EVALUATIE AMBTENARENBEDRIJF MGD

Helderheid nodig over eventuele bestuursfusie

HENK VAN WEERT

Het zou goed zijn als Boxtel en Sint-Michielsgestel duidelijk maken of zij op den duur al dan niet één gemeentebestuur willen vormen. Als die helderheid er is, kan beter samengewerkt worden binnen MijnGemeenteDichtbij (MGD). Dat stellen onderzoekers die de in 2016 samengevoegde ambtenarenapparaten van de twee gemeenten evalueerden.

Het Utrechtse bureau Berenschot voerde de evaluatie van MGD uit in opdracht van de twee gemeenten. Landelijk onderzoek wijst volgens Berenschot uit dat helderheid en eenduidigheid over een stip op de horizon noodzakelijk is om samenwerking ook op langere termijn succesvol te laten zijn. En dat geldt dus ook voor MGD.

CULTUURVERSCHILLEN

Voor medewerkers van het ambtenarenbedrijf moet duidelijk worden of beide gemeenten in de toekomst al dan niet bestuurlijk een eenheid willen gaan vormen. Daarover is echter nog geen ei gelegd en de ideeën erover lopen uiteen. Met name in Sint-Michielsgestel was in de aanloop naar de vorming van MGD een bestuurlijke fusie onbespreekbaar; Boxtel sloot die daarentegen niet uit. Overigens staat in beide gemeenten een bestuurlijke samensmelting op dit moment niet op de agenda.

In eerdere artikelen die deze krant publiceerde over het evaluatierapport van MGD werd al duidelijk dat Boxtel en Sint-Michielsgestel hun couleure locale willen behouden. Onderlinge cultuurverschillen, samen met de onduidelijkheid over een eventuele bestuurlijke fusie, leiden ertoe dat binnen MGD strategisch én inhoudelijk niet optimaal wordt samengewerkt door de twee gemeenten. Zou dat wél gebeuren, dan is er veel meer resultaat te bereiken, verwachten de onderzoekers van Berenschot. Zij vinden dat Boxtel en Sint-Michielsgestel hiermee aan de slag moeten.

Het adviesbureau merkt dat vanuit verschillende kanten wordt gewezen op het verschil in karakter van de beide gemeenten: de landelijke forensengemeente Sint-Michielsgestel en het meer stedelijke Boxtel. 'Ook de verschillende bestuursculturen die worden beleefd, kunnen beter worden benoemd om ermee aan de slag te gaan. Er is als colleges afgesproken om regelmatig bij elkaar te komen, en om elkaar informeel te leren kennen. Dit hebben zij echter vrijwel niet gedaan', zo is te lezen in het rapport.

PLAN VAN AANPAK

Eind januari presenteerden de burgemeesters Ronald van Meygaarden (Boxtel) en Han Looijen (Sint-Michielsgestel) het evaluatierapport. Daarbij werd aangegeven dat de directie van MGD in maart een plan van aanpak op tafel moest leggen, waarin de suggesties ter verbetering die Berenschot aandraagt, handen en voeten moeten worden gegeven.

Dat plan van aanpak is eind maart opgeleverd, meldt een woordvoerder van de gemeente. Het is echter nog niet definitief en wordt pas openbaar als het intern is besproken en ook de gemeenteraden van Boxtel en Sint-Michielsgestel het onder ogen hebben gekregen.