Bezoekers van Klein Kindercentra poetsen auto's van bezoekers. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Bezoekers van Klein Kindercentra poetsen auto's van bezoekers. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

BEZOEKERS NOODOPVANG KLEIN KINDERCENTRA POETSEN AUTO'S

Carwash om vriendjes te ontmoeten

JAN HERMENS

Kinderen die de noodopvang van Klein Kindercentra bezoeken, stonden dinsdagmiddag in sportpark Wagenaars met sop en spons klaar om auto's van genodigden te wassen. De gelegenheidscarwash diende om - coronaproof - vriendjes te ontmoeten.

Het ging erom de kinderen te begroeten die vanwege de coronamaatregelen al een hele poos niet naar de buitenschoolse opvang (bso) mogen. Dat is de jeugd van wie de ouders geen cruciaal beroep hebben. Adriaan Haans, directeur van Klein Kindercentra: ,,Ouders zijn uitgenodigd om in hun auto hierheen te komen met hun kinderen. Die kunnen zwaaien naar hun speelkameraadjes. Zo houden we


contact. Nadat hun voertuig gewassen is, rijden ze weg en maken ze plaats voor nieuwe bezoekers."

De medewerkers van Klein Kindercentra belden wel van tijd tot tijd met hun 'vaste gasten' die de afgelopen maanden niet naar de opvang mochten, maar elkaar even zien is toch anders.

SNEL SCHAKELEN

Zo ongeveer een half jaar is de reguliere kinderopvang al gesloten. Maar die periode eindigt over een paar dagen. Haans: ,,Vanaf maandag 19 april mogen de groepen weer draaien, volgens de regels die ook voor het basisonderwijs gelden. Die boodschap komt als het goed is straks in de coronapersconferentie naar voren."

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bevestigden dinsdagavond inderdaad de informatie die al gelekt was. Haans: ,,Het kabinetsbeleid is wel wat ad hoc. Dit nieuws betekent snel schakelen, maar dat lukt ons wel. Ik moet in hoog tempo medewerkers oproepen die nu thuis zitten."

Niet alle kinderen keren terug naar de opvang, vermoedt Haans. ,,In de afgelopen periode hebben gezinnen noodgedwongen een andere oplossing gezocht. Daar zijn sommige inmiddels zo aan gewend dat ze die in stand houden. Maar ik klaag niet. Ik ben blij dat we weer volledig open mogen."

Sportpark Wagenaars, het trainingscomplex van voetbalclub ODC aan het Essche Heike is de vaste locatie voor de sport- en spelactiviteiten van de bso. Haans: ,,De kinderen kunnen zich hier uitleven, ruimte genoeg." Een tuinslang, emmers en sponzen bleken dinsdag voldoende voor een paar uur dikke pret. Ook de limousine van Klein Kindercentra was aan het eind van de dag in ieder geval brandschoon.


p De 'vaste gasten' van de noodopvang leefden zich op het Essche Heike uit met spons en zeepsop. (Foto: Bas van den Biggelaar).