Leerlingen van de Molenwijkschool volgen buiten een actieve taalles. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Leerlingen van de Molenwijkschool volgen buiten een actieve taalles. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

DE GORILLA'S KRIJGEN TAALLES IN OPENLUCHT

Molenwijkschool laat kinderen buiten spellen

JAN HERMENS

Het is op zich al bijzonder dat in Boxtel Gorilla's buiten spelen, laat staan dat ze buiten spellen. Toch was dat precies wat er dinsdag op de speelplaats van de Molenwijkschool gebeurde.

De school nam, net als 261 andere in Brabant, deel aan de landelijke buitenlesdag. De gecombineerde groepen zes, zeven en acht kregen een spellingles. ,,Wij noemen hen de Gorilla's", legt leerkracht Steffie Coppelmans uit. ,,Ze volgen alle lessen samen, alleen bij het rekenen werken we met jaargroepen."

De buitenlesdag is een initiatief van natuurorganisatie IVN en kinderfonds Jantje Beton. Volgens beide instellingen worden kinderen niet alleen vrolijk van taal en rekenen op het schoolplein, maar bewegen ze ook meer, gaat hun concentratie omhoog en blijft de leerstof beter hangen.

Wat die beweging betreft, dat klopte. Stagiaire Britt Broeders had een actieve en creatieve manier bedacht om kinderen moeilijke woorden te leren spellen. ,,Er hangen her en der op het plein kaartjes. De leerlingen werken in tweetallen. De een zoekt de woorden op en rent terug naar de ander om ze door te geven. Die schrijft ze vervolgens op."

Na verloop van tijd wisselden de leerlingen van rol. De woorden veranderden niet. Broeders: ,,Dat geeft niet, herhaling is belangrijk."

De bel had nog niet geluid of de kinderen stoven uiteen, op zoek naar de kaartjes. Lotte de Windt en Ieke van Homelen vonden het educatieve spel leuk en werkten harmonieus samen. Ieke: ,,Lotte kan mooi schrijven en ik kan hard lopen."

In Esch deden leerlingen van de Willibrordusschool mee aan de nationale buitenlesdag.

(Foto: Bas van den Biggelaar).