...MUNIEB REHMAN...
...MUNIEB REHMAN... Foto: eigen collectie

RAMADAN: VASTEN IN CORONATIJD LASTIG

'Samen eten brengt ons gezin nader tot elkaar'

RENS VAN DEN ELSEN

Verbinding en verbroedering staan centraal tijdens de ramadan, die vorige week van start ging. Door de coronamaatregelen is het echter wat moeilijker invulling aan die begrippen te geven omdat het niet toegestaan is om met grote groepen samen de iftar-maaltijd te nuttigen. Munieb Rehman (23) uit Boxtel mist die saamhorigheid, maar ziet ook dat hij en zijn Pakistaanse moeder, zusje en broertje nader tot elkaar komen in deze periode.

De jonge moslim geeft toe dat hij het in de eerste week van de islamitische vastenmaand best lastig heeft gehad. Munieb volgt een opleiding tot arts en loopt momenteel stage in een huisartsenpraktijk. ,,Ik zou liegen als ik zeg dat het gemakkelijk gaat. Ik maak op mijn stage best lange en intensieve dagen en doordat ik 's nachts minder slaap merk ik wel dat het energieniveau wat lager ligt", vertelt hij.

De meeste van zijn collega's zijn geen moslim en eten en drinken dus tijdens de pauze. ,,Ik heb er zelf voor gekozen om te vasten en zij kiezen ervoor om te eten. We respecteren elkaars keuze en iedereen is heel meelevend, dat werkt dan ook weer opbeurend."

REGELS NALEVEN

De ramadan is volgens Munieb echt een maand om samen te komen met familie en vrienden. Na zonsondergang wordt de iftar-maaltijd genuttigd en daarna volgt de gang naar de moskee om te bidden. Maar eten wordt dit keer alleen met het eigen gezin gedaan en bidden gebeurt thuis met soms een livestream vanuit de moskee. ,,Ik moet zeggen dat iedereen die ik ken zich aardig aan de coronaregels houdt, juist ook in deze vastentijd", geeft Munieb aan.

Juist door de beperkingen beseft de Boxtelse arts in opleiding hoe belangrijk het is dat je een sociaal netwerk hebt. ,,Er zijn genoeg mensen die dat niet hebben en die zich altijd eenzaam voelen. Dat gevoel delen we nu een beetje en brengt ons als gezin nader tot elkaar. We zijn natuurlijk ook meer thuis door de coronamaatregelen en dan leer je elkaar nog beter kennen."

IEDEREEN GELIJK

Munieb is Pakistaans. En hoewel zijn cultuur veel verschillen kent in vergelijking met de Turkse of Marokkaanse, is tijdens het vasten iedereen gelijk. ,,Het is fantastisch dat over de hele wereld moslims aan de ramadan meedoen, dat schept een band."

Overdag onthoudt de jonge Boxtelaar zich dus van eten en drinken, maar als de zon ondergaat komen er heerlijke gerechten op tafel. ,,Ik ben gezegend met een moeder die goed kan koken. De Pakistaanse keuken is echt de beste die er is, met de lamscurry als mijn favoriet. Een energierijke maaltijd die erg lekker is na een lange dag vasten."

SOCIAAL ASPECT

Na het eten is het tijd voor het avondgebed, thuis op een eigen kleedje. ,,Bidden is voor ons niet alleen spiritueel, maar heeft, normaal gesproken, ook een sociaal aspect. Je praat nog even na met anderen, soms tot diep in de nacht. Dat dit nu niet gaat door de avondklok is jammer, maar desondanks blijft de ramadan een hele speciale maand voor ons moslims. Ook in tijden van corona."

De ramadan duurt nog tot woensdag 12 mei. Dan wordt de vastenmaand afgesloten met het traditionele Suikerfeest. Zieken, zwangere vrouwen, kinderen van 11 jaar of jonger zijn niet verplicht te vasten. De dertig dagen staan in het teken van bezinning, verbinding en saamhorigheid.

Na een dag vasten komen moslims samen om te genieten van de heerlijkste gerechten. Die worden geserveerd na zonsondergang. Het gezin waarvan Munieb Rehman deel uitmaakt, wilde liever niet in beeld. De familie Malik uit de Frederik Jan Ottostraat ontving onze fotograaf gisteravond gastvrij om een indruk te geven van hun iftar-maaltijd. (Foto: Peter de Koning).