ENEXIS DRUK MET NETWERKUITBREIDING

Aanleg zonnepanelen op
Boxtelse daken in de knel


PÅL JANSEN

Initiatieven voor zonnepanelen op daken in Boxtel komen in de knel. Er zal gebrek aan capaciteit op het netwerk van Enexis ontstaan omdat daar al ruimte is gereserveerd voor zonnevelden. Dat laten B en W weten middels een brief aan de agrarische belangengroep ZLTO Dommel & Aa.

Geïnteresseerde partijen konden zich voor 1 februari al inschrijven voor de eerste zogeheten tender. Dat gaat om vijftig hectare. Echter, voormalig wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat initiatiefnemers voor zonnevelden alvast capaciteit konden reserveren bij netwerkbeheerder Enexis. Die geeft echter aan dat een transportschaarste voor Boxtel dreigt en dat nieuwe initiatieven pas op de plaats moeten maken. De huidige én toekomstige capaciteit is al gereserveerd, aldus B en W.

Volgens het beleidsakkoord is het de bedoeling dat Boxtel jaarlijks een tender van vijftig hectare uitschrijft. Dus rond de volgende jaarwisseling zou de tweede plaatsvinden. Maar nu pleit het gemeentebestuur ervoor om die op zijn vroegst eind 2022 uit te schrijven. Zo krijgen initiatieven voor grootschalige aanleg van panelen op daken extra kansen.

DAKEN TOCH EERDER?

Enexis heeft de verplichting om de capaciteit van zijn netwerk zo snel mogelijk te vergroten. Omdat het eerste zonnepark pas in 2023 of 2024 wordt verwacht, is het mogelijk dat het energiebedrijf tegen die tijd zijn elektriciteitsnetwerk voldoende heeft uitgebreid voor nieuwe initiatieven. Zo kunnen de daken alsnog eerder aan bod komen om grootschalig in te zetten om zonne-energie op te wekken.

Dit is ook de wens van provincie en die van Boxtel zelf: eerst aanleggen op daken, dan stedelijk en als laatste landelijk gebied (lees ook elders op deze pagina). Desalniettemin plaatst Enexis nieuwe initiatieven nu op een wachtlijst.

Wanneer de volgende ronde van vijftig hectare wordt uitgeschreven, is nog niet precies bekend. Eerst willen B en W de volgorde bepalen van de realisatie van de zonne-initiatieven uit de eerste omloop bepalen.