Vorige week donderdag zijn zitbankjes geplaatst op de hoek van de Kruisstraat. Er tussenin wordt een verhoogd plateau gemaakt.
Vorige week donderdag zijn zitbankjes geplaatst op de hoek van de Kruisstraat. Er tussenin wordt een verhoogd plateau gemaakt. Foto: Henk van Weert

METERSLANGE ZITBANKEN LANGS PLATEAU IN RECHTERSTRAAT

Erepodium voor Boxtelse ambachten

Sfeer en beleving maken een winkelstraat aantrekkelijk. Zitelementen en bomen dragen daaraan bij. In de Rechterstraat, op de hoek met de Kruisstraat, zijn vorige week twee meterslange banken geplaatst. Die staan parallel aan een plateau dat nog in de maak is.

De verhoging wordt afgedekt met een lokale gravure en met hardstenen blokken waarin begrippen zijn gebeiteld waarmee Boxtel wordt omschreven als historische handelsplaats: onder meer brouwen, slachten, sigaren, smeden, weven en spinnen, bleken, boeken en papier, veeteelt en landbouw. De zitbank voor de deur van kantoorboekhandel Bruna heeft een rugleuning, de bank er tegenover niet.

Op de kop van het podium, dat straks via een trapje is te bereiken, prijkt een meerstammige els. Als de werkzaamheden zijn afgerond, is het een uitgelezen plek voor centrumbezoekers om even bij te komen van het winkelen, te genieten van een ijsje of een frietje of zomaar naar passerende mensen te kijken. Nu nog wel op anderhalve meter.

'BEST WAT GEDOE'

De herinrichting van de Rechterstraat krijgt meer en meer vorm. De bomen zijn geplant en het straatwerk vordert. Maandag ging de T-splitsing met de Rozemarijnstraat op de schop en daarmee is fase 4 van het project gestart. Dit houdt ook in dat de Markt tijdelijk niet bereikbaar is voor doorgaand autoverkeer.

Om het laden en lossen van winkels en horecabedrijven niet te belemmeren is het eenrichtingsverkeer in de Clarissenstraat tijdelijk opgeheven. ,,Zoiets geeft in het begin best wat gedoe, maar overlast is nu eenmaal onvermijdelijk bij zo'n karwei", gaf wethouder Fred van Nistelrooij deze week aan.

AANGEPASTE PLANNING

De werkzaamheden van fase 4 duren volgens een aangepaste planning tot en met de eerste week mei en omvatten het weggedeelte tussen de Rozemarijnstraat en modezaak 3Trend. Voor het stuk vanaf die plek tot aan de afslag Fellenoord (fase 5) zijn vier weken uitgetrokken: van 28 april tot 29 mei. De kruising van de Rechterstraat met de Fellenoord en de Dr Van Helvoortstraat vormt het slotstuk van de herinrichting door aannemer Heijmans. Daar wordt van 17 mei tot begin juli gewerkt. Alles onder voorbehoud van onder meer de weersomstandigheden.



p Vorige week donderdag zijn zitbankjes geplaatst op de hoek van de Kruisstraat en de Rechterstraat, in de volksmond het 'Bruna-pleintje'. Er tussenin wordt een verhoogd plateau gemaakt. Daarin worden bedrijfstakken gebeiteld waaraan Boxtel zijn faam als historische handelsplaats dankt. (Foto's: Henk van Weert).

Maandag werd het oude plaveisel verwijderd op de T-splitsing met de Rozemarijnstraat. Fietsers wordt verzocht af te stappen, maar dat doen ze lang niet allemaal, zo is te zien op deze foto die gistermiddag werd gemaakt.
De eerste bank staat al op zijn plaats.