NA CORONA WEER INLOOPSPREEKUUR

Zorgloket WegWijs beter
zichtbaar door wijkaanpak

De nieuwe wijkgerichte werkwijze van loket WegWijs krijgt langzaam maar zeker meer voeten aan de grond in de gemeente Boxtel. De coronapandemie heeft wel voor wat vertraging gezorgd, maar zodra die achter de rug is verwachten B en W dat er direct flinke stappen gezet kunnen worden. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad.

Voorheen was loket WegWijs alleen toegankelijk voor mensen die professionele zorg nodig hebben. Eind 2019 werd besloten om het ook open te stellen voor hulp en ondersteuning, zogeheten niet-geïndiceerde zorg. Zo worden mensen met een hulpvraag beter geholpen. Er werd actief samenwerking gezocht met verschillende sociale partners zoals welzijnsorganisatie ContourdeTwern, maar ook partijen als Brede Scholen Boxtel, gezondheidsdienst GGD, sociaal werkbedrijf WSD en de seniorenvereniging KBO.

BETER VINDBAAR

Om de vindbaarheid van het loket te vergroten, werd besloten de wijken in te trekken. In combinatie met alle aangesloten partners kan er zo ingespeeld worden op een hulpvraag nog voordat die ontstaat. Er zijn twee wijkteams die ieder een deel van de gemeente onder hun hoede hebben. De buurtondersteuners en buurtmaatschappelijk werkers van ContourdeTwern gaan daarvoor op pad.

Burgemeester en wethouders zijn tevreden over de gang van zaken rond het loket WegWijs, al hadden ze graag gezien dat er al meer was bereikt. Vanwege de coronamaatregelen is sociaal contact echter erg lastig. Zodra het weer mogelijk is wil het gemeentebestuur starten met fysieke inloopspreekuren op locatie. Tot die tijd wordt er gewerkt aan de naamsbekendheid en vindbaarheid van loket WegWijs en het verder vormgeven van de samenwerking met alle partners.

TRANSFORMATIE

De doorontwikkeling is een onderdeel van de transformatie van het sociaal domein. Hierin wil de gemeente Boxtel zorgen voor beter toegankelijke zorg en ondersteuning. Het beschikbare budget moet efficiënter en effectiever ingezet worden, waarbij er ook de subsidie van sociale voorzieningen beter in de hand worden gehouden. Door het samenvoegen van jeugd, arbeidsparticipatie en Wmo moeten inwoners beter, sneller en meer vraaggericht hulp krijgen, zo is de bedoeling. Het doel is uiteindelijk een sluitend aanbod voor inwoners van 0 tot 100 jaar.

Inwoners kunnen met hulpvraag aankloppen bij WegWijs. Het zorgloket is bereikbaar via www.boxtel.nl/loketwegwijs of telefoonnummer (0411) 65 59 11.