De multifunctionele accommodatie (mfa) in Gemonde krijgt een plek in het gebouw van basisschool Sint-Lambertus. Dorpshuis De Stek gaat deel uitmaken van de mfa. (Foto: Jan Hermens).
De multifunctionele accommodatie (mfa) in Gemonde krijgt een plek in het gebouw van basisschool Sint-Lambertus. Dorpshuis De Stek gaat deel uitmaken van de mfa. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

OPROEP OM IDEEËN VOOR 'DE STEK' VALT IN VRUCHTBARE AARDE

Gemondenaren denken aan dorpstuin


Jan Hermens

Er is nog geen steen verlegd, maar een dorpshuis is veel meer dan toiletten, muren en een bar. Het bestuur van De Stek in Gemonde is volop bezig met de invulling van het toekomstige dorpshuis. Een oproep om ideeën leverde de nodige inbreng op.

Het bestuur licht een paar mogelijkheden uit. Inzenders van ideeën opperden om in de gymzaal danslessen voor kinderen te geven of juist voor ouderen of misschien wel voor jongeren en senioren samen. Verder kwam de suggestie naar voren om een gezamenlijke dorpstuin aan te leggen, een moestuin die jong en oud samen onderhouden. Zij zouden dan ook samen kunnen koken met de producten van het land om vervolgens samen te genieten van een verse maaltijd. Daarnaast is er geopperd om dynamic tennis in de gymzaal aan te bieden. Deze variant van de tennissport wordt op een badmintonveld gespeeld, met kortere, lichte rackets en een bal van schuimrubber.

Ideeën indienen voor activiteiten kan nog steeds, op de website www.destekgemonde.nl. ,,We peilen binnenkort de belangstelling voor de suggesties", laat het bestuur weten.

MENSEN

Zonder mensen geen dorpshuis. Dat gaat twee kanten op. De Stek wordt tot stand gebracht voor Gemonde, voor de inwoners van het dorp. Maar er moeten ook mensen zijn die activiteiten op touw zetten en begeleiden, die bezoekers ontvangen en van een hapje en een drankje voorzien. Daarom werft het bestuur vrijwilligers. Wanneer de stenen dan op de juiste plek liggen, staat de organisatie al als een huis.

Erna van Heesch, sinds kort bestuurslid, wil graag haar steentje bijdragen: ,,Ik vind De Stek een heel mooi en goed initiatief voor alle ouderen en jongeren binnen Gemonde, dat verbinding tot stand kan brengen." Voordat het zover is, moet er eerst verbouwd worden. Het definitieve ontwerp voor het dorpshuis is bekend, de omgevingsvergunning voor de verbouwing van de Lambertusschool is aangevraagd, maar nog niet verleend. Wanneer die verstrekt is, ligt ze zes weken ter inzage. Volgen er geen zienswijzen, dan is de weg vrij om te starten met bouwen.


q Basisschool Sint-Lambertus in Gemonde herbergt in de toekomst De Stek. De voorbereidingen voor de invulling van het dorpshuis zijn in volle gang. (Foto: Jan Hermens).