AFHANDELING VERZOEKEN VERGT MEER TIJD

Coronavirus vertraagt werk in gemeentehuis


HENK VAN WEERT

Steeds meer medewerkers van de gemeente Boxtel melden zich met coronaklachten ziek of moeten in quarantaine. En dat belemmert de gang van zaken in het gemeentehuis aanzienlijk. Dat meldde burgemeester Ronald van Meygaarden dinsdag tijdens het eerste persgesprek van het nieuwe college van B en W.

Het is niet zo dat ambtenaren elkaar met het coronavirus besmetten. Want nagenoeg allemaal werken ze vanuit huis. Desondanks vallen steeds meer medewerkers uit. ,,Elke dag gaat het wel om twee à drie mensen", vertelt Van Meygaarden. Hij geeft aan dat het zich wreekt dat de gemeente jarenlang met zo min mogelijk mensen zo goed en goedkoop mogelijk wilde werken. Er zijn minder medewerkers beschikbaar en tijdelijke vervanging is niet voorhanden.

Inwoners moeten langer dan normaal wachten op bijvoorbeeld een vergunning of vergoeding. Met name de afdelingen Ruimtelijke Ordening en Sociaal Domein zijn onderbezet, weet de burgemeester.

Onderbezetting is echter niet de enige oorzaak: ,,Een groter aantal mensen komt met plannen en wil van alles. Vorig jaar bij het begin van de coronacrisis hadden we ineens veel minder te doen. Maar inmiddels zijn de mensen gewend aan corona en hebben zij bovendien veel meer tijd. En dus stromen de aanvragen voor een verbouwing of nieuwbouw volop binnen." Ook het aantal meldingen van 'losliggende stoeptegels' is fors gestegen. ,,Logisch, maar de afhandeling van dit soort werk duurt nu gewoon wat langer."

KORTE LONTJES

Niet alleen het ziekteverzuim maakt dat het in het gemeentehuis momenteel niet allemaal even vlotjes verloopt. ,,Er is veel werk bijgekomen door corona. Om al die taken uit te kunnen voeren, zouden we zeven fulltimers extra nodig hebben. Dat is echter niet geval."

Van Meygaarden hoort van zijn ambtenaren dat veel inwoners nogal een kort lontje hebben. ,,Daarom roep ik op om een beetje rekening met elkaar te houden."


BOXTEL MAAKT EXCUSES AAN BEWONERS

Bezwaren plan Geelders lagen op onjuiste stapel

RENS VAN DEN ELSEN

Tot drie keer toe kregen bewoners van de Geelderseweg geen reactie van de gemeente Boxtel. Zij zijn bezorgd over de plannen die stichting Ark Natuurontwikkeling heeft voor De Geelders. Middels verschillende brieven uitten zij vorig jaar hun bezwaren bij de gemeente, die kwamen echter steeds op de 'verkeerde stapel' terecht waardoor een antwoord uitbleef. Het college van B en W heeft dit in middels rechtgezet.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering kwam begin februari het project in De Geelders ter sprake en werd ook gesproken over de bezwaren die bewoners hebben op de plannen. Verschillende fracties wilden toen weten waarom het college nog niet had gereageerd op het schrijven. B en W geven hier nu opheldering over.

De brieven werden bij de verkeerde afdeling in het systeem gezet, waardoor het college hierover niet werd geïnformeerd, zo laat het college weten. ,,De wethouder heeft hiervoor tijdens een bijeenkomst excuses voor aangeboden. Inmiddels heeft ook iedereen een reactie ontvangen", aldus B en W.

De gemeente Boxtel heeft daarnaast ook stichting Ark verzocht om extra aandacht te schenken aan de communicatie richting de omwonenden over het project.

Ark wil De Geelders tussen Boxtel en Liempde betrekken bij Natuur Netwerk Brabant, dat verschillende natuurgebieden aan elkaar koppelt. Dat moet onder meer de biodiversiteit ten goede komen. Omwonenden vrezen echter dat hun eigen veiligheid in het geding komt, vooral vanwege het uitzetten van bijvoorbeeld Schotse hooglanders. De runderen kunnen in principe tot aan de perceelgrenzen van de woningen komen en dat zint een aantal bewoners aan de Geelderseweg niet.

Overigens is er nog geen vergunning aangevraagd voor de natuurplannen bij De Geelders. Volgens de gemeente werkt Ark momenteel aan een definitief inrichtings- en beheerplan voor verschillende percelen. Volgens de CDA-fractie is de bomengrens al wel verlegd, maar dat is volgens het college toegestaan binnen het huidige bestemmingsplan.


'Proces enquête kerntaken ging volgens het boekje'

Er is niets verkeerd gegaan in het proces rond het bekendmaken van de uitkomsten van de burgerparticipatie in de Boxtelse kerntakendiscussie. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de SP-fractie. Alles is gegaan volgens de afspraken die met de gemeenteraad zijn gemaakt.

De Boxtelse socialisten uitten flinke kritiek over het besluit van B en W om de resultaten van de enquête over welke taken de gemeente op moet pakken niet mee te laten tellen. Dit getuigde volgens fractieleider Eric van den Broek van totale minachting van de gemeenteraad en de burger.

Het college geeft echter aan dat alles is verlopen zoals met de raadsleden vorig jaar is afsproken. Dat de resultaten half maart in eerste instantie niet direct zijn gedeeld, kwam omdat er later die maand toch al een overleg gepland stond over de kerntakendiscussie.

AANPASSINGEN

Wel geven de gemeentebestuurders te kennen dat de coronacrisis flink wat roet in het eten gooide, waardoor niet alle beoogde acties op touw gezet konden worden. Omdat er veel kritiek kwam op de wijze waarop de enquête werd afgenomen, hebben B en W tussentijds nog een aantal aanpassingen gedaan aan de website en is de vragenlijst ook gepubliceerd in weekkrant De Meierij Boxtel.

Dat mocht uiteindelijk allemaal niet baten, want er reageerden slechts 353 inwoners op de ingewikkelde vragenlijst. Dat was volgens B en W niet representatief genoeg voor de Boxtelse gemeenschap en dus besloten zij om de resultaten verder niet te gebruiken. De SP vond echter dat deze beslissing aan de gemeenteraad was, omdat die immers had gevraagd om de kerntakendiscussie.

Intussen heeft het Boxtelse college haar excuses al aangeboden aan haar inwoners over de gang van zaken. Na intensief beraad is de Week van de Ideeën bedacht om toch nog zoveel mogelijk mensen hun mening te laten geven over waar de gemeente haar geld wel of niet aan uit moet geven. Die duurde tot en met 18 april.