De groepen 7 en 8 van De Oversteek verkennen een fietsparcours. Dat doen ze met een bril op die vermoeidheid simuleert. (Foto: Albert Stolwijk).
De groepen 7 en 8 van De Oversteek verkennen een fietsparcours. Dat doen ze met een bril op die vermoeidheid simuleert. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Praktische verkeersles van ANWB op Liempdse school

Jeugd 'De Oversteek' wordt streetwise

Eens per twee jaar nodigt basisschool De Oversteek de ANWB uit voor het lesprogramma Streetwise. Dinsdag en woensdag vergrootten de Liempdse leerlingen hun vaardigheden in het verkeer.

De ANWB biedt verschillende modules, afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Anja Groenendaal namens De Oversteek: ,,Toetoet heet de les voor de groepen 1 en 2. Zij leren verkeersgeluiden herkennen en oefenen met oversteken. Dat doen de kinderen uit groep 3 en 4 ook. Zij krijgen eveneens uitleg over autostoeltjes."

REMMEN

Het spannendst is misschien wel de module voor de groepen 5 en 6. Hallo Auto heet hun les. Groenendaal: ,,De kinderen leren van alles over de remweg van een auto. Ze mogen in een elektrische leswagen van de ANWB op de bijrijdersstoel meerijden en zelf remmen."

Het programma voor de kinderen uit de laatste twee leerjaren van de school, blikte vooruit op de overgang naar het voortgezet onderwijs. De leerlingen legden onder andere een fietsparcours af. Dat deden ze eerst lopend, met een speciale bril op. ,,Die bril simuleert vermoeidheid. Dan ontdekken ze de invloed van moeheid in het verkeer. Niet onbelangrijk, zeker omdat ze alert moeten zijn op de fiets", aldus een woordvoerder van de ANWB.