CONTOUR ZOEKT ONTMOETINGSRUIMTEN

Dagbesteding ouderen mag weer voorzichtig van start

Kwetsbare ouderen raken door de coronacrisis steeds meer in een isolement. Om deze ontwikkeling te doorbreken wordt aan vrijwilligersorganisaties in Boxtel gevraagd activiteiten voor deze doelgroep te houden of te begeleiden. Bovendien wordt een beroep gedaan op onder meer gemeenschapshuizen om hiervoor hun deuren te openen.

Vorige week zijn diverse verenigingen en stichtingen aangeschreven die zich op ouderen richten. Dat gebeurde door teamcoƶrdinator Karin van Ditmars van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Zij schreef haar brief mede namens de gemeente Boxtel en de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) omdat de Veiligheidsregio een kleine versoepeling van de coronaregels toestaat.

BESLOTEN

Die versoepeling heeft betrekking op besloten dagbestedingen. ,,Vrijwilligersorganisaties in Boxtel proberen kwetsbare ouderen te ondersteunen door regelmatig te bellen, boodschappen te doen of soms bij hen op bezoek te gaan. Ook bellen ouderen elkaar via belcirkels. Dat is natuurlijk heel fijn", schrijft Van Ditmars.

Toch voorkomt dit niet dat mensen vereenzamen en om dit tegen te gaan zijn besloten groepsbijeenkomsten met maximaal dertig mensen (op anderhalve meter afstand) weer mogelijk. Daarbij moet je denken aan samen handwerken of koffiedrinken. Gym, biljarten en kaarten vallen onder binnensporten en zijn nog niet toegestaan.

DEUREN OPENSTELLEN

Om deze activiteiten mogelijk te maken zijn ruimtes nodig. ,,Daarom vragen wij de gemeenschapshuizen en andere ruimtelijke voorzieningen hun deuren open te stellen als vrijwilligersorganisaties activiteiten voor kwetsbare ouderen willen organiseren", zo is te lezen in de brief van Van Ditmars. De term kwetsbaar wordt gehanteerd voor ouderen die eenzaam zijn of intensieve mantelzorg nodig hebben.

ContourdeTwern, de gemeente en de werkgroep SOWiB zeggen bereid te zijn op te treden als verbindende schakel tussen vrijwilligersorganisaties en gemeenschapshuizen en dergelijke en een bijdrage te leveren aan de organisatie van activiteiten. Daarbij wordt benadrukt dat er geen vrije inloop mag zijn: bezoekers moeten vooraf worden uitgenodigd of kunnen reserveren. Bovendien moet de gemeente vooraf toestemming geven. Voor eventueel te maken kosten, is het mogelijk aanspraak te maken op financiƫle middelen die beschikbaar zijn.