Martien Tholen aan het werk in zijn eigen tuin in Boxtel. De ‘plantenman’ van imkervereniging Sint-Ambrosius heeft het stokje na ruim dertig jaar trouwe dienst overgedragen aan Eric van Oijen en Hans Schevelier. (Foto: Marc Cleutjens).
Martien Tholen aan het werk in zijn eigen tuin in Boxtel. De ‘plantenman’ van imkervereniging Sint-Ambrosius heeft het stokje na ruim dertig jaar trouwe dienst overgedragen aan Eric van Oijen en Hans Schevelier. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

MARTIEN THOLEN DRAAGT ACTIVITEITEN OVER AAN OPVOLGERS

‘Plantenman' stopt bij Sint-Ambrosius

MARC CLEUTJENS

De jaarlijkse bijen- en plantenmarkt in park Molenwijk gaat zondag niet door. Imkervereniging Sint-Ambrosius annuleert het altijd drukke evenement voor het tweede jaar op rij vanwege corona. Dat betekent ook dat er een geruisloos einde komt aan de werkzaamheden van Martien Tholen (72). Tholen was ruim dertig jaar verantwoordelijk voor het kweken van vele duizenden plantjes en kruiden. Zijn werk wordt voortgezet door Liempdenaar Eric van Oijen en Hans Schevelier uit Halder.

Plantenman. Zo staat Tholen bekend bij Sint-Ambrosius, opgericht in 1766 en daarmee veruit de oudste vereniging van Boxtel. In eigen tuin en op een stuk grond in de buurtschap Kalksheuvel zaaide en kweekte het erelid jarenlang kruiden als lavendel, tijm, rozemarijn en salie en droeg hij zorg voor drachtplanten waar bijen, hommels en andere insecten van smullen. Sleutelbloem, koekoeksbloem, havikskruid en Sint-Janskruid, om maar eens vier van de pakweg 250 soorten te noemen…

,,Elk jaar worden tussen de 2.500 en 3.000 zelfgekweekte kruiden en planten op de bijen- en plantenmarkt verkocht”, vertelt Tholen. ,,Best een gek idee eigenlijk”, gaat hij verder. ,,Je bent een jaar lang bezig met het kweken van plantjes die vervolgens op één dag worden verkocht.” Want dat gebeurt normaal gesproken op de derde zondag van april. ,,Kenners weten dat we drachtplanten voor een zacht prijsje verkopen en komen vaak al vóór de start van de markt naar Molenwijk. Onze kramen zijn binnen enkele uren leeg.”

BIJENVOLKEN

Tholen groeide op in Spoordonk en was volgens zijn vader in de wieg gelegd voor de bloemsierkunst. ,,Ik werkt als elfjarig jongetje al bij een bloemisterij”, herinnert hij zich. Na de tuinbouwschool stond hij in een bloemenzaak, later ging hij aan de slag bij een potplantenkwekerij. Bij een sociaal werkbedrijf in Eindhoven gaf hij daarna leiding aan een ploeg die zich bezighield met park- en plantsoenbeheer maar ook plantjes stekte.

,,Rondom mijn huis zit ik ook niet stil en houd ik de tuin aardig bij”, grinnikt Tholen. Hij kan zelfs niet van het sedumdak op zijn bungalow afblijven. ,,Ik heb blauwe druifjes op mijn dak geplant en die staan nu mooi in bloei.” In 1987 sloot hij zich aan bij Sint-Ambrosius. Naast ‘plantenman’ was, is én blijft Tholen imker. Hij heeft vier grote bijenvolken, waarvan er drie bij De Kleine Aarde staan. ,,Eén groot bijenvolk staat met zes kleinere volken bij bijenhal ’t Raathuis.”

DAGTAAK

Vorig jaar gaf Tholen bij het bestuur van Sint-Ambrosius aan dat hij het stokje wil overdragen. ,,Vergis je niet, het is bijna een dagtaak om een paar duizend plantjes te kweken voor de bijen- en plantenmarkt. Ik wil meer tijd besteden aan mijn kleinkinderen en stap graag eens wat vaker op de fiets. Bovendien tuinier ik ook bij De Kleine Aarde en onderhoud ik daar met Eric van Oijen de insectentuin.”

Het is Van Oijen die als eerste in beeld kwam om Tholens taak over te nemen. De eigenaar van imkerij Het Groene Woud kweekt zijn planten aan huis in Liempde en in de tuin van De Kleine Aarde in Boxtel. Later ging de imkervereniging ook in zee met kweker Hans Schevelier van sociale tuinderij De Scheve Schup in de buurtschap Halder (Sint-Michielsgestel). ,,Het voordeel van deze werkwijze is dat bezoekers van de bijen- en plantenmarkt niet meer hoeven te wachten tot de derde zondag in april”, lacht Tholen. ,,Bij Eric en Hans kunnen ze het hele jaar terecht.”

Nu de bijen- en plantenmarkt voor het tweede jaar op rij niet doorgaat, zijn alle planten die Tholen heeft gekweekt overgedragen aan zijn opvolgers. ,,De coronacrisis was vorig jaar ook al spelbreker. Toen hebben we zo’n 1.500 plantjes verdeeld onder onze leden. Ze bloeien nu op heel veel plekken in Boxtel.”


p Martien Tholen aan het werk in zijn eigen tuin in Boxtel. De ‘plantenman’ van imkervereniging Sint-Ambrosius heeft het stokje na ruim dertig jaar trouwe dienst overgedragen aan Eric van Oijen en Hans Schevelier. (Foto: Marc Cleutjens).


BRABANTS LANDSCHAP BAALT ENORM VAN DOODGESCHOTEN HERT

Politie onderzoekt geval van stroperij

JAN HERMENS

,,Echt heel jammer, we balen er flink van." Natuurbeheerder Sjors de Kort van Brabants Landschap verwijst naar het dode edelhert dat eerste paasdag aan de Ginnekendijk in natuurgebied De Scheeken ten zuiden van Liempde werd aangetroffen. Het dier is met zwaar kaliber geschoten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

,,Zo'n actie is belachelijk", aldus De Kort. Brabants Landschap ontving veel reacties van mensen die hun afschuw uitspraken over de gebeurtenis. Nemen stropers gedode dieren doorgaans mee voor vlees of huid, dat was nu niet het geval. De natuurbeheerorganisatie heeft het kadaver na onderzoek naar een rustige plek in het natuurgebied gebracht om te worden opgenomen in het ecosysteem en als voedsel te dienen voor andere dieren.

RANGORDE

Het geschoten edelhert woog maar liefst 196 kilo, meldt de politie Best-Oirschot op haar Facebookpagina. Een mannetje van vier jaar, weet De Kort. De koning van het woud bereikt zo rond de zes jaar de volwassenheid en strijdt dan in de bronsttijd serieus mee om hindes.

De Kort: ,,Het betrof een van de eerste herten die hier geboren zijn. Een dier dat een wezenlijke rol had kunnen spelen in de opbouw van de populatie. De rangorde in de groep is nu verstoord."

Met de aanwas binnen de kudde die sinds 2017 in De Scheeken rondloopt, is overigens niets mis. De hindes in de groep hebben al meermalen kalfjes grootgebracht. ,,Het aantal dieren ligt nu net boven de veertig", weet De Kort. ,,We hebben ze uitgezet vanwege hun gedrag en graasgewoonten. Ze grazen vooral aan bosranden en zorgen voor een open structuur die ruimte biedt voor dier- en plantensoorten." Mocht de kudde te groot worden, dan past Brabants Landschap afschot toe, maar dan met alle vergunningen en gereguleerd.

MOTIEF

Een motief voor het misdrijf is nog onduidelijk. In ieder geval kan de dader een forse boete krijgen. Edelherten vormen immers een beschermde diersoort. Ook een jager mag niet zomaar op elk moment in het jaar herten schieten en zeker niet ieder willekeurig exemplaar. Volgens de natuurbeschermer ontbreekt het niet aan toezicht in De Scheeken.

De politie Best-Oirschot heeft op haar Facebookpagina melding gemaakt van de zaak en roept getuigen op zich te melden. Wie een verdachte situatie gezien heeft, of over informatie beschikt, die kan leiden tot op het oplossen van dit misdrijf, kan bellen met telefoonnummer (0900) 88 44. Anoniem gegevens doorgeven kan uiteraard ook, via het telefoonnummer (0800) 70 00.

Wandelaars troffen dit dode hert aan in De Scheeken. Het dier is met een kogelgeweer geschoten. (Foto: Politie Best- Oirschot).