Siem Bekkers (11) is deze maand teenage boss in huis. Hij beheert de huishoudportemonnee.
Siem Bekkers (11) is deze maand teenage boss in huis. Hij beheert de huishoudportemonnee. Foto: Bernadette Bekkers

What's Up, Siem?

Gewapend met zijn pinpas struint hij naar aanbiedingen in de supermarkt en beoordeelt hij kritisch de uitgaven van zijn ouders. Siem Bekkers (11), leerling van basisschool De Vorsenpoel, is als 'teenage boss' de hele maand verantwoordelijk voor de uitgaven van het gezin. De Boxtelse slimmerik vertelt hoe dat werkt.

Siem, het klinkt heel cool, maar wat doet een teenage boss eigenlijk? ,,Ik ben de baas over het geld van papa en mama. Ik heb eerst een begroting gemaakt. Daarin staat al het geld dat we hebben. Toen heb ik alle vaste lasten zoals de hypotheek van het huis, water en elektriciteit eraf gehaald. Met het geld dat over is, koop ik de boodschappen. En als papa en mama iets willen kopen, moeten ze toestemming aan mij vragen. Al het huishoudgeld staat op mijn rekening.”

Ben je helemaal vrij wat je met het geld doet of hebben jullie regels opgesteld? ,,Er moet altijd eten zijn voor iedereen, niet alleen voor mij. En iedereen moet het lusten. Ik mag ook niet de hele maand hetzelfde kopen. Maar dat wil ik ook niet. Ik eet graag normale dingen als aardappelen, salade en soep. Ik heb de regel bedacht dat we één keer per week wat bestellen bij een restaurant. We zijn vorige week naar McDonald’s geweest.”

Koop je alleen het eten of doe je ook andere boodschappen? ,,Ik koop ook producten als wasmiddel, cadeautjes voor verjaardagen en tandpasta.”

Hoe heb je dit idee bedacht? ,,Er is een programma op tv met die naam. We keken dit en toen zei ik tegen mama: ‘Mag ik dat ook doen?’. Dat mocht.”

Hoe gaat het tot nu toe? ,,Het gaat goed. Ik heb wel iets meer uitgegeven dan de bedoeling was omdat ik iets voor de PlayStation had gekocht. Maar toen mijn tante kwam eten, bracht ze worstenbroodjes mee en had ik weer minder uitgaven. Dat scheelde mooi tien euro.”

Wat heb je al geleerd? ,,Ik weet beter welke producten goedkoop en toch lekker zijn. Maar mijn ouders hebben vooral veel van mij geleerd. Mijn vader koopt bijvoorbeeld elke week een blok kaas op de markt. En we hadden nog genoeg beleg. En kaas is heel erg duur. En ze moeten de voorraad opmaken.” (Tekst: Linda van de Wiel | Foto: Bernadette Bekkers).