De jongerenontmoetingsplaats aan de Dr. De Brouwerlaan werd in september door de gemeente Boxtel verwijderd nadat er medio augustus een man ernstig mishandeld werd. (Foto: Pål Jansen, 2020).
De jongerenontmoetingsplaats aan de Dr. De Brouwerlaan werd in september door de gemeente Boxtel verwijderd nadat er medio augustus een man ernstig mishandeld werd. (Foto: Pål Jansen, 2020). Foto: Pål Jansen

LOCATIEKEUZE VOOR ONTMOETINGSPLEK JONGEREN BLIJFT EEN HEET HANGIJZER IN DE GEMEENTE BOXTEL

Coronacrisis leidt tot uitstel van zoektocht naar plekje voor JOP

PÅL JANSEN

De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de jongerenontmoetingsplaats (JOP) in Boxtel is voorlopig gestaakt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel is corona (opnieuw) de aanleiding. Het vinden van een locatie wordt hervat als de RIVM-maatregelen worden versoepeld.

Het is een van de minst populaire openbare meubelstukken in Boxtel: de JOP. Sinds het bestaan ervan, kleeft de term 'overlast' er aan vast. De metalen schuilplek aan de Dr. De Brouwerlaan stond aanvankelijk tussen de Maastrichtsestraat en de Hendrik Verheeslaan, maar werd na klachten uit de buurt enkele tientallen meters verderop geplaatst: tegenover brede school De Wilgenbroek. Een jarenlange discussie tussen buurt en gemeente ging daar aan vooraf.

In het najaar van 2019 ging de gemeente opnieuw kijken naar een nieuwe locatie voor de JOP en voerde daarover gesprekken met jongeren en welzijnsmedewerkers. Geopperd werd dat het parkeerterrein op Fellenoord, achter de bezineppomp, een betere plek zou zijn voor de hangplek. Immers, dat is in de avonduren al een zogeheten hangplek voor jongeren.

GEWELDSDELICT

In april vorig jaar werden de JOP en andere jeugdplekken in de buurt gesloten omdat jongeren geen anderhalve meter afstand hielden. Ondertussen - en ook nadien - werden geen knopen doorgehakt over een mogelijk alternatieve locatie. Corona zou daarvan mede de oorzaak zijn, liet een gemeentewoordvoerder destijds weten. Toch schakelde Boxtel medio augustus snel: na een geweldsdelict van de nacht van 15 op 16 augustus vorig jaar (zie artikel op pagina 3) was de maat vol. De dinsdag erna deed het college een voorstel aan de raad om de JOP definitief te verplaatsen naar de plek nabij de Esso. De JOP werd in september verwijderd en opgeslagen bij een aannemer.

De locatie aan de Brederodeweg leverde (niet geheel verrassend) ook protest op. Tankstationhouder Looijmans was allerminst tevreden over het voornemen en een bewoner van de Kleine Beemd mopperde in september tijdens een raadsvergadering dat de buurt niet op de hoogte was gesteld. Bovendien hadden omwonenden al last van de huidige groep die er regelmatig staat.

Toenmalig wethouder Marusjka Lestrade beloofde na excuses alsnog in gesprek te gaan met de buurt.

NIET NAAR FELLENOORD

Begin november kwam het gemeentebestuur terug op haar voornemen: Fellenoord als plek voor de JOP was van de baan. Sindsdien is het stil. Het onderzoek naar een alternatieve locatie is tijdelijk gestaakt, meldt de gemeente. Als de coronamaatregelen worden versoepeld, gaat de gemeente met jongeren een passende locatie kiezen. En daarbij worden ook omwonenden betrokken.