Links de nieuwe waterbuffertanks die zaterdag bij Vion zijn geplaatst. Rechts zijn de zuiveringsbassins van HydroBusiness zichtbaar.
Links de nieuwe waterbuffertanks die zaterdag bij Vion zijn geplaatst. Rechts zijn de zuiveringsbassins van HydroBusiness zichtbaar. Foto: Henk van Weert

RECHTER EIST NIEUWE STIKSTOFBEREKENINGEN UITBREIDING

Uitbreiding Vion geen gelopen race

Jan Hermens & Henk van Weert

Het is nog niet duidelijk of de natuurvergunning die de provincie Noord-Brabant vorig jaar verstrekte om uitbreiding van varkensslachterij Vion mogelijk te maken, intact blijft. De rechter deed dinsdagochtend nog geen uitspraak in een zaak die bezwaarmakers aanspanden en eist een nieuw, onafhankelijk onderzoek. Daarnaast ontstond ophef over twee waterbuffertanks die zaterdag werden geplaatst bij Vion. PvdA-GroenLinks stelde politieke vragen aan B en W van Boxtel.

De Brabantse Milieu Federatie (BMF), omwonenden van Vion, Transitie Boxtel en vereniging Het Groene Hart Brabant dienden in mei vorig jaar een zienswijze in op de ontwerp-natuurvergunning voor de uitbreiding van varkensslachterij Vion in Boxtel. Desondanks heeft de provincie Noord-Brabant in juli 2020 de vergunning verleend. Die vechten BMF en Mirjam Henken, bewoonster van appartementencomplex Stapelen, echter aan. Henken: ,,Ik ben een groot natuurliefhebber en vaak in de Kampina. Het is Boxtels groene achtertuin. Ik voel me verbonden met dat gebied. We hebben een steunbetuiging van Natuurmonumenten ontvangen."

STIKSTOFBELASTING

Adviseur Ron Lodewijks vertegenwoordigde Mirjam Henken tijdens de zitting voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Hij legt uit wat er speelt: ,,De hamvraag is of de uitbreiding van Vion voor extra stikstofbelasting zorgt in Natura 2000-gebied Kampina. Daar gaat het om. Volgens de berekeningen in de vergunning is dat niet het geval, maar daar denken wij anders over."

De Raad van State zette in 2019 een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. Sindsdien geldt een verbod op elke extra stikstofbelasting in kwetsbare natuur.

Vion investeert 35 miljoen in de nieuwe productiehal. Die is bedoeld om ribstukken van varkens in te verwerken. Dat gebeurt tot op heden in Scherpenzeel. Om de hal te bemannen zijn zeshonderd werknemers nodig. Die moeten van en naar Boxtel komen, al dan niet met busjes. Extra verkeersbewegingen zorgen volgens de bezwaarmakers voor een toenemende stikstofbelasting en bovendien stoten de varkens die op de parkeerplaats van de vleesverwerker aankomen, nog ammoniak uit.

DIT SNAPPEN WE NIET

Lodewijks: ,,De rechters zeiden letterlijk over de ingediende berekeningen: wij kunnen dit niet volgen, dit snappen we niet. En stelden dat er onafhankelijk onderzoek nodig is." Over circa vier maanden verwacht Lodewijks een nieuwe zitting. ,,De uitspraak is van groot belang voor Vion. Als uit nieuwe berekeningen blijkt dat de stikstofbelasting in de Kampina toeneemt, dan is de kans groot dat de rechter de natuurvergunning van Vion vernietigt en dan mag het bedrijf de nieuwe hal niet in gebruik nemen. Dat kost de vleesverwerker veel geld."

Blijkt echter uit het onderzoek dat er geen extra belasting van stikstof is voor de natuur, dan slaat de balans waarschijnlijk door naar de andere kant. ,,Als de rechter oordeelt dat de uitbreiding van Vion de Kampina niet verder schaadt, dan mag het bedrijf in de nieuwe hal aan de slag", denkt Lodewijks.

Nancy Aschman bevestigt namens Vion dat er inderdaad nog geen uitspraak is in de zaak en dat de rechter verder onderzoek wil. Over de gevolgen van het oordeel van de rechter laat Aschman zich nog niet uit: ,,Op eventuele uitspraken kunnen we niet vooruitlopen."

De kwestie rond de natuurvergunning is niet het enige wat speelt rond de uitbreiding van Vion. Ook de omgevingsvergunning is aangevochten. Lodewijks: ,,Dat is een andere rechtszaak. In januari was al een zitting, toen is nog geen uitspraak gedaan, maar die zou voor 1 mei van dit jaar volgen."

Het Boxtelse college van burgemeester en wethouders gaf in 2019 een omgevingsvergunning af voor de uitbreiding van de vleesverwerker. Actiegroep La Vie en Rose daagde de gemeente Boxtel voor de rechter vanwege die vergunning. Vion veroorzaakt al jaren geluids- en stankoverlast en daar wil La Vie en Rose vanaf.

WATERBUFFERTANKS

De vleesverwerker heeft het oordeel van de rechter over de natuurvergunning niet afgewacht en al een nieuwe productiehal gerealiseerd. En datzelfde geldt voor de vergunning die de gemeente Boxtel nog af moet geven voor de plaatsing van twee silo's van ruim achttien meter hoog. De waterbuffers om de pieken en dalen bij HydroBusiness, het waterzuiveringsbedrijf van Vion aan de Van Salmstraat op te vangen zijn zaterdag geplaatst. De hoeveelheid te zuiveren afvalwater neemt aanzienlijk toe als de slachterij haar nieuwe slachthal in gebruik neemt.

De fractie van PvdA-GroenLinks in de gemeenteraad van Boxtel twijfelt aan de legaliteit van de twee tanks en wijst erop dat de vergunning voor de plaatsing daarvoor nog niet is verleend door de gemeente Boxtel. De reden dat ze toch al zijn geplaatst heeft volgens een woordvoerder van Vion echter te maken met het reeds gepland convoi exceptionel dat nodig was om de stalen silo's in zijn geheel te kunnen transporteren. Vion benadrukt dat de tanks pas in gebruik worden genomen nadat de gemeente de vergunning heeft verleend.

Fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks in de Boxtelse gemeenteraad denkt dat zo'n vergunning niet past in het huidige bestemmingsplan. Ze denkt dat de silo's te hoog zijn. Bovendien vindt zij het vreemd dat de watertorens zijn geplaatst terwijl de termijn om zienswijzen tegen de aangevraagde vergunning nog niet is verlopen. Bemelmans vroeg het college van B en W of er al dan niet handhavend moet worden opgetreden.

BASSINS

De afgelopen jaren waren er regelmatig klachten over overstromingen van de twee waterzuiveringsbassins van HydroBusiness. Inmiddels zijn maatregelen genomen om hinder tegen te gaan. De tijdelijke overkapping in de vorm van een enorme feesttent is verwijderd en bovendien zijn schotten op de betonnen bassinwand geplaatst over overlopend schuim tegen te gaan. Het andere bassin heeft een stalen overkapping. De open bassins leidden tot ophef vanwege legionellabesmettingen.


p Afgelopen zaterdag zijn op het terrein van varkensslachterij Vion twee ruim achttien meter hoge silo's geplaatst. Ze vormen een buffer voor de aanvoer te zuiveren afvalwater. De foto is genomen op het terrein tussen zuiveringsbedrijf HydroBusiness aan de Van Salmstraat (rechts) en de spoorlijn Boxtel-Best. (Foto: Henk van Weert).

Afgelopen zaterdag op het terrein van varkensslachterij Vion twee ruim achttien meter hoge silo's geplaatst. Ze vormen een buffer voor de aanvoer te zuiveren afvalwater. De foto is genomen op het terrein tussen zuiveringsbedrijf HydroBusiness aan de Van Salmstraat en de spoorlijn Boxtel-Best.