Willemijn Bakx opende deze week haar tweede Afscheidshuis. Naast Liempde kunnen nabestaanden nu ook in Boxtel terecht om samen te komen in mooi ingerichte rouwkamers, zoals de Dommelkamer. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Willemijn Bakx opende deze week haar tweede Afscheidshuis. Naast Liempde kunnen nabestaanden nu ook in Boxtel terecht om samen te komen in mooi ingerichte rouwkamers, zoals de Dommelkamer. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

BAKX UITVAARTZORG KRIJGT UITBREIDING: 'GEDENKEN WORDT STEEDS PERSOONLIJKER'

Afscheidshuis Boxtel opent zachtjes de deuren

RENS VAN DEN ELSEN

Geen open dag of inloopmiddag om even een kijkje te komen nemen. Het nieuwe Afscheidshuis Boxtel van Bakx Uitvaartzorg aan de Dukaat is deze week officieel in gebruik genomen, maar de coronamaatregelen houden een grote opening nog even tegen. ,,Dat komt over enkele maanden wel, het belangrijkste is dat we families ook in Boxtel een plek kunnen bieden waar zij in alle rust afscheid kunnen nemen van hun dierbare", vertelt uitvaartondernemer Willemijn Bakx uit Liempde.

Het kostte flink wat maanden verbouwen, maar Bakx staat nu vol trots in het vernieuwde gebouw. Het pand waar voorheen onder meer een fysiotherapiepraktijk en osteopaat in huisden is volledig op de schop gegaan. ,,We hebben de muren tussen de losse kamers eruit gehaald, er zijn keukentjes aangebracht en alles heeft een frisse tint gekregen", legt de Liempdse uit.

Het was in het begin nog wel passen en meten, want er moest natuurlijk wel ruimte zijn om de kist de kamers in te manoeuvreren. ,,Toen ik hier voor het eerst kwam kijken heb ik ook een schaarwagen en een kist meegenomen. Op sommige punten ging het maar net, dus we hebben wel het een en ander moeten veranderen. Maar ik ben heel tevreden over het resultaat."

BED

In het Afscheidshuis kunnen families in een ongedwongen sfeer en op hun eigen tempo afscheid nemen. Hiervoor zijn twee ruimtes beschikbaar: de Heemkamer en de Dommelkamer. In beide kamers staan een tafel, een comfortabel ogend bankstel, is er een volledig ingerichte keuken en achterin een ruimte om de overledene op te baren. ,,Ik ben de enige in de regio die gebruikmaakt van een opbaarbed. Die is op hoogte verstelbaar en het is zelfs mogelijk, mits de overleden persoon is gebalsemd, om iemand in een zithouding te zetten. Het is geheel aan de nabestaanden waar ze voor kiezen", vertelt Bakx.

VEEL GEBRUIKT

Het is voor de uitvaartondernemer niet het eerste Afscheidshuis dat ze heeft. Ook in Liempde achter de huisartsenpraktijk aan de Nieuwstraat zijn er rouwkamers ingericht. ,,Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Ik had soms geen plek en daar had ik geen fijn gevoel bij. Dus ben ik gaan zoeken naar een plek in Boxtel. Dat dit nu is gelukt ben ik erg blij om."

Nabestaanden kunnen de ruimtes gebruiken zolang ze willen. Bakx: ,,Ze krijgen een sleutel en kunnen dag en nacht naar binnen. De kamer is ook geheel in te richten zoals zij zelf willen. De een wil niet direct zicht op de overledene, de ander wil hem of haar er juist graag bij hebben. Dat is allemaal te regelen en de families krijgen daar alle vrijheid in."

Samen gedenken wordt steeds persoonlijker, ziet ook de uitvaartondernemer. ,,Ik heb situaties gehad waar een scooter naar binnen werd gereden of een kamer die helemaal vol hing met vogelhuisjes of kunstwerken omdat de overledene daar zoveel mee had. Dat kan of past thuis niet altijd en daarvoor is het Afscheidshuis een zeer goed alternatief."


SPONSORS STEUNEN BOXTELSE HOCKEYCLUB, JUIST OOK IN CORONATIJD

MEP scoort met een maatschappelijk verhaal

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse hockeyclub MEP heeft de contracten met hoofdsponsor Rabobank Hart van de Meierij en vijf jeugdhoofdsponsors verlengd. En dat is volgens bestuurslid Joost van Geel van de Stichting Hockeybelangen Boxtel (SHB) een prestatie van formaat. ,,De coronacrisis heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Dat ondernemingen nu toch bereid zijn ons weer drie jaar te steunen, vult ons met trots.”

Het binnenboord houden van alle sponsors was volgens Van Geel niet eens zo’n hele grote opgave omdat ze zich allemaal graag voor een langere periode aan MEP willen verbinden, juist in tijden waarin de gevolgen van de coronacrisis ook merkbaar zijn in sportpark Molenwijk. ,,MEP heeft de zaakjes goed op orde en staat er financieel goed voor, al mist de club net als veel andere verenigingen natuurlijk de wekelijkse kantine-inkomsten.”

Dat hoofdsponsor Rabobank Hart van de Meierij zich opnieuw voor drie jaar aan MEP verbindt, is volgens Van Geel ‘groot nieuws’. De naam van de bank prijkt op de wedstrijdtenues van alle senioren en is natuurlijk ook op veel andere plekken in het sportpark te ontdekken. ,,De Rabobank is zeer selectief als het gaat om sponsoring. Daarom zijn we extra blij dat de sponsorovereenkomst is verlengd.”

HET GOEDE VOORBEELD

Volgens Van Geel heeft de ondersteuning van de Rabobank alles te maken met de maatschappelijke rol die MEP zichzelf binnen de samenleving toedicht. ,,We geven graag het goede voorbeeld door actief mee te doen in Boxtel”, legt het SHB-bestuurslid uit. ,,We hebben een G-hockeyteam opgezet en organiseren hockeyclinics voor Syrische vluchtelingen. Daarnaast begroeten we soms Pakistaanse talententeams waarmee we inwoners met Pakistaanse wortels bij onze club betrekken. Samen met ‘Met je hart’ organiseren we activiteiten voor eenzame ouderen.”

Het maatschappelijk verhaal van MEP gaat verder. Van Geel: ,,Binnen het clubbestuur willen we iemand aanstellen die met name de rol van MEP in de Boxtelse samenleving verder versterkt. Zodra de coronacrisis achter de rug is, willen we dat alle teams minimaal één keer per jaar iets maatschappelijks ondernemen.” MEP liet een stagiaire onderzoek doen naar de haalbaarheid en relevantie van dit soort acties. ,,We zijn inmiddels een voorbeeld voor veel clubs”, constateert Van Geel. ,,Hockeybond KNHB verwijst andere verenigingen die in hun stad of dorp ook maatschappelijk actief willen zijn graag naar ons.”

,,MEP vervult duidelijk een vliegwielfunctie”, reageert woordvoerster Clementien de Ruijter van Rabobank Hart van de Meierij. ,,De club laat zien hoe je als vereniging relevant in je eigen regio kunt zijn. Wij denken dat deze maatschappelijke benadering uiteindelijk zal bijdragen aan het bestaansrecht van een vereniging. Voor ons is zo’n aanpak doorslaggevend om ook in de toekomst sponsorovereenkomsten aan te gaan.” De handtekeningen onder de nieuwe hoofdsponsordeal worden binnen enkele maanden gezet, zo verwacht De Ruijter. ,,In elk geval ruim op tijd voor de start van het nieuwe hockeyseizoen”, belooft ze.

JEUGDHOOFDSPONSORS

Naast Rabobank Hart van de Meierij heeft MEP ook vijf jeugdhoofdsponsors voor een periode van nog eens drie jaar aan zich weten te binden. ,,De namen van deze sponsors prijken op de wedstrijdkleding van onze juniorenteams”, vertelt Van Geel. ,,Onze leden betalen elk jaar 15 euro voor de kleding. Met dat bedrag is het mogelijk om elke drie jaar nieuwe tenues voor de jeugd aan te schaffen. Dat doen we bij onze kledingpartners Brabant Sports in Boxtel en Brabo Hockey, dat in deze gemeente haar oorsprong heeft.”

De vijf bedrijven die zich weer aan het jeugdhockey van MEP verbinden, zijn logistiek dienstverlener Rotom in Son, het Haarense textielbedrijf Vespo, de ook in Boxtel bekende kinderopvangorganisatie Humankind, regionaal bedrijfsmakelaar HRS Makelaars en projectontwikkelaar SJ Luxury. De logo’s van deze bedrijven staan op de borst, de rug en de mouwen van alle MEP-jeugdshirts.

SHB-bestuurslid Van Geel is als projectontwikkelaar van SJ Luxury een van de vijf jeugdhoofdsponsors. ,,Ik ben opgegroeid met MEP, al heb ik ook een tijdje gevoetbald bij RKSV Boxtel”, bekent hij. ,,Van huis uit heb ik geleerd dat je iets voor je club moet doen als je dat kunt.” Van Geel werkt in zijn onderneming nauw samen met zijn oom Sjef van Geel. ,,Leuk om te vertellen is dat Sjef veel meer is dan alleen sponsor. Sjef is ook de langst spelende hockeyer van MEP.”


t De hockeyjeugd van MEP is ook voor de komende drie jaar verzekerd van wedstrijdtenues. Vijf sponsoren hebben (bij)getekend om de Boxtelse club te ondersteunen. (Foto: Bas van de Biggelaar).

Afbeelding