Afbeelding
Foto: Edwin Diependaal

WERKGROEP PLAATST NIEUWE AED'S

Esch helemaal heartsafe, op het buitengebied na

De werkgroep Heartsafe Esch heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Op de achtergrond werd veel geregeld om op verschillende plekken in het dorp automatische externe defibrillators (aed's) te hangen. Onlangs zijn drie van apparaten voor reanimatie in gebruik genomen: bij het pannenkoekenhuis aan de Haarenseweg, het Buitenhuis aan Het Nieuwland en op het adres Spankerstraat 2.

De aed's zijn geschonken door Heartsafe Boxtel, Hartstichting Nederland en door het verpleeglocatie Buitenhuis van Zorggroep Elde Maasduinen. In totaal zijn er nu vijf in Esch beschikbaar. De andere twee hangen al een tijdje bij garagebedrijf Van Kuringe (Kromakker) en bij de kantine van voetbalvereniging Essche Boys.

Alle toestellen zijn aangemeld bij de alarmcentrale HartslagNu. Hiermee is volgens de landelijke normen Esch nu echt heartsafe. De werkgroep gaat nu bekijken of er in het buitengebied, zoals bij Sancta Monica (Gestelseweg), behoefte is aan een aed.

OPLEIDEN

De werkgroep wacht nóg een belangrijke taak: het opleiden van personen die de aed’s kunnen bedienen. Naar verwachting gaat de cursus hiervoor in september van start. Vanwege de coronamaatregelen mochten de cursussen niet gegeven worden. Direct na de zomervakantie wordt begonnen met het werven van deelnemers. Wie de reanimatiecursus al eerder volgde of een bhv-diploma heeft, kan zich al aanmelden bij HartslagNU. Zij worden dan automatisch opgeroepen bij een hartstilstand. Meer informatie: Annie van der Heijden, almcompen@hotmail.com.


q Eigenaar Jasper van de Ven van het Pannenkoekenbos aan de Haarenseweg in Esch plaatste onlangs een aed. (Foto: Edwin Diependaal).