Het nieuwbouwplan van woonstichting Joost stuitte op bezwaren van buurtbewoners. De oorspronkelijke opzet is enigszins aangepast.
Het nieuwbouwplan van woonstichting Joost stuitte op bezwaren van buurtbewoners. De oorspronkelijke opzet is enigszins aangepast. Foto: Henk van Weert

GEMEENTE BOXTEL NEEMT BEZWAARMAKERS BOUWPLAN JOOST WIND UIT DE ZEILEN

Terrein van De Kleine Aarde wordt welstandsvrij

HENK VAN WEERT

Om de bouw van 22 sociale huurappartementen op het terrein van De Kleine Aarde mogelijk te maken, past de gemeente Boxtel het bestemmingsplan aan. Het perceel van het voormalige milieueducatiecentrum aan het Klaverblad wordt welstandsvrij. Dat maakt wethouder Désiré van Laarhoven bekend. De gemeenteraad moet op 8 juni het voorstel akkorderen, ruim twee maanden later dan aanvankelijk gepland.

In december dacht het vorige (demissionaire) college van B en W nog dat de raadsfracties in maart een besluit over het nieuwbouwplan zouden kunnen nemen. Grote wijzigingen in het bestemmingsplan werden niet voorzien.

Inmiddels is een nieuw dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel aangetreden en dat wil het terrein van De Kleine Aarde welstandsvrij maken. Dit maakt het mogelijk dat woonstichting Joost haar complex met ruim twintig duurzame appartementen in de sociale huursector aan de straat Munselse Hoeve kan realiseren, zegt wethouder Van Laarhoven.

De nieuwbouw bij De Kleine Aarde is niet onomstreden. Omwonenden gaven vorig jaar aan dat zij het complex te groot vinden voor de buurt en vrezen parkeeroverlast. Bovendien gaven de bezwaarmakers aan het gevoel te hebben dat er met twee maten wordt gemeten.

De elf vrijstaande woningen die de afgelopen jaren aan de Munselse Hoeve werden opgetrokken tussen het Planckpad en de Brundtlantstraat moesten allemaal een schuine kap krijgen en een lage goothoogte. Op deze manier wilde de gemeente de lintbebouwing van de oude buurtschap Munsel in herinnering roepen. Bouwers voelden zich door deze eisen beknot in hun mogelijkheden op de eerste verdieping en de zolder. Dat het twee verdiepingen tellende complex van Joost niet aan dezelfde voorwaarden hoefde te voldoen, zette kwaad bloed.

ZIENSWIJZEN

Door het terrein van De Kleine Aarde welstandsvrij te maken, denkt het college van B en W de bezwaarmakers de wind uit de zeilen te nemen. Wethouder Van Laarhoven benadrukt echter dat welstandsvrij bouwen niet betekent dat alles mag en kan. Bovendien geeft zij aan dat in de bestemmingsplanwijziging rekening wordt gehouden met de zienswijzen die vanuit de buurt zijn ingediend. Zo is het oorspronkelijke bouwplan enigszins aangepast inzake de privacy van omwonenden en het parkeren. Deze week heeft de gemeente de buurt geïnformeerd over de gewijzigde aanpak.


p Het nieuwbouwplan van woonstichting Joost moet verrijzen tussen het groen van De Kleine Aarde (links op de foto). Om dit mogelijk te maken wordt het gebiedje welstandsvrij gemaakt. (Foto's: Henk van Weert).

Elf vrijstaande woningen aan de Munselse Hoeve zijn de afgelopen jaren opgetrokken in een kenmerkende lintbebouwing van de oude buurtschap Munsel.
Impressie van het appartementencomplex dat bouwbedrijf Heijmans met Faam Architects uit Eindhoven ontwikkelde voor de Boxtelse woonstichting. De 22 duurzame en sociale huurwoningen worden gebouwd aan de straat Munselse Hoeve, op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. (Afbeelding: eigen collectie).