Ton van Vugt en mevrouw van Diessen verhuizen van Simeonshof tijdelijk naar Liduina. (Foto: Hans van Doorn)
Ton van Vugt en mevrouw van Diessen verhuizen van Simeonshof tijdelijk naar Liduina. (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

EERSTE GROEP BEWONERS SIMEONSHOF VERHUIST TIJDELIJK NAAR ZORGEXPERTISECENTRUM LIDUINA

'Petje af voor zusters en vrijwilligers die hier bezig zijn'

Jan Hermens

In de recreatiezaal van wijkhuis Simeonshof zitten zeventien senioren koffie te drinken, te praten en te wachten. Het is geen gewone woensdagmiddag, het is de dag van hun tijdelijke verhuizing naar zorgexpertisecentrum Liduina, vanwege de verbouwing van wijkhuis Simeonshof.

,,De bewoners van de woonlagen drie en vier vertrekken vandaag en keren in augustus of september terug. Op hun beurt gaan dan de overige bewoners voor ongeveer vierenhalve maand naar Liduina," legt teamcoach en locatieverantwoordelijke Cees Raaijmakers van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) uit. De vijfde en zesde verdieping van het voormalige ziekenhuis waren eerst in gebruik als kantoorruimte, maar zijn nu voor de ouderen ingericht.

De kamers zijn wel kleiner dan die in Simeonshof. Raaijmakers: ,,Vandaar dat een deel van de spullen van de mensen in opslag gaat. De appartementen hier moeten helemaal leeg zijn. De werkzaamheden beginnen over ongeveer anderhalve week."

LOF

,,De verhuizing zorgt voor heel wat consternatie", zegt Ton van Vugt. Hij is een van de bewoners van het wijkhuis Simeonshof die de komende maanden in Liduina zullen verblijven. ,,Maar niets dan lof voor vrijwilligers en personeel. Om zeven uur werden we vanochtend gewassen. Daarna volgde een prima broodmaaltijd in de recreatiezaal waar we vanaf dat moment gebleven zijn. Alles is uitstekend georganiseerd", vertelt de bewoner enthousiast.

Wat hij van Liduina moet verwachten, weet Van Vugt niet. ,,Ik ben er nooit geweest, maar ik heb horen zeggen dat ik een mooie kamer krijg."

BORRELTJE

Schuin tegenover de Boxtelaar zit medebewoner Ad van der Heijden. Hij nipt aan een borreltje. ,,Ik ben twee jaar geleden hier komen wonen vanuit Schijndel. Het bevalt me erg goed; ik zou niet meer terug willen." Hij vertrekt met het laatste busje naar de tijdelijke stek. ,,Ik sluit de deur", lacht hij. De verhuizing vindt hij niet zo'n probleem.

Sjaan Pastoor heeft het er iets moeilijker mee. Zij vindt het hele gebeuren erg spannend. ,,Als ik er te lang over praat, word ik emotioneel. Maar gelukkig heb ik veel steun aan Ad", verwijst ze naar haar tafelgenoot. ,,Wij buurten vaak gezellig samen." 89 jaar is Pastoor. ,,Een oud sjeeske, hè."

Is 89 al een respectabele leeftijd, de in Boxtel geboren en getogen Annie Vlamings telt 96 lentes. Sinds negen maanden woont ze in Simeonshof. ,,Ik rijd vandaag voor de tweede keer met het busje van de Zorggroep mee. Ik zat erin toen ik hier kwam en dadelijk weer." De Boxtelse verhuisde naar het wijkhuis aan de Annastraat na een ziekenhuisopname. Dat betekende veertien dagen in quarantaine. Haar ogen worden vochtig als ze erover vertelt. Wat alle drukte van deze dag betreft, zegt ze: ,,Petje af voor alle zusters en vrijwilligers. Het is een heel werk, die verhuizing. Ik ben blij dat ik het niet zelf hoef te doen."

BALKONS

De verbouwing die ZGEM laat uitvoeren, speelt zich met name aan de binnenkant van Simeonshof af. Grootste verandering aan de buitenzijde vormen vier te bouwen balkons aan de achterzijde van het complex aan de Annastraat. Verder wordt op elke verdieping van het wijkhuis een gezamenlijke woonkamer met keuken gerealiseerd. Tevens laat ZGEM het ventilatiesysteem aanpassen en wordt er in het gebouw een nieuwe vloer gelegd.

De hele operatie duurt negen maanden. De voornaamste reden voor de verbouwing is de veranderende zorg. Bewoners hebben meer en zwaardere zorg nodig; daarvoor zijn aanpassingen noodzakelijk. ZGEM neemt de gelegenheid te baat om het complex meer coronaproof te maken.

Bovendien is het wijkhuis na de verbouwing beter voorbereid op bewoners met dementie. Weliswaar is dat nu niet de beoogde doelgroep voor Simeonshof. ,,Maar", zo stelde Raaijmakers eerder in Brabants Centrum, ,,het is niet uitgesloten dat we daar in de toekomst wel mee te maken krijgen."

p Ton van Vugt en mevrouw Van Diessen zijn klaar voor de rit naar Liduina. Van Vugt gaat met eigen vervoer, Van Diessen vertrekt met het busje dat Zorggroep Elde Maasduinen inzet voor de verhuizing. (Foto: Hans van Doorn).

Sjaan Pastoor, Ad van der Heijden en op de achtergrond Annie Vlamings zitten te wachten tot ze worden opgehaald. (Foto: Hans van Doorn).