Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOMMAGE AAN VICTOR VROOMKONING

Crowdfunding voor railmovie over Boxtelse dichter


HENK VAN WEERT

Er is een documentaire in de maak over de in Boxtel geboren en getogen dichter en filosoof Walter van de Laar (82), die publiceert onder zijn pseudoniem Victor Vroomkoning. Geld om de productie te voltooien is er niet en daarom is een crowdfundingsactie gestart.

De stichting Uitgelicht in Nijmegen, de woonplaats van Victor Vroomkoning, wil met de documentaire een hommage brengen aan de veelgeprezen dichter. Filmmaker Els Dinnissen heeft de tijd echter niet mee: op de kunsten is flink gekort en subsidies zijn ontoereikend om de documentaire ‘Heimwee - het spoor van Victor Vroomkoning' af te ronden. Daarom hebben de initiatiefnemers mensen uit het adressenbestand van Walter van de Laar een e-mail gestuurd met het verzoek via een financiële bijdrage de productie te ondersteunen. Elk bedrag is welkom.

Heimwee - het spoor van Victor Vroomkoning is een poëtische documentaire/railmovie over het leven en werk van de dichter en filosoof. Hij gaat in gedachten/gedichten en ook in werkelijkheid terug naar zijn geboortegrond in Brabant. Hij neemt de kijker mee naar plekken uit zijn jeugdjaren in Boxtel, Venray en Eindhoven.

POËZIEROUTE

Er worden bezoeken gebracht aan zijn geboorteplaats Boxtel, waar diverse gedichten van Victor Vroomkoning in de openbare ruimte een plekje vonden. Onder meer via panelen van de Poëzieroute in het centrum, maar ook bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina. In kasteelpark Stapelen zijn woorden van Vroomkonings hand te lezen die deze winter verrassend actueel waren. Het gedichtje gaat onder meer over de gracht van het kasteel en de kinderen die daar leerden schaatsen.

Maar ook reist de dichter naar Venray, de plek waar zijn heimwee hem overweldigde, en naar het Eindhovense Sint-Joriscollege, waar hij als tiener vanuit Boxtel naartoe treinde en waar zijn dichterschap ontkiemde.

In de documentaire worden ook de Groesbeekse jaren belicht, de periode waarin Vroomkonings eerste publicaties verschenen. Langzaam maar zeker kwam zijn dichterschap tot rijping, drong hij door tot het Nijmeegse literaire wereldje en kreeg hij landelijke bekendheid. Op latere leeftijd studeerde hij cum laude af in de wijsbegeerte.

In de film krijgen terugkerende brandpunten uit zijn werk en leven nadruk zoals heimwee, liefde en dood, erotiek, ouders en kinderen, de oorlog, muziek en wielrennen. Speciaal voor deze documentaire vervaardigde kunstenaar Diederik Grootjans vijf prenten die in de documentaire hun plaats krijgen.

BIJDRAGEN

Bijdragen aan de crowdfundingsactie kan via www.meteq.nl/heimwee-vroomkoning. Meer informatie staat op de website: www.stichtinguitgelicht.nl.


t In zijn woonplaats Nijmegen wordt een documentaire gemaakt over Victor Vroomkoning. Dat is het pseudoniem voor de in Boxtel geboren en getogen dichter Walter van de Laar. (Foto: Peter de Koning, 2018).