Populieren zijn kenmerkend voor het landschap van de Meierij. (Archieffoto Brabants Centrum).
Populieren zijn kenmerkend voor het landschap van de Meierij. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

Meierijs peppellandschap verkennen op de fiets


Om het bijzondere peppellandschap van de Meierij onder de aandacht te brengen, lanceerden de gemeenten Boxtel en Best vanmiddag een nieuwe fietsroute onder de naam Expeditie Knapzak. Die is geschikt voor jong en oud. Via vragen en opdrachten krijgen deelnemers informatie over de kenmerkende bomencoulissen die worden gevormd door populieren.

Wethouder Désiré van Laarhoven van de gemeente Boxtel opende de nieuwe fietsroute vanmiddag samen met haar Bestse collega Stan van der Heijden. Dat gebeurde bij de natuurspeeltuin nabij de Vleutstraat tussen Liempde en Best. Op de route zijn er speelplekken voor kinderen en horeca gelegenheden om even bij te komen of bij te tanken. De route is te downloaden via diverse route-apps of te verkrijgen bij lokale VVV, gemeentebalies en horecabedrijven.

Landschapstriënnale

Door het opzetten van deze route geven Boxtel en Best invulling aan de zogeheten Living Lab: Productieve Natuur. Dat wil antwoord geven op de vraag hoe het verdienvermogen van natuurlijke landschappen geoptimaliseerd kan worden. Productieve Natuur kijkt daarbij vooral naar bosbouw voor bouwmaterialen.

Vroeger was de klompenindustrie de economische drager van het Brabantse populierenlandschap. Vandaag de dag kan populierenhout gebruikt worden voor duurzaam bouwmateriaal. Bijkomend voordeel is dat daarmee CO2 voor lange tijd wordt vastgelegd. Ook wordt onderzoek gedaan naar boomkweek, voedselbossen en duurzame energie.

De Living Labs maken onderdeel uit van de Landschapstriënnale. Dat is een manifestatie op basis van een flexibel format met exposities, seminars, debatten, excursies, optredens en andere bijeenkomsten, gericht op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse landschap.

De triënnale is elke drie jaar te gast in een andere regio, zodat steeds een focus kan worden gelegd op specifieke opgaven, ontwikkelingen en thema’s. Voor de editie 2021 (oorspronkelijk 2020) is het Van Gogh Nationaal Park de gastheer.

Onder de noemer ‘High Green - Innovating the Landscape' worden tien landschapslaboratoria gerealiseerd: vooraf geformuleerde concrete landschappelijke opgaven die internationaal relevant én lokaal beleefbaar zijn, en waar tijdens de Landschapstriënnale de schijnwerper op wordt gericht.

p Populieren zijn kenmerkend voor het landschap van de Meierij. Om daarover meer te weten te komen, is vanmiddag de nieuwe fietsroute Expeditie Knapzak gelanceerd. (Archieffoto Brabants Centrum).