Er wordt sinds begin dit jaar volop geëxperimenteerd in de zonne-energiebranche om landbouw en het opwekken van energie te combineren. (Foto: Sunbiose).
Er wordt sinds begin dit jaar volop geëxperimenteerd in de zonne-energiebranche om landbouw en het opwekken van energie te combineren. (Foto: Sunbiose). Foto: Sunbiose

ZONNEDAKEN HEBBEN VOORKEUR VAN B EN W

Boxtelse raad besluit in juni over regionale energiestrategie

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad van Boxtel mag zich begin juni uitspreken over de manier waarop een bijdrage wordt geleverd aan de regionale energiestrategie (RES). Om de doelen van het landelijke Klimaatakkoord te halen, is een oppervlakte aan zonnepanelen nodig die vergelijkbaar is met zo'n tachtig voetbalvelden.

Wethouder Désiré van Laarhoven maakte dinsdag na afloop van de de wekelijkse B en W-vergadering bekend dat de raadsfracties op 8 juni een besluit mogen nemen over het RES-voorstel. Dat is ruim voor 1 juli. Dat is de uiterlijke datum waarop alle gemeenten in Nederland moeten hebben bepaald hoe zij duurzame energie gaan opwekken.

,,We kiezen zoveel mogelijk voor zonnepanelen op daken en voor zonnevelden. Voor die zonneweides zijn eerder al zoeklocaties bepaald", meldde de wethouder deze week.

De wijze waarop Boxtel windenergie wil opwekken moet nog verder worden uitgewerkt, gaf de wethouder aan. Hoewel het allemaal nog 'erg pril' is, lijkt de meest logische locatie voor windmolens ter hoogte van het Wilhelminapark langs de rijksweg A2. Zekerheid over de bouw van turbines is er echter allerminst, benadrukt Van Laarhoven.

BEZWAAR WINDMOLENS

Vanuit buurgemeente Sint-Michielsgestel zijn echter al bezwaren aangekondigd tegen de komst van windmolens. Wethouder Van Laarhoven kent die bedenkingen: ,,We hebben met de tegenstanders ook al drie gesprekken gevoerd en binnenkort ga ik met een van hen in het gebied wandelen. We hebben goed contact."

Wil Boxtel aan de nationale klimaatdoelen voldoen dan dienen gebieden met een totale omvang van zo'n 43 hectare vol zonnepanelen worden gelegd. Dat is vergelijkbaar met zo'n tachtig voetbalvelden. Al wat op daken wordt gerealiseerd, kan op dat aantal in mindering worden gebracht.

MEER RUIMTE VOOR BIODIVERSITEIT

'Zonnevelden vooral combineren met allerlei nieuwe technieken'

Onder meer door het gebruik van nieuwe, nog te ontwikkelen technieken, wil de gemeente Boxtel optimaal gebruikmaken van zonnevelden op (landbouw)percelen. Met licht doorlatende en draaiende/kantelende panelen ontstaan er volgens het college van B en W mogelijkheden om bijvoorbeeld groente of fruit te kweken.

In haar beleidsakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken dat percelen voor 60 procent voorzien mogen worden van zonnepanelen. De overige 40 procent dient gebruikt te worden voor 'groen'. De Boxtelse VVD-fractie zette hier vraagtekens bij. De liberalen denken dat de al schaarse landbouwgrond niet ten volle benut wordt. Het college vindt van niet en oppert dat met de 60/40-procentregel juist meer ruimte is voor biodiversiteit.

SUNBIOSE

B en W verwijzen naar het onderzoeksproject Sunbiose, waarin wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de agrarische sector de krachten hebben gebundeld. Samen kijken zij naar creatieve oplossingen om de productie van zonne-energie en landbouw zo optimaal mogelijk te houden. Op verschillende plekken in het land zijn al proefopstellingen gebouwd, onder meer met verschuifbare zonnepanelen (zie foto).

De verdeling 60/40-procent is overigens geen harde voorwaarde bij de eerste inschrijfronde voor initiatieven van zonnevelden. Landelijk is er met de solarbranche afgesproken dat percelen maximaal 75 procent bedekt mogen worden met panelen.

Het Boxtelse college wil echter verder gaan dan de algemene regels om zo te stimuleren dat partijen creatief omgaan met beschikbare gronden.


VELDEN DICHTBIJ KAMPINA GAAN VOOR

Boxtel geeft voorkeur aan boeren in zonne-energie

Boeren die willen stoppen met hun bedrijf en hun grond gaan gebruiken voor zonnevelden, krijgen van de gemeente Boxtel voorrang als zij hun project indienen. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W op vragen van de VVD over het verbreden van het draagvlak voor zonneparken.

Sterker nog, zonneparken in de buurt van de Kampina hebben de voorkeur van het gemeentebestuur mits er sprake is van 'blijvende afname van stikstofuitstoot'.

VVD-raadsleden Rob Kuppens en Lisa Somers opperden om de regeling voor boeren die stoppen met hun bedrijf te combineren met de mogelijkheid om de grond te gebruiken voor zonnevelden. Zij vroegen zich af waarom er veel geld wordt uitgegeven aan het uitkopen van boeren, terwijl aan de andere kant investeerders juist weer agrarische grond aankopen.

Boxtel maakte hiervoor al ruimte in de vorig jaar vastgestelde visie zonne- en windenergie. ,,Bij het beoordelen van plannen voor zonneparken, wordt al rekening gehouden met kansen voor een warme bedrijfsbeëindiging", aldus B en W.