Havo-brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum kregen maandagochtend gymles met behulp van een Virtually Reality-bril. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Havo-brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum kregen maandagochtend gymles met behulp van een Virtually Reality-bril. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LEERLINGEN JACOB-ROELANDSLYCEUM SPORTEN MET VR-BRILLEN

Gymmen met achtbanen en zombies


LINDA VAN DE WIEL

Een rit maken in een vet spannende achtbaan in de Grand Canyon, lopen op een smalle plank met daaronder een peilloze diepte of gewoon een potje tafeltennis spelen. Leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel doen het allemaal. Niet in het echt natuurlijk, maar met behulp van Virtual Reality-brillen. En dat is mooi, want ondanks alle coronamaatregelen blijken deze activiteiten een prima manier om fit te blijven.

De VR-brillen waren al eerder aangeschaft voor de leerlingen van het Technasium van de middelbare school, maar gymdocent Mark Don pikte ze in voor zijn lessen lichamelijke opvoeding. ,,We zijn door de anderhalvemetermaatregel beperkt in onze mogelijkheden”, vertelt hij. ,,We hebben ons pannaveldje omgebouwd tot tennisbaan en spelen buiten golf, maar veel meer opties hadden we niet.”

De VR-brillen zijn dan ook een uitkomst. Want zonder dat ze het beseffen, zijn leerlingen actief bezig. Don: ,,Natuurlijk bewegen ze tijdens een potje tafeltennis of boogschieten, maar zeker ook tijdens een ritje in een achtbaan. Kijk maar eens hoe iedereen zijn spieren aanspant tijdens een dodemansrit. Die is echt eng.”

EPIC ROLLERCOASTER

En precies de Epic Rollercoaster, zoals de achtbaantrip ook wel genoemd wordt, is favoriet bij de havo-brugklassers die de brillen deze maandagochtend gebruiken. ,,Is de rollercoaster eng?”, vraagt Bowe van Abeelen (13). ,,Ik ben heel benieuwd, ik hoop het. Al vind ik handboogschieten ook cool. Het is bij dit spel de bedoeling dat je zoveel mogelijk zombies raakt. En de omgeving is ook vet. Je kunt kiezen tussen een tempel of de jungle.”

Bowe heeft al eerder een VR-bril gedragen: ,,Dat was in een pretpark. Maar deze bril is ook écht vet. Alles is driedimensionaal en daardoor lijkt het alsof je zelf in het spel zit. Helaas heb ik er thuis geen.”

PIJL EN BOOG

Kenza Bakkali (13) staat verderop in de ruimte te zwaaien met haar rechterarm: ,,Ik ben aan het tafeltennissen. Wat ik ervan vind? Heel leuk! Het is voor mij een nieuwe ervaring en het is tof dat ik de kans krijg dit mee te maken en gebruik mag maken van deze spullen.”

Milan van der Heijden richt zijn virtuele pijl en boog intussen, zonder het door te hebben, op een klasgenoot. ,,Er komen allemaal beesten op me af. Gelukkig ben ik niet slecht in dit spel en schiet ik ze neer met mijn pijl en boog.” Gelukkig maar…

WOW

Bjorn Boender probeert zichzelf in evenwicht te houden tijdens zijn rich plank expercience. ,,Wat ik aan het doen ben? Zojuist nam ik de lift en toen de deuren opengingen, stapte ik op een smalle plank en enorme hoogte. Ja, ik vind het best wel eng maar ik durf er gewoon af te springen.”

,,Wow”, klinkt het even later. ,,Het is hier beneden kei mooi.”

De JRL-leerlingen vermaken zich duidelijk prima tijdens deze ontspannende en zeker ook bijzondere gymles. ,,En er zijn nog meer mogelijkheden”, aldus gymdocent Don. ,,Wat te denken van een potje paintball of bergbeklimmen?”


p Havo-brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum kregen maandagochtend gymles met behulp van een Virtually Reality-bril. (Foto: Bas van den Biggelaar).