouders.

Bij de raadsleden zélf staat evenmin iets vermeld, ook niet dat je op een foto moet klikken om meer informatie te zien, waaronder contactgegevens. Die contactgegevens worden steeds schaarser of worden steeds beter en verder weg verstopt… Kennelijk is met burgemeester of wethouders alleen een afspraak mogelijk en is telefonisch contact niet mogelijk, want aldus staat vermeld op de gemeentelijke website: ‘voor het maken van een afspraak met de burgemeester of een van de wethouders bel je met (0411) 655.911.’

Zelfs met wie of welke functionaris je dan belt, blijft strikt geheim (webpage met foto’s van het college). Dit dringt nu ook al door naar politieke partijen. Voorbeeld: op de website van Inbox – www.inbox-boxtel.nl - kom je geen enkel contactgegeven of mogelijkheid tot het leggen van contact tegen. Uitsluitend kun je proberen via een klik op een oranjegekleurd vierkantje om te chatten ‘met Fred’. Wie Fred is staat er niet bij, dus gok je maar dat het (wethouder) Fred van Nistelrooij is. Als je op genoemd vakje klikt, zoals ik deed, krijg je de melding ‘Inbox is momenteel offline’ (geen verbinding dus). Ik acht dit, als betrokken burger, een bepaald zorgelijke én ongewenste ontwikkeling.


        RUUD VAN NOOIJEN


Na schaliegas- nu een Vion-affaire?

Het klinkt zo neutraal en onschuldig: 'waterbuffertanks', wat is daar nu tegen? Het blijkt voor opslag van ongezuiverd afvalwater te zijn. Dat is bij Vion een heel vies en stinkend goedje. Opslag ervan is niet zonder (geur)risico’s. In de tanks gaat het afvalwater al een beetje rotten, en de lucht erboven raakt verzadigd met allerlei stankstoffen. Vult deze tank zich, dan ontsnapt de stinkende verdringingslucht.

Je kunt denken: die stank ontsnapt boven aan de tank, op 20 meter hoogte, dus het valt wel mee. Helaas, die stank kan desalniettemin heel intens en zelfs giftig zijn. Het is dus maar te hopen dat men daaraan gedacht heeft, want het is geen eenvoudig oplosbaar probleem. Onze burgervader, die waakt over ons burgers, heeft het al over een vergunbare situatie. Dus ja, wat maakt het uit dat de 'watertorens' er alvast staan zonder vergunning? Uit de mond van een Vion-woordvoerder zou dat logisch klinken, maar uit de mond van onze burgervader klinkt dat ietwat voorbarig. In de orde van 'rij maar alvast door rood, want dadelijk wordt het groen'.

En wat te denken van de uitspraak dat Vion met de hogere schoorsteen gaat voldoen aan de voorwaarden? Dat is verre van een gelopen race, want het onderliggende geurrapport gaat niet verder dan 'inschattingen' om maatregelen te kunnen afwegen, en van dilution is the solution for pollution (verdunnen is de oplossing voor vervuilen).

En nu dreigt ook de afgegeven vergunning voor de uitbreiding bij Vion vernietigd te worden. Het doet mij denken aan de schaliegasaffaire. Voor de proefboring is destijds ook veel te gemakkelijk een vergunning afgegeven in ruil voor een financieel aantrekkelijke huurovereenkomst. Burgers moesten daartegen in protest en naar de rechter stappen om er een stokje voor te steken. Dus, beste burgervader, college, denk er niet te gemakkelijk over en zorg voor goede, handhaafbare vergunningen die ons burgers beschermen tegen stank, gezondheidsrisico's en natuurschade. Doe wat met klachten en pak overtreders aan. Het is een kerntaak waarover geen discussie behoort te zijn. Denk nog eens terug aan de schaliegas-affaire en voorkom een Vion-affaire.        

        JOOST VAN DER PLUIJM

Varkensslachterij Vion plaatste anderhalve week geleden twee enorme silo's bij haar waterzuiveringsbedrijf HydroBusiness. Ze dienen als buffer om de extra hoeveelheid afvalwater op te slaan na de uitbreiding van het bedrijf. (Foto: Henk van Weert).