Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

STUDENT JOEY VAN OSCH BRENGT TAS VOOR KOELBOX OP MARKT

'Coolbie: erg handig voor een dagje uit'

RENS VAN DEN ELSEN

Stel je voor: het is mooi weer en je wilt naar het strand of het park. In je ene hand een koelbox vol koude drankjes en in de andere een tas met je andere spullen. Het is meteen zo'n gesjouw. Dat vindt in elk geval Joey van Osch uit Boxtel, net als collega's van zijn studentenonderneming. En dus hebben zij nu de koelboxcover bedacht, waar je ook andere benodigdheden in kwijt kunt. Alles met één hand te tillen.

Het bedenken van een nieuw product is een opdracht van de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement van de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Van Osch (20) vormt hiervoor samen met Jesse Lamers, Nadia Belkjar, Mike van den Oever en Puck van Dooren een studentenbedrijf: Coolbie.

UNIEK? BEST LASTIG!

In ongeveer een half jaar tijd moeten de ondernemers in de dop een bedrijfsplan schrijven, een product bedenken dat nog niet bestaat, dit ontwikkelen en aan de man zien te brengen. Een hele klus, zo bleek. Want zie maar eens iets te verzinnen dat nog nooit op de markt is gebracht. ,,Ja, dat was nog best lastig! We hebben verschillende brainstormsessies gehouden en steeds als we dachten iets unieks te hebben, vonden we het na flink zoeken op Google alsnog", vertelt Van Osch.

Lamers vult zijn collega aan: ,,We kwamen eerst op het idee om een fles zonnebrand met een verborgen vak te maken, maar dat was er dus al. Zo zijn we verder gaan denken en toen kwamen we met een cover voor om je koelbox waar je je zonnebril, zonnebrandolie, handdoek, muziekbox en meer in kwijt kunt."

PATENT

Het idee voor de Coolbie werd door docenten en externe ondernemers goed ontvangen en dus gingen de vijf studenten aan de slag. Van Osch: ,,We hebben verschillende prototypen gemaakt, de eerste was nog niet zo stevig. Maar nu hebben we er een die zelfs een lusje heeft om je parasol vast te zetten en met een 'geheim' vak voor je telefoon en/of portemonnee. Lekker makkelijk voor je dagje uit."

Voor de koelboxcover is zelfs al patent aangevraagd. Dat kregen de studenten 'cadeau' na een les over het beschermen van je merk of product omdat zij hun opdracht van het octrooibureau het beste wisten te voltooien.

Tot het einde van dit schooljaar zijn de vijf studenten nog bezig met Coolbie. Het is de bedoeling dat ze alle fasen van het ondernemerschap doorlopen. Nu de ontwikkeling gereed is, focussen Van Osch en zijn collega's zich op het vergroten van de naamsbekendheid en het vinden van de juiste verkooppartners. ,,We willen graag een doorstart maken als dit project afloopt, want we zien wel verkooppotentie in dit product."

KOSTEN

De grote vraag is: wat kost die Coolbie nu? De prijs is niet mis: 59,99 euro, maar daar krijg je dan wel de koelbox bij. Omdat het officieel een onderneming is, mogen de vijf studenten zichzelf een salaris uitkeren. ,,Maar dat hebben we afgeslagen, het is zo laag dat we er per persoon niet veel aan overhouden. We stoppen het geld liever in Coolbie", grinnikt Van Osch.

De Boxtelaar geeft ook aan dat de koelbox en de cover in Nederland worden gemaakt. ,,We hebben gekeken naar productie in China, maar dan moest je ontzettend veel afnemen om het rendabel te krijgen. Nu komt alles uit de lokale markt, daar vinden mensen leuk." Het is duidelijk: zijn verkooppraatje heeft de jonge Boxtelse ondernemer al klaar...

Coolbie ligt binnenkort al bij de Makro in Best. Bestellen via de website kan ook: www.coolbie.nl.


p Joey van Osch (rechts) uit Boxtel en Jesse Lamers (21, Hoogeloon) hebben samen met medestudenten de Coolbie bedacht, een koelbox met cover waar je extra spullen in kan stoppen. (Foto: Rens van den Elsen).