Hofkapel De Kromploegers heeft een punt gezet achter de coronafelicitatiedienst. (Foto: eigen collectie).
Hofkapel De Kromploegers heeft een punt gezet achter de coronafelicitatiedienst. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

SLOTAKKOORD LIEMPDSE FELICITATIEDIENST

Kromploegers blazen voor eigen trompettiste

LINDA VAN DE WIEL

Maar liefst 240 keer traden ze het afgelopen jaar aan voor een muzikale felicitatie in eigen dorp. En nu vinden de leden van De Kromploegers het wel mooi geweest. Hun laatste serenade was dinsdag 6 april voor hun eigen trompettiste Ellen, die vorige week is bevallen van dochter Jill.

,,Het was heel bijzonder om tijdens deze moeilijke periode toch iets feestelijks te kunnen bieden. Toen we vorig jaar niet meer mochten repeteren, bedacht ons lid Frank van Bommel onze coronafelicitatiedienst”, vertelt Maarten Termeer, trompettist van De Kromploegers. ,,Het idee werd enthousiast ontvangen en als clubje van zeven muzikanten verzorgden we serenades, steeds in groepjes van twee.”

De muzikale hommages werden in twee etappes aangeboden. Termeer: ,,De eerste periode liep van 7 april tot 1 juni. We stopten destijds omdat we weer mochten repeteren. Ons laatste optreden uit die periode? De opening van de terrassen in Liempde. We speelden toen met z'n zevenen.”

Toen Nederland opnieuw op slot ging, blies De Kromploegers de coronafelicitatiedienst nieuw leven in. Met veel enthousiasme werd op kerstavond de eerste serenade gebracht. ,,En twee dagen geleden, op dinsdag 6 april, brachten we de laatste. Die was erg speciaal omdat die was voor onze trompettist Ellen, die vorige week is bevallen van dochter Jill. De oudste inwoner voor wie we speelden was 88 jaar.”

Maar speciaal waren álle serenades volgens muzikaal leider Termeer. ,,En wat heel grappig is: gedurende de eerste lockdown hadden we voornamelijk prachtig weer. Tijdens de winter hebben we juist in ijzige kou gespeeld. We hadden toen een fles heet water bij ons om de instrumenten warm te houden.”

Een optreden afzeggen deden de muzikanten geen enkele keer. ,,Zeker niet! Dat is onze eer te na. Ook niet toen we tijdens het voorjaar op één dag elf keer aantraden.”

SNOLLEBOLLEKES

Nu de coronafelicitatiedienst ten einde gekomen is, staan de muzikanten te trappelen om weer te gaan repeteren én optreden. Vermeer: ,,We hebben in het weekend van 24, 25 én 26 september feest in een tent op D'n Tip. Met ons jaarlijkse Oktoberfest, een avond met optredens van George Baker en Snollebollekes en op zondag het Foodtruckfestival, staat er veel op de planning. Of het doorgaat, is natuurlijk afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen." (Foto: eigen collectie).