INSPREKERS VECHTEN TEGEN WINDMOLENS

Pril plan voor turbines wekt weerstand buurt op

JAN HERMENS

Vechten tegen windmolens, dat was eeuwenlang alleen een zaak van Don Quichote, de man van La Mancha. Tegenwoordig strijden er in Nederland honderden mensen tegen turbines. Zo ook omwonenden van het Wilhelminapark. Dinsdagavond spraken drie bezorgde bewoners in tijdens de raadsvergadering in Boxtel.

Servia van de Laak, Hubert-Jan Henket en Kathy van Grinsven pleitten er richting gemeenteraad en college van B en W voor niet te kiezen voor windturbines in het Wilhelminapark. Van de Laak: ,,Laat je breed informeren. Er is veel meer mogelijk om de doelstellingen van de regionale energiestrategie (RES) te behalen dan het plaatsen van windmolens. Urgenda heeft daar uitgebreid over gepubliceerd."

EENZIJDIG GEÏNFORMEERD

Ze stelde dat de Boxtelse raad tot dusverre eenzijdig geïnformeerd is. ,,Wij horen steeds dezelfde mantra: turbines zijn nodig, anders halen we onze doelen niet. Wij willen graag een open gesprek aan over alternatieven. En zorg in godsnaam voor een goed participatiebeleid." Daarbij verwees Van de Laak ondubbelzinnig naar de mislukte enquête over de kerntaken.

De insprekers vinden het Wilhelminapark totaal ongeschikt voor de opwekking van windenergie. Henket, de bekende architect die op landgoed Den Eikenhorst aan de overkant van de rijksweg A2 woont: ,,Het zou een zware aantasting betekenen van kwetsbare natuur." Van Grinsven: ,,In eerste instantie zouden de regiogemeenten de opgave gezamenlijk invullen. Daar is vanaf gestapt en dat is een grote fout. Nu moeten de gemeenten afzonderlijk een deel van de RES-opgave leveren. In Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel is helemaal geen plek voor windturbines."

De betrokken omwonenden hopen dat de gemeenteraad zich volledig laat informeren over mogelijkheden om aan de RES-opgave te voldoen en geen besluiten neemt die onomkeerbare negatieve effecten hebben.

De Boxtelse raad buigt zich 8 juni over de manier waarop de gemeente haar bijdrage aan de RES invult. Voorafgaand aan de raadsvergadering noemde wethouder Désiré van Laarhoven dinsdag het plan voor windenergie nog 'erg pril'. Volgens haar is het nog lang niet zeker of überhaupt windmolens in de gemeente Boxtel worden gebouwd. Elders is daarover meer in deze krant meer te lezen.


Rekenkamer gaat effect van aanbevelingen na

Het rapport van de rekenkamercommissie (rkc) over de digitale dienstverlening van de gemeente Boxtel kon de goedkeuring van de raad wegdragen. Wel kwam de vraag van fractievoorzitter Jan de Koning (INbox) wat er nu precies met de aanbevelingen van de onderzoekers wordt gedaan.

Jan van den Heuvel lichtte namens de rkc het rapport over de digitale dienstverlening toe en kondigde tevens een nieuw project aan. ,,Wij gaan zelf onderzoek doen naar de doorwerking van onze aanbevelingen." Het college van B en W neemt die doorgaans aan, maar wat er vervolgens precies mee gebeurt, dat is niet duidelijk. De rekenkamer gaat zelf op zoek naar opheldering. ,,Dat zal wel oktober worden", aldus Van den Heuvel.

Vorige week ging Brabants Centrum al in op het rapport over digitale dienstverlening. De gemeenteraad maakte dinsdag duidelijk dat ook mensen die niet vertrouwd zijn met computers, geholpen moeten kunnen worden en dat ze graag haar licht laat schijnen over een dienstverleningsvisie.

NETWERK BOXTEL MOET GROTER WORDEN

66 extra laadpalen voor auto's: 'een mooi begin'

JAN HERMENS

Steeds meer auto's slurpen stroom in plaats van benzine of diesel en moeten regelmatig aan de stekker. Boxtel krijgt er de komende jaren minstens 66 laadpalen bij. ,,Een mooi begin", aldus fractievoorzitter Stefan de Nijs van Combinatie95.

Samen met de fracties Balans, INbox, SP, D66 en PvdA-GroenLinks diende Combinatie95 dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in om te pleiten voor meer oplaadpunten. Wethouder Van Nistelrooij: ,,We zijn al bezig met een plankaart voor locaties. We stellen er op korte termijn 26 vast. Over anderhalf à twee jaar komen er nog eens veertig bij. Dat kan kostenneutraal, volgens een contract met Vattenfall." Daarbovenop kunnen inwoners een aanvraag indienen voor een laadpaal. Die wordt dan afzonderlijk getoetst.

ENERGIENEUTRAAL

Fractievoorzitter De Nijs: ,,Elektrisch vervoer is van belang om Boxtel energieneutraal te maken. Bovendien was in 2020 van alle nieuwe auto's 20 procent volledig elektrisch. Volgens alle onderzoeken en analyses stijgt dat percentage alleen maar." Om mee te groeien met het aantal elektrische wagens, moet Boxtel aan de bak, aldus de indieners van de motie. Het antwoord van de wethouder was voldoende voor hen om hun voorstel in te trekken.