Huurhuizen in de Hertogenstraat, maar ook in aangrenzende straten, ondergaan een flinke metamorfose. Een aantal wordt mogelijk zelfs gesloopt om plaats te maken voor meer sociale huurwoningen. (Foto: Hans van Doorn).
Huurhuizen in de Hertogenstraat, maar ook in aangrenzende straten, ondergaan een flinke metamorfose. Een aantal wordt mogelijk zelfs gesloopt om plaats te maken voor meer sociale huurwoningen. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

JOOST HEEFT PLANNEN VOOR SLOOP, NIEUWBOUW ÉN RENOVATIE

Jaren '50-buurt Breukelen op de schop

De bewoners van zo'n 68 huurhuizen in de Hertogenstraat, Van Ranststraat, Jan van Brabantstraat en de Ridder van Cuijkstraat in Boxtel kregen vorige week een brief van woonstichting Joost. Hun huizen staan op de nominatie voor sloop of renovatie. De plannen zijn nog erg pril, legt projectleider Sebastiaan Selders uit nadat bezorgde huurders vragen stelden. ,,We laten niemand zomaar vallen."

RENS VAN DEN ELSEN

Niet alle 68 woningen gaan plat, maar op plekken waar sloop wel plaatsvindt, worden meer nieuwe huizen gebouwd dan er nu staan. ,,Joost ziet in deze straten goede kansen om haar portefeuille uit te breiden. Dat is ook wel nodig, want de vraag naar sociale huurwoningen neemt alleen maar toe de komende jaren", geeft Selders aan.

Tegelijkertijd staat de woonstichting ook voor de opgave om haar panden te verduurzamen. ,,Onze huizen worden onder de loep genomen om te bezien wat het meest zinvol is: renoveren óf slopen en iets nieuws bouwen."

Het is de bedoeling dat alle woningen die Joost aan wil pakken uiteindelijk energiezuinig zijn en dat de woonlasten van huurders omlaag te krijgen. ,,Nieuwe huizen worden gasloos en bij mensen waar we gaan renoveren worden maatregelen getroffen die helpen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Denk daarbij onder meer aan betere isolatie. De geplande vernieuwingen zijn dus zeker in het voordeel van de bewoners."

SOCIAAL PLAN

Woonstichting Joost benadrukt dat de plannen nog in een heel vroeg stadium zijn. Naar verwachting kan pas over ruim twee jaar de sloophamer opgepakt worden. Intern is de beslissing enkele weken geleden genomen en de huurders zijn per brief en telefonisch geïnformeerd. Ook de gesprekken met de gemeente Boxtel gaan nu van start. De SP-fractie stelde deze week naar aanleiding van berichtgeving al vragen over de plannen aan het college van B en W.

Voor de werkzaamheden van start gaan, zal er nog veel water door de Dommel stromen. Zo moet er een sociaal plan worden opgesteld voor de opvang van de huidige huurders. Selders: ,,We hebben al veel vragen gekregen uit de buurt of mensen ergens anders terecht kunnen. Natuurlijk gaan we daar voor zorgen, net zoals een tegemoetkoming in de verhuiskosten. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen, is nu nog niet duidelijk. Maar we zorgen dat onze huurders regelmatig op de hoogte worden gehouden van de vorderingen."

FLINK BALEN

Toch vinden enkele bewoners dat de communicatie met de woonstichting nog niet volledig naar wens verloopt. Sophie van Boeckel in de Jan van Brabantstraat kreeg te horen dat haar woning op de nominatie staat voor sloop. Daar baalt ze ontzettend van. ,,Ik kreeg drie jaar geleden de sleutel van dit huis en toen werd me verteld dat er in de toekomst alleen gerenoveerd zou worden. Er zijn best wel wat aanpassingen gedaan (haar dochter zit in een rolstoel - red.) en straks gaat dit plat. De vraag is of ik alle gemaakte kosten nog gecompenseerd krijg", laat ze weten.

Van Boeckel heeft al contact gezocht met Joost, maar heeft tot op heden nog geen reactie ontvangen.

VAN HUGENPOTHSTRAAT

Omdat bouwgrond steeds schaarser wordt en ook inbreidingslocaties niet altijd geschikt zijn, kijkt de woonstichting ook naar mogelijkheden binnen haar bestaande bezittingen. Zo werden in 2018 de woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat gesloopt. Daar werden 33 nieuwe huurhuizen gerealiseerd, die in 2019 werden opgeleverd.



p De Hertogenstraat en omgeving ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. De buurt is opgetrokken in de jaren vijfig van de vorige eeuw. Een aantal huizen wordt mogelijk gesloopt om plaats te maken voor meer sociale huurwoningen. (Foto: Hans van Doorn).

Ook de huurhuizen in de Jan van Brabantstraat gaan mogelijk op de schop. Woonstichting Joost werkt de plannen nu verder uit. (Foto: Rens van den Elsen).