Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE VLEERMUIS


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Pepijn Bumann (5 jaar) Toof Pet op.

Pepijn vindt vleermuizen interessant. We weten eigenlijk veel te weinig over vleermuizen. Veel mensen vinden ze eng. Vleermuizen lijken een beetje op spoken. Of lijken spoken op vleermuizen? Maar spoken bestaan niet, vleermuizen wel. Zijn het echt enge beesten? Waarom heeft niemand een vleermuis als huisdier? Pepijn wil dat wel eens weten. Papa Martijn zoekt voor hem een plaatje van een vleermuis op. Pepijn zet Toof Pet op, kijkt naar het plaatje en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die vleermuis heb ik jou opgezet. PATS BOEM! Ineens hangt Pepijn ondersteboven in een donkere ruimte.
‘Waar ben ik?’ vraagt hij aan Toof. ‘Hou mij eerst even goed vast,’ roept Toof ‘Je hangt ondersteboven en dadelijk val ik naar beneden.’ Pepijn buigt een vleugel over zijn kop, zodat Toof niet van zijn kop kan vallen. ‘We zijn onder het dak van een huis. Kijk, via dat gat daar kan je naar buiten.’ Pepijn kijkt om zich heen. Hij is niet de enige vleermuis hier. ‘Hoi,’ zegt hij tegen de vleermuis die naast hem hangt ‘Ik heet Pepijn. Hoe heet jij?’ De vleermuis naast hem schrikt wakker en geeuwt hard. ‘Ik hield een winterslaap. Ik ben een gladneus vleermuis. Wij zijn de meest voorkomende vleermuizensoort hier. Ik ben een zoogdier. Noem mij maar “Gladneus”.’
‘Toof, wat is een zoogdier?’ vraagt Pepijn. Toof vertelt dat zoogdieren, net als mensen, levend geboren worden. Zoogdieren komen dus niet uit een ei. Ook zuigen zoogdieren melk bij hun moeder na de geboorte. ‘Dus eigenlijk ben ik ook een zoogdier.’ vindt Pepijn. Toof moet lachen. ‘Ja, geloof het of niet, mensen zijn ook zoogdieren. Alleen niet alle zoogdieren zijn mens.’ Pepijn knikt. ‘Klopt.’
‘Weet je dat wij de enige zoogdieren zijn die kunnen vliegen?’ vertelt Gladneus trots. Dat wist Pepijn niet.
Overdag slapen vleermuizen. Als het bijna donker is komen ze uit hun slaapplaats.
‘Het is bijna donker en ik heb honger,’ zegt Gladneus ‘Ga je mee?’ Gladneus vliegt via een gaatje boven de dakgoot naar buiten. Pepijn vliegt er achteraan en gaat naast Gladneus vliegen. Gladneus en Pepijn maken allebei alsmaar geluidjes. Mensen kunnen die niet horen. Zo’n geluidje botst ergens tegen aan en komt dan terug. Vleermuizen kunnen die terugkomende geluiden, echo’s, heel goed horen. Als het lang duurt voordat het geluid terug is, dan weten ze dat ze gewoon rechtdoor kunnen vliegen. Komt dat geluidje direct terug, dan weet een vleermuis dat-ie moet omdraaien, ander botst die ergens tegenaan. Veel mensen denken dat vleermuizen blind zijn en daarom van die geluidjes maken. ‘Maar dat is niet waar!’ vertelt Toof ‘Een vleermuis kan niet zo goed zien als mensen, maar is niet blind.’
Pepijn vliegt net zo goed als Gladneus. Ondertussen vangt hij veel vliegende insecten, vooral muggen. ‘Ik eet wel drieduizend insecten in een nacht,’ roept Gladneus ‘Heerlijk!’ Nu Pepijn een vleermuis is vindt hij insecten ook lekker.
Toof vertelt dat niet alle vleermuizen alleen insecten eten. Er zijn ook vleermuizen die alleen fruit eten. En die kikkers en lopende insecten eten. Ook zijn er vleermuizen die bloed drinken. Dat zijn vampiervleermuizen. Die bijten een ander dier en likken dan het bloed op.
Er zijn best veel soorten vleermuizen op de wereld. Hele kleine, zo groot als een legosteentje en hele grote vleermuizen. Vliegende honden noemt men die. ‘Zijn wij gevaarlijk voor mensen?’ vraagt Pepijn aan Toof. Toof knikt. ‘Als vleermuizen ziek zijn, een virus hebben, kunnen ze mensen daarmee ook ziek maken.’ vertelt Toof ‘Daarom kunnen vleermuizen ook geen huisdier zijn, want je kunt ze beter niet aanraken.’

Pepijn doet de toverpet af. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij papa Martijn. ‘Hoe was het als vleermuis?’ vraagt hij. Pepijn vertelt papa wat hij nu over vleermuizen weet. ‘Misschien mag je iets over vleermuizen vertellen in de klas op De Hobbendonken.’ Dat vindt Pepijn een goed idee.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in Brabants Centrum? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.