AANPAK VERKEERSSITUATIE RECHTERSTRAAT

Kentekens in centrum vanaf juli in database

JAN HERMENS

Zo snel mogelijk na de oplevering van de vernieuwde Rechterstraat in hartje Boxtel wordt een kentekenregistratiesysteem ingevoerd. Volgens wethouder Fred van Nistelrooij gebeurt dat in juli. Beleid voor de plaatsing van reclameborden, banieren en dergelijke in het voetgangersgebied laat langer op zich wachten en volgt waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar.

Dat antwoordde de verkeerswethouder nadat D66, CDA, INbox en Balans tijdens de raadsvergadering dinsdag een motie indienden. De fracties riepen op snel met een oplossing te komen voor de verkeersveiligheid. Die liet in de oude situatie te wensen over. Voetgangers en fietsers zaten elkaar regelmatig in de weg en reclameborden en verkeerd gestalde rijwielen belemmerden passanten de doorgang. Onder meer mensen met een visuele beperking klaagden erover.

Vorig jaar gaf een taakgroep, bestaande uit centrumondernemers, bewoners, ambtenaren en andere belanghebbenden, het college van B en W advies over de aanpak van de knelpunten in de winkelstraat. De motie bevatte de aanbevelingen uit dat advies. B en W nemen die over.

TIJDSLIMIET

In eerste instantie drongen de fracties aan op een tijdslimiet: de nieuwe maatregelen zouden gelijktijdig met de oplevering van de winkelstraat ingevoerd moeten worden. Dat is volgens hen een logisch moment; latere invoering zal voor verwarring zorgen, denken ze. Desalniettemin acht de wethouder het voorgestelde tijdspad niet haalbaar. Wel stelde hij vaart achter de zaak te zetten. Daarmee namen de indieners van de motie genoegen.

De term camerasysteem, die in eerste instantie in het voorstel stond, is op verzoek van de wethouder veranderd in kentekenregistratiesysteem. Van Nistelrooij: ,,Bezoekers worden niet gefilmd. De scanner maakt alleen beelden van nummerborden en voldoet geheel aan alle privacywetgeving. De kosten zijn al in de begroting opgenomen."

In het voetgangersgebied, dat zich uitstrekt van de Zwaanse Brug tot de Rozemarijnstraat én de Kruisstraat, is gemotoriseerd verkeer niet of slechts onder strikte voorwaarden,toegestaan. Een scanapparaat registreert ieder voertuig met een kenteken dat zich in het voetgangersgebied begeeft. Het kenteken belandt in een database en uit een controle blijkt of het betreffende voertuig zich al of niet geoorloofd in het bewuste deel van het centrum bevond.

VVD-fractievoorzitter Rob Kuppens vroeg zich af waarom B en W niet eerder gereageerd hebben op het advies van de taakgroep. Ook wilde hij weten of overleg over het uitstallingsbeleid toch niet alleen met ondernemers wordt gevoerd die bij de herinrichting betrokken zijn. Op de eerste vraag ging Van Nistelrooij, nog maar een paar maanden wethouder, niet in. Over het uitstallingsbeleid zei hij: ,,Dat pakken we breed op. En wat het fietsverkeer betreft: er volgen ludieke acties om goed gedrag van fietsers te stimuleren."