Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

ONAFHANKELIJK ONDERZOEK DOOR RKC

Digitale diensten Boxtel moeten nog wat beter


HENK VAN WEERT

Als het gaat over digitale dienstverlening zijn Boxtelaren relatief content over het maken van een afspraak voor bijvoorbeeld een rijbewijs of paspoort, het doorgeven van een verhuizing en het opzoeken van algemene informatie. Ze zijn minder te spreken over complexere zaken zoals het aanvragen van vergunningen of van financiële hulp voor bijvoorbeeld leerlingenvervoer, individuele inkomenstoeslag of schuldhulpverlening.

Eerder werd al bekend dat Boxtelaren de digitale dienstverlening van hun gemeente waarderen met het rapportcijfer 6,73 (burgerpeiling Waar staat je gemeente, 2019). Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde (6,95), maar komt nagenoeg overeen met vergelijkbare gemeenten (6,8). Dat Boxtel een voldoende scoort, betekent niet dat inwoners onverdeeld positief zijn over de wijze waarop zij via internet bij de gemeente aankloppen voor producten en/of diensten.

De lokale rekenkamercommissie (RKC) onderzocht de digitale dienstverlening en vorige week werden de resultaten gepubliceerd. De RKC baseerde zich op de genoemde burgerpeiling uit 2019 en op de resultaten van het begin dit jaar gepubliceerde evaluatierapport over ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij. Daarnaast hield de rekenkamer een eigen digitale enquête waaraan 55 mensen (vooral hoogopgeleide senioren) deelnamen. De aantallen mensen die positief, negatief dan wel neutraal reageerden in de RKC-enquête, zijn vrijwel aan elkaar gelijk.

Gelet op het beperkte aantal respondenten zijn de uitkomsten van de digitale vragenlijst die zij rondstuurde, niet representatief, erkent de RKC. Maar het zijn volgens haar wel indicaties die de kwaliteit kunnen helpen verbeteren.

De meningen van mensen die werden ondervraagd zijn niet alleen verdeeld en wisselend, maar soms ook strijdig. 'Waar de ene inwoner bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de website positief beoordeelt, spreekt een ander over een heel onoverzichtelijke site en geeft aan gewenste diensten niet te kunnen vinden', schrijven de onderzoekers.

DEELS IRREËEL

De doelstelling in 2015 dat 80 procent van de dienstverlening vijf jaar later digitaal zou moeten verlopen, omschrijft de RKC als irreëel. Het is in haar ogen nagenoeg klakkeloos overgenomen uit landelijke ambities die net zo min werden bereikt. Aangedrongen wordt om ook mensen te blijven bedienen die geen gebruik kunnen of willen maken van online producten of diensten.

In haar rapport doet de RKC een reeks aanbevelingen en burgemeester en wethouders geven aan deze te onderschrijven en uit te voeren. Over een jaar wil het college melden hoever ze daarmee gevorderd is. Met die toezegging zijn de onderzoekers blij, maar zij geven aan het jammer te vinden dat niet wordt aangegeven hoe de verbeteringen concreet vormen moeten krijgen.

Het rapport van de rekenkamercommissie wordt dinsdag 20 april besproken door de opdrachtgever: de gemeenteraad.

OVERLAST DOOR WERK IN RECHTERSTRAAT

Markt gaat dicht voor doorgaand autoverkeer

Het werk aan de Rechterstraat vordert gestaag. Aannemer Heijmans begint maandag 19 april aan de T-splitsing met de Rozemarijnstraat. Vanaf dat moment is ook de Markt afgesloten, waardoor doorgaand autoverkeer daar tot begin juli niet kan komen. De weekmarkt gaat tijdens deze periode wel gewoon door, net zoals het bevoorraden van de winkels in het centrumgebied.

De Boxtelse winkelstraat krijgt een nieuw uiterlijk, dat is al goed zichtbaar als je vanaf de Zwaanse Brug het centrum in loopt. Tot nog toe zorgen de werkzaamheden niet voor bijzonder veel overlast, behalve dat fietsers even af moeten stappen als ze langs de bouwvakkers over de smalle, tijdelijke paadjes willen. Nu de vierde fase in de herinrichting op het punt staat te beginnen heeft dat gevolgen voor de bereikbaarheid van het centrum. Auto’s kunnen hierdoor een paar maanden niet in het hart van het centrum komen.

EENRICHTING

De gebruikelijke route naar de Markt loopt via de Dr. Van Helvoortstraat, Rechterstraat en Rozemarijnstraat. Wie uit het centrum weg rijdt, moet via de Clarissenstraat. Het eenrichtingsverkeer wordt tot begin juli tijdelijk opgeheven, maar alleen voor direct omwonenden en de bevoorrading van winkels.

De komende weken wordt dus de bestrating in het deel van de Rechterstraat tussen de Rozemarijnstraat en de Dr. Van Helvoortstraat vernieuwd. Daardoor is vanaf eind mei ook de Fellenoord niet meer bereikbaar vanaf die kant. Hoe de bewoners en ondernemers uit die straat bij hun huizen en zaken kunnen komen laat de gemeente Boxtel hen later deze maand nog per brief weten.

PARKEREN

Parkeren in het centrum blijft mogelijk in de Mgr. Bekkersstraat. Ook kunnen auto's worden neergezet bij het Januspad naast het gemeentehuis. Omdat de Rechterstraat open ligt, wordt ook hier het eenrichtingsverkeer tijdelijk opgeheven. In- én uitrijden dus via de Dr. Van Helvoortstraat. Informatie over het gehele project, afsluitingen en de verschillende fases zijn te vinden op www.boxtel.nl/projecten/herinrichting-rechterstraat.


q Met de auto de Markt oprijden vanaf de Rozemarijnstraat is vanaf maandag enkele maanden niet mogelijk. (Foto: Rens van den Elsen).

Vanaf maandag 19 april kunnen auto's tijdelijk niet meer vanaf de Rechterstraat richting de Markt rijden. Tot begin juli is het centrum door de herinrichting van de Boxtelse winkelstraat voor gemotoriseerd verkeer slechter bereikbaar.