Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NOG GEEN HANDTEKENING, WEL VERGAAND OVERLEG MET GGD

De Braken in beeld als vaccinatieplek

JAN HERMENS

Een bevestiging geeft Sandra Verhoeven van GGD Hart voor Brabant niet en ook beheerder Martien Pennings en eigenaar Gerard Smit van De Braken stellen dat er nog niets vastligt. Dat het Boxtelse sportcomplex voorbereidingen treft voor de mogelijke komst van een coronavaccinatiepost, blijkt uit de uitleg van Pennings. ,,Zonder handtekeningen, is niets zeker."

Delen van de parkeerterreinen zijn afgezet met roodwit lint. Dat blijkt niet voor niets. Pennings: ,,Overdag zijn hier nog wel mensen aan het werk, maar 's avonds niet. Crossers rijden dan sleuven en gaten in delen van het parkeerterrein. Dat willen we niet. Stel dat De Braken vaccinatielocatie wordt, dan moeten bezoekers hun auto goed kwijt kunnen."

Er is al nagedacht over extra parkeerruimte in een aangrenzend weiland en over eventuele trainingen en wedstrijden van sportverenigingen. Pennings: ,,Binnensport ligt nog stil en bovendien zijn de competities bijna afgelopen. Daarnaast beschikken we over een tweede, kleinere hal waar we verenigingen ruimte kunnen bieden, mocht dat nodig zijn."

INKOMSTEN

Als GGD Hart voor Brabant, de gemeente Boxtel en De Braken tot overeenstemming komen, dan is dat voor het sportcentrum reden tot blijdschap. Want de gevolgen van de coronamaatregelen zijn voelbaar. Pennings: ,,Net als bij zoveel andere ondernemingen zijn bij ons inkomstenbronnen opgedroogd. Tal van kosten lopen wel gewoon door. Mocht de GGD voor ons kiezen, dan zijn we daar zeker blij mee."

,,Zo gauw we helemaal rond zijn met een locatie in Boxtel, laat ik dat weten", zegt Sandra Verhoeven namens de gezondheidsdienst toe. ,,Dan geven we ook informatie over het aantal vaccinaties per dag, de werkwijze en overige interessante aspecten. We verzorgen een persmoment met gelegenheid om foto's te maken. Dat doen we eenmalig, om het medische proces zo min mogelijk te verstoren."

Was het aanvankelijk de bedoeling alle inentingsplekken in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant nog in april uit te rollen, die planning wordt niet gehaald. Vorige week stond al in Brabants Centrum dat de gezondheidsdienst hoopt begin mei in Boxtel te kunnen starten met vaccineren. Op zeven andere plekken in de regio wordt de injectienaald dan al ter hand genomen.

Een vaccinatielocatie moet aan verschillende eisen voldoen. Ze moet uiteraard groot genoeg zijn, goed toegankelijk en voldoende parkeerruimte bieden.


p Er is nog niets officieel, maar sportcomplex De Braken is wel bij GGD Hart voor Brabant in beeld als vaccinatielocatie. (Foto: Peter de Koning, 2019).


GEMEENTERAAD BESPREEKT KERNTAKENDISCUSSIE EIND JUNI

Ideeënweek levert 273 suggesties op

RENS VAN DEN ELSEN

De Week van de Ideeën die van 12 tot en met 19 april werd gehouden in het kader van de kerntakendiscussie, heeft 273 inzendingen opgeleverd die samen ruim honderd A4-tjes aan suggesties vormen. De gemeenteraad was met dit initiatief gestart nadat de enquête over waar Boxtel wel of niet haar geld aan uit moet geven faliekant mislukte. De raadsleden zijn tevreden over het aantal reacties en buigen zich de komende dagen over de ingebrachte ideeën.

Via een speciale Facebookpagina, e-mail en lege pagina's in verschillende kranten kon iedereen zijn of haar ideeën of tips voor de gemeente insturen. Er werden in totaal 111 krantenpagina's in de bussen bij de verschillende supermarkten en locaties in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel gedeponeerd. Inwoners mochten anoniem hun mening geven. Via e-mail kwamen 160 reacties binnen op de burelen van de Boxtelse ambtenaren. De Facebookpagina die de gemeente had opgetuigd kreeg slechts twee inzendingen te verwerken.

Het aantal suggesties uit de afgelopen week is weliswaar minder hoog dan het aantal deelnemers aan de enquête (353) die in februari werd gehouden, maar de periode om in te sturen was dan ook minder lang dan die voor het invullen van de digitale vragenlijsten.

OMSLACHTIG

De Week van de Ideeën werd in het leven geroepen om de drempel om tips met de gemeente te delen te verlagen. De manier waarop de online enquête over de kerntakendiscussie was opgezet maakte het veel mensen lastig om de vragenlijsten geheel te doorlopen. Naast een omslachtige inlogprocedure vond het merendeel van de deelnemers de vragen ook suggestief of te ingewikkeld.

Door inwoners, ondernemers en organisaties zelf ideeën aan te laten dragen, hoopt de gemeenteraad een beter en breder beeld te krijgen van wat er in de lokale gemeenschap speelt. Met de inbreng van burgers in het achterhoofd, kunnen de lokale volksvertegenwoordigers beter bepalen wat de gemeente moet blijven doen en wat wellicht op termijn niet meer, is het idee.

IDENTITEIT

Volgende week start de gemeenteraad met het inhoudelijke proces van de kerntakendiscussie. Tijdens een informele besloten bijeenkomst moet duidelijk worden hoe de raadsleden de gemeente Boxtel over tien à twintig jaar zien en welke identiteit ze dan mogelijk heeft. Hiervoor worden zowel de resultaten uit de enquête als de ideeënlijsten gebruikt. Daarnaast is alle fracties gevraagd om aan te geven welke zaken zij belangrijk vinden en wat nader onderzocht moet worden door het college van B en W.

Het doel is uiteindelijk om te komen tot verschillende scenario's die woensdag 30 juni tijdens een openbare gespreksavond worden gepresenteerd. Op dat moment is het ook mogelijk voor zowel inwoners als de politiek om vragen te stellen. Dinsdag 20 juli beslissen de raadsleden tijdens hun maandelijkse vergadering welke richting Boxtel op moet gaan.