Het in 2013 onthulde kunstwerk Beeld op Hendrik Verhees van Marten Groen wordt sinds kort omgeven door struikjes. (Foto: Henk van Weert)
Het in 2013 onthulde kunstwerk Beeld op Hendrik Verhees van Marten Groen wordt sinds kort omgeven door struikjes. (Foto: Henk van Weert) Foto: Henk van Weert

DISCUSSIE OVER BEELD HENDRIK VERHEES

Herinrichting plantsoen kunstwerk wekt wrevel


HENK VAN WEERT

Bij het nieuwe appartementencomplex Princenlant IV in Boxtel is het grasveld rondom het kunstwerk Beeld op Hendrik Verhees veranderd in een plantsoen met jonge struiken. Dat gebeurde zonder overleg. De kunstenaar en de initiatiefnemers van het in 2013 onthulde object waren daarvan niet gecharmeerd, maar hebben gisteren ingestemd met een kleine aanpassing van de huidige inrichting.

De maker, de Boxtelse kunstenaar Marten Groen, noch de Kunststichting zijn erin gekend, meldde voormalig secretaris Ruud van Nooijen van de in 2014 opgeheven stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees afgelopen week. Hij schreef, samen met kunstenaar Groen en oud-stichtingsvoorzitter Ton Jonkers eind maart een brief naar de gemeente om het ongenoegen kenbaar te maken.

Gisteren vond in het gemeentehuis overleg plaats. Daar zegden gemeentesecretaris Astrid Kraal en beleidsmedewerker Caren Julien volgens Van Nooijen toe dat de begroeiing door de gemeente laag wordt gehouden. Bovendien was het aantal struikjes al uitgedund. ,,En daar hebben we vrede mee", aldus Van Nooijen. ,,Bovendien wordt het informatiepaneeltje dat er eerst bij stond vervangen."

HOLLANDSE CIRKEL

Het kunstwerk staat op de hoek Beneluxlaan/Hendrik Verheeslaan. Bij de plaatsing acht jaar geleden, benadrukte Groen dat zijn kunstwerk vooral benaderbaar moest zijn voor passanten. Dat heeft alles te maken met de zogeheten Hollandse cirkel, een landmeetkundig instrument uit de zeventiende eeuw. Dit roestvrijstalen onderdeel van het kunstwerk is gericht op het torentje van het protestantse kerk aan de Clarissenstraat dat door Hendrik Verhees (1744-1814) is ontworpen.

Verhees zelf wordt gesymboliseerd door de ietwat gebogen gestalte die is vervaardigd van het met corrosie bedekte cortenstaal. Hij was landmeter, cartograaf, architect, aannemer, waterstaatkundige en bestuurder op plaatselijk, regionaal en landelijk niveau.