Leren zaaien, planten en oogsten op DKA


Eric van Oijen geeft vanaf vrijdag 30 april een basiscursus ecologisch moestuinieren op De Kleine Aarde (DKA) aan het Klaverblad in Boxtel. De online theorielessen in de avond worden gevolgd door praktijklessen op zaterdagochtend. De cursus loopt tot 26 juni, met nog een afsluitende bijeenkomst op 26 september. In totaal gaat het om negen lessen.

Deelnemers leren zaaien, planten en oogsten aan de hand van hun eigen opgestelde plant- en teeltplan. Kennis van onder meer een gezonde bodem wordt meteen toegepast op ieders eigen stukje grond. Tussen de lessen door en ook daarna onderhouden de cursisten ieder hun eigen tuintje en profiteren ze van hun oogst.

EIGEN MOESTUIN

Deelname aan de cursus kost 145 euro. Daarbij krijgen deelnemers ook het boek 'Moestuinieren voor beginners' en het gebruik van een moestuintje voor een heel jaar. Er is beperkt zaaigoed aanwezig, meer zaad of plantgoed is voor eigen rekening. Ook zorgt de deelnemer voor eigen gereedschap zoals een spade en/of een hark. Er kunnen maximaal tien mensen meedoen, de cursus gaat door als er minimaal zes aanmeldingen zijn.

Van Oijen is imker en tuinder op DKA en bij zijn eigen imkerij Het Groene Woud. Verder is hij docent van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).

Voor de lesdata en -tijden en aanmelding kunnen belangstellenden contact opnemen met via telefoonnummer 06-37 45 49 43 of info@imkerijhetgroenewoud.nl.

Veel animo voor digitaal spreekuur door partij Balans

Voor het eerste digitale spreekuur van politieke partij Balans was vrijdag zoveel belangstelling dat gesprekken soms tegelijkertijd plaatsvonden. Deelnemers moesten zich vooraf aanmelden, zodat er een tijdschema gemaakt kon worden.

Vanwege de coronamaatregelen werd het spreekuur vrijdag digitaal georganiseerd. Steeds waren er twee raadsleden van Balans beschikbaar voor de ingediende onderwerpen. Er werd gesproken over het bouwplan Hamsestraat/Roderweg in Liempde, parkeeroverlast, de komst van de Omgevingsvisie en overlast van bomen.

Voor de verkiezingen hield Balans elke zes weken een spreekuur. Dat vond steeds wisselend plaats in Boxtel, Esch, Lennisheuvel of Liempde. Nu de coalitie is gevormd pakt de partij dit weer op om inwoners te helpen met het oplossen van mogelijke problemen. ,,De bijeenkomsten leveren ook vaak goede suggesties en ideeën op, waar we als fractie dan weer mee aan de slag kunnen. Een goede gemeente begint bij het luisteren naar de inwoners en ze verder helpen als ze problemen ervaren”, aldus fractievoorzitter Gerlof Roubos.

Met alle deelnemers van de digitale bijeenkomst zijn vervolgafspraken gemaakt. Het volgende spreekuur is op vrijdag 4 juni van 16.30 tot 18.00 uur. Het is nog niet bekend of dit opnieuw digitaal plaatsvindt.