Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

SCHOOLVERLATERS ‘DE HOBBENDONKEN’ MAKEN EINDTOETS

‘Een spreekbeurt is veel spannender’


MARC CLEUTJENS

Spannend! Alle schoolverlaters van groep 8 van basisschool De Hobbendonken hebben deze week de eindtoets gemaakt. Dat deden ze samen met honderden leeftijdsgenoten in andere groepen 8 in de regio Boxtel. Ook al hebben alle kinderen een schooladvies op zak en is de inschrijving voor het voortgezet onderwijs voltooid, de eindtoets blijft bijzonder.

Op De Hobbendonken wordt al enkele jaren de Iep-eindtoets afgenomen. Volgens leerkracht Leon van Geffen van groep 8 is dat een toets die meer kindvriendelijk is dan de Cito-variant. ,,Leerlingen krijgen minder redactiesommen en dat bevalt goed. Ook mogen ze alle antwoorden in het boekje zelf invullen en niet op een aparte lijst, zoals bij Cito.”

De eindtoets stond dinsdag en woensdag tweemaal twee uur op het rooster. ,,Tussendoor hebben we leuke dingen mogen doen, zoals spelletjes op onze Chromebooks”, vertelt Zahwa (12). ,,Dinsdagmiddag hebben we gezelschapsspelletjes gedaan, zoals Santorini.” ,,Ik vond het jammer dat de gymles dinsdag niet doorging”, zegt Stijn (11). ,,Daar was geen tijd voor.”

De schoolverlaters van De Hobbendonken waren goed voorbereid. ,,Ik heb thuis geoefend in een toetsboekje”, legt Dirk (11) uit. ,,Misschien kan ik beter scoren dan mijn schooladvies.” ,,Ik heb niet extra geoefend”, lacht Isabella (12). ,,Ik was er dinsdag helemaal klaar voor en heb goed mijn best gedaan. Of ik het spannend vond? Nee hoor, een spreekbeurt is veel spannender!”

Echt moeilijk was de eindtoets niet. ,,Het viel mee, al vond ik rekenen soms pittig”, blikt Stijn terug. Zahwa: ,,Ik vond het rekenen op woensdag ook best lastig, maar ik denk dat ik de toets goed gemaakt heb.” ,,Het was makkelijker dan mijn oefenboekje”, lacht Dirk opgelucht. Samen met Zahwa gaat hij volgend schooljaar naar het Jacob-Roelandslyceum. Isabella en Stijn kiezen na de zomervakantie voor het Baanderherencollege.

GEMOTIVEERD

Schooldirecteur Henk Verhoeven voelt geen extra druk op beide toetsdagen. ,,Als je al een tijdje meedraait, is de spanning er wel een beetje van af”, lacht hij. ,,Maar wat ík heel gewoon vind, geldt natuurlijk niet voor onze leerlingen. Deze week zetten ze een nieuwe stap in hun jonge leven en dat is spannend. Ik geniet vooral van de motivatie waarmee ze de school binnenstappen om de eindtoets te maken. Dat is een kans om te tonen wat je écht kunt.”

De leerkrachten van De Hobbendonken weten trouwens wel wat de kinderen kunnen, gaat Verhoeven verder. ,,We volgen onze leerlingen al vanaf de kleuterklas en in groep 7 heeft iedereen een preadvies gehad. Dat sluit vrijwel altijd aan bij de uitslag van de eindtoets. En als een leerling significant hoger scoort, stellen we ons advies graag bij.”

Nu de eindtoets erop zit, lonkt de meivakantie. ,,We gaan dit schooljaar nog veel leuke dingen doen”, straalt Zahwa. ,,Klopt”, bevestigt leerkracht Van Geffen. ,,We gaan de musical ‘Jungle Beat’ voorbereiden en we hopen dat ons schoolkamp naar Eersel dit jaar wél kan doorgaan. Omdat we daar met z'n allen in één bubbel kunnen verblijven, hebben we er alle vertrouwen in.”


p De leerlingen van groep 8 van basisschool De Hobbendonken hebben dinsdag en woensdag de eindtoets afgelegd. Tijdens de toets mochten ze natuurlijk niet gestoord worden. Daarom is woensdagmiddag na de laatste opdracht gekozen voor een geënsceneerde foto. (Foto: Bas van den Biggelaar).


METAMORFOSE DUINENDAAL EN PROCESSIEPARK IN BOXTEL

Buurt groener met geveltuintjes en bloemenpad


LINDA VAN DE WIEL

Verbinden en vergroenen. Die twee pijlers waren het uitgangspunt van de werkgroep die zich de afgelopen tijd inzette voor de verfraaiing van het processiepark en centrumwijkje Duinendaal in Boxtel. Met een veelheid aan geveltuinen, bloembakken en historische prenten is dit doel bereikt. Maar de groep, bestaande uit acht actieve buurtbewoners, de gemeente Boxtel en woonstichting Joost, heeft nóg meer plannen.

Het idee om Duinendaal te vergroenen en meer verbinding te krijgen tussen de bewoners ontstond tweeënhalf jaar geleden. ,,We organiseerden naar aanleiding van ons idee een brainstormsessie in het gemeentehuis”, vertelt Pierre van Amelsvoort, die samen met Ria Russchenberg en Annelies Kint karttrekker is van het project. ,,Er kwamen dertig geïnteresseerden met veel ideeën die we gebundeld hebben voor de korte, midden en lange termijn.”

Een van de ideeën was het opfleuren van de geveltuinen en het ophangen van bloembakken. Ria: ,,Ik ben samen met Annelies bij alle buurtbewoners waar ruimte was langsgegaan om te vragen of zij een geveltuin wilden. Voor mij was dit al een jarenlange wens. Voorwaarde was natuurlijk dat er voldoende ruimte was op de stoep.”

HOOGWERKER

Veen bewoners waren enthousiast en inmiddels zijn de geveltuintjes een feit. Pierre: ,,Woonstichting Joost en de gemeente hebben ons geholpen en het plan gefinancierd: de gemeente betaalde de bloembakken, de woonstichting de beplanting.”

Annelies vult aan: ,,De tuintjes houden wij als bewoners zelf bij. Dit zorgt voor een gevoel van saamhorigheid, precies wat we willen bereiken. En vorige week zijn de eerste bloembakken door ons opgehangen. Woonstichting Joost regelt een hoogwerker voor de bakken die op de hoogste verdiepingen moeten komen.” Labbekakkerig is Annelies allerminst, want ze hangt de bakken op deze hoogte ook zelf op.

Het processiepark is opnieuw beplant, er is een jeu-de-boulesbaan en een aantal speeltoestellen is vernieuwd. Pierre: ,,Samen met Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel heb ik tien historische afbeeldingen van Duinendaal uitgezocht die op verschillende plekken hangen. Het gaat om foto's van het oude ziekenhuis, de kapel en het processiepark zoals het vroeger was, met alle beelden van de kruiswegstatie nog intact.”

Hij vervolgt: ,,Er komen nog QR-codes op de foto’s. Als mensen deze scannen, krijgen zij een verhaal te horen over de afbeelding. En wat ik heel mooi vind, is het bloemenpad dat is aangelegd tussen de nog bestaande kruiswegstaties in het park.”

INSECTENTUIN

Pierre, Ria en Annelies hebben nog meer ambities. Ria: ,,We willen graag dat de bestrating tussen Duinendaal en de Kanunnikenstraat eruit gaat en er een insectentuin wordt aangeplant. Verder hopen we dat het processiepark in de toekomst een bredere functie krijgt. Wat te denken van kleinschalige concerten en hopelijk een nieuwe editie van festival Bockesprongen.”


q Annelies Kint (links) en Ria Russchenberg zijn trots op het werk dat is verzet in Duinendaal. De buurt oogt een stuk groener. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding