Een jaar lang volgde Rick Evers, opgegroeid in Liempde, de koningin. Maar hij sprak daarvoor haar al verschillende malen, zoals tijdens een staatsbezoek van de Oranjes aan Australië in 2019. (Foto: Brad Wagner).
Een jaar lang volgde Rick Evers, opgegroeid in Liempde, de koningin. Maar hij sprak daarvoor haar al verschillende malen, zoals tijdens een staatsbezoek van de Oranjes aan Australië in 2019. (Foto: Brad Wagner). Foto: Brad Wagner

LIEMPDENAAR EN ROYALTYDESKUNDIGE VOLGDE JAAR LANG HARE MAJESTEIT VOOR PUBLICATIE

Rick Evers met boek en Bossche bol naar koningin Máxima

PÅL JANSEN

Van Australië tot het Verenigd Koninkrijk: als iemand iets wil weten over het Koninklijk Huis, wordt Rick Evers dikwijls benaderd. Vandaag presenteert hij zijn boek: Máxima - Meer dan Majesteit. De in Liempde opgegroeide royaltyjournalist volgde de koningin, die in mei vijftig wordt, een jaar lang. Hij voerde exclusieve gesprekken met haar en de mensen om haar heen.

,,I'm sorry, I'll have to call you back. I'm in an interview right now." Lopend over de Vendelstraat richting de plek waar vroeger De Punder stond, slaat Rick een belletje af. ,,De BBC", gniffelt hij quasi-nonchalant. De route voert om een reden naar de voormalige gasterij: die werd tot juli 2017 door zijn ouders Jos en Angela gerund.

Als leerling in groep 6 van de basisschool verhuisde Rick van Erp naar Liempde en groeide zo van kinds af aan op tussen carnavaleske (jeugd-)prinsen en prinsessen. ,,Ik vond het echt een hele bijzondere plek. De horecagelegenheid was natuurlijk de spil van het dorp toen ik klein was. Het had wel iets magisch, alle zittingsavonden, de bruiloften... De grote gebeurtenissen in het dorp vonden hier plaats."

Het mystieke, daar was Rick al vanaf jonge leeftijd in geïnteresseerd. ,,Ik vond het zelfs leuk om vroeger op zondag met mijn opa en oma in Erp mee naar de kerk te gaan. Daar voel je het mystieke ook, het grootse ceremonieel", legt hij uit.

Hetzelfde geldt voor royals: ook daar hangt altijd een zweem van geheimzinnigheid en pracht en praal omheen, als ware het een levend sprookje. ,,Als Willem-Alexander en Máxima plots in een Vinex-wijk gaan wonen, dan klopt het koningshuis als symbool niet meer."

VOOR EEN JAARTJE...

Nadat Rick de havo aan het Jacob-Roelandslyceum afrondde, volgde een kort uitprobeersel als toekomstig leerkracht. Ondanks dat hij stage liep bij zijn eigen basisschool De Oversteek en nota bene begeleid werd door zijn favoriete leerkracht Ad van Sprang - 'je onthoudt als kind altijd die ene speciale leerkracht, dat was Ad voor mij' - haakte hij al gauw af. Zelfs de opleiding journalistiek in Tilburg verliet hij vlot, ook al is hij nu toch in dat vak terechtgekomen. ,,Ik kwam daar aan en sloeg willekeurig mijn eerste boek open. Daar stond dat je maar beter geen royalty-verslaggever kan worden..."

Rick rolde het vak in via Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden. Van der Linden, zelf afkomstig uit Vught zag het portfolio van Rick via zijn website, nadat ze via Twitter aan de praat raakten. Na een gemoedelijke Brabantse woordenwisseling ging Rick voor de frequente tafelgast van RTL Boulevard schrijven, die ook hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty is. ,,Ik dacht: dit is wel leuk voor een jaartje... Maar toen ontdekte ik dat het Koninklijk Huis draaide om meer dan alleen lintjes knippen: de politiek, de geschiedenis... Er zit een hele wereld omheen. En als er een schakel wegvalt, valt alles weg. Het is dus een hele complexe puzzel om te ontrafelen."

NAAR NOORDEINDE

Journalistiek gezien is het Koninklijk Huis een lastig thema. Om wederhoor kun je maar zelden vragen en in beginsel geven leden van het Koninklijk Huis geen interviews. Uitlatingen en persoonlijke meningen zijn kortom een zeldzaamheid. ,,Mijn boek over Máxima is dan ook niet-geautoriseerd. Dat kan ook niet. De Rijksvoorlichtingsdienst wil daarin geen voorkeuren geven aan bepaalde verslaggevers. Maar het feit dat ik afgelopen dinsdag met een Bossche bol in paleis Noordeinde het boek mocht afgeven aan Hare Majesteit, zegt wel voldoende, denk ik."

Het boek is niet zozeer een persoonlijke biografie van de koningin, maar gaat in op hoe haar leven er vandaag de dag uitziet. Zo is Máxima de instigator achter het project Muziek in de Klas. ,,Zij zorgde ervoor dat de minister 25 miljoen euro vrijmaakte en vervolgens theaterproducent Joop van den Ende erbij betrok, die ook nog eens 25 miljoen euro in de pot deed", legt Rick uit.

ECONOMIE

,,Máxima zet haar netwerk echt in voor het land. Een Nederlands financieringsbedrijf Qredits voor microkredieten wilde bijvoorbeeld in Duitsland iets doen." Dit bedrijf helpt kleine ondernemers met financieringen tot 250.000 euro, maar ook met coaching en tools voor een duurzame bedrijfsvoering. ,,Qredits had moeite om in Duitsland voet aan de grond te krijgen. Dus, dacht Máxima: we kennen Angela Merkel, de minister van Financiën, de ambassadeur; daar praten we wel even mee."

Máxima wordt gedreven door de economische malaise die zij in haar geboorteland Argentinië meemaakte, tekent Rick op in zijn boek. ,,Zij studeerde economie juist om iets te kunnen doen aan de dramatische financiële omstandigheden in het Zuid-Amerikaanse land."

BRABANT

In alle opzichten is Máxima een bijzondere koningin die ver buiten de ceremoniële paden treedt, vertelt Rick. Ze jaagt verandering actief aan, streeft perfectie na, is een workaholic en durft mensen op hun fouten aan te spreken. ,,Oók andere staatshoofden, binnen haar rol bij de Verenigde Naties."

En Hare Majesteit is ook iemand die een bijzondere band heeft met Brabant. ,,In onze provincie is zij het vaakst - na de verplichte Randstadbezoekjes - sinds ze koningin is. We zijn ondernemend, organiseren ontzettend veel en feestelijk. Hier draaien we er ook geen doekjes om: Máxima hoort hier de echte verhalen."

Het lijvige werk van Rick belooft op deze en meer manieren een bijzonder kijkje achter de paleisdeuren te bieden. Máxima - Meer dan Majesteit is vandaag verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels, bol.com of via de website van de royaltydeskundige: www.rick-evers.nl.

FOTO LINKSBOVEN: Een jaar lang volgde Rick Evers de koningin. Maar hij sprak Máxima daarvóór ook al verschillende malen, zoals tijdens een staatsbezoek van de Oranjes aan Australië in 2019. (Foto: Brad Wagner).

FOTO RECHTSBOVEN: In april 2004 bezocht (toen nog) prinses Máxima de contactouders in de Boxtelse wijk Selissenwal. Hun integratieproject ontving een van de Appeltjes van Oranje die een jaar eerder voor het eerst werden uitgereikt. (Foto: Peter de Koning).

In april 2004 bezocht (toen nog) prinses Máxima de contactouders in de Boxtelse wijk Selissenwal. Hun integratieproject ontving een van de Appeltjes van Oranje die een jaar eerder voor het eerst werden uitgereikt. (Foto: Peter de Koning).
Rick bij de voormalige gasterij De Punder. De horecagelegenheid aan de Dorpsstraat sloot in 2017 de deuren. Daarna is het pand getransformeerd tot woningen. (Foto: Albert Stolwijk).
Als beschermvrouwe van Scouting Nederland bezocht Máxima in 2009 de Scout-In die werd gehouden op het Liempdse landgoed Velder. (Foto: Peter de Koning).
In het (oude) gemeenschapshuis De Walnoot, de thuisbasis van het contactouderproject, wordt Máxima in 2004 begroet door een van de kinderen. (Foto: Peter de Koning).
Máxima - Meer dan Majesteit is vandaag verschenen bij Nieuwe Uitgeverij Amsterdam en verkrijgbaar in de lokale boekhandels, bij Bol.com of via de persoonlijke website van Rick: www.rick-evers.nl. (Foto: Albert Stolwijk).
In april 2004 bezocht (toen nog) prinses Máxima de contactouders in de Boxtelse wijk Selissenwal. Hun integratieproject ontving een van de Appeltjes van Oranje die een jaar eerder voor het eerst werden uitgereikt. (Foto: Peter de Koning).